De ce se teme Olanda de muncitorii necalificati din Estul Europei

Luni, 03 Februarie 2014, ora 19:58
4097 citiri
De ce se teme Olanda de muncitorii necalificati din Estul Europei

Daca nu ar fi fost Cortina de Fier, romanii si bulgarii, dar si slovacii, cehii si polonezii, si toti cei pentru care Zidul Berlinului a fost un obstacol in calea libertatilor economice si individuale, nu ar fi rudele sarace care pun in pericol bunastarea rudelor lor occidentale din dorinta de a avea o viata mai buna, salariu mai mare si mai multe oportunitati de munca.

Daca Cortina de Fier nu ar fi existat, cel mai probabil est-europenii nu ar fi fost sinonimi cu saracia, coruptia dar, in majoritatea cazurilor, si cu persoanele bine educate, scrie, intr-un amplu articol, euinside.eu.

Cu toate acestea, Cortina a existat si a avut un efect devastator timp de decenii, continua publicatia citata. La doua decenii dupa caderea Zidului Berlinului si Cortinei de Fier, romantismul unificarii continentului a disparut pentru a face loc unei noi cortine. Nu de fier de aceasta data. Occidentul a reusit sa inghita opt state est-europene, insa s-a inecat cu muncitorii fara calificare din Bulgaria si Romania, in special cu rromii, care sunt liberi sa munceasca si sa traiasca oriunde in UE de la 1 ianuarie 2014, continua publicatia citata.

Temerile cu privire la o invazie romano-bulgara nu sunt limitate la britanici. Sunt temeri si in Olanda, care s-a alaturat deseori corului anti-integrationist, impreuna cu Marea Britanie. Din fericire, dezbaterea din Olanda nu este la nivelul isteriei britanice, insa problema este discutata serios si se concentreaza mai mult pe bulgari decat pe romani.

Saptamana trecuta, think-tankul olandez Dutch Scientific Council for Government Policy (WRR) a publicat un studiu ce subliniaza problemele si ofera cateva solutii. Sunt justificate temerile olandezilor, cu toate ca nu a avut loc o invazie la 1 ianuarie. Aceste ingrijorari sunt generate in special de slaba calificare a bulgarilor - potrivit studiului, sunt intre 34.000-44.000 de bulgari in Olanda si 62.000-72.000 de romani.

Acestia au intrat in tara ca persoane fizice, studenti, cu permise de munca sau ca muncitori ilegali. WRR crede ca prezenta romanilor si bulgarilor va fi mai vizibila anul acesta, deoarece imigrantii vor putea sa traiasca aici legal.

Studiul arata ca imigrantii est-europeni temporari sunt cei mai bineveniti, intrucat aduc contributii nete de 1.800 de euro per persoana, anual. Beneficiile sunt multiplicate de faptul ca imigrantii europeni platesc taxe in Olanda si fac apel rareori la ajutoarele sociale.

Problema este insa ca in acest moment Olanda atrage mai mult muncitori necalificati - cam o cincime din imigrantii din tara, in vreme ce specialistii sunt doar in proportie de 2% din intreaga forta de munca.

Mai mult, bulgarii care vin in Olanda sunt mai slab pregatiti decat bulgarii ce raman in tara, arata studiul, in vreme ce romanii par mai bine pregatiti. Rromii din ambele tari insa au educatie precara sau deloc, si din acest motiv WRR recomanda guvernului olandez sa se concentreze pe politica de educatie si integrare in societatea olandeza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#romani imigranti Olanda, #Olanda rromi , #romani Olanda