BBC: Romanii nu mai pleaca la munca in strainatate

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 11:32
2984 citiri
BBC: Romanii nu mai pleaca la munca in strainatate

Criza economica a redus considerabil numarul celor care pleaca in alte tari pentru a munci. Potrivit unui studiu, cei care lucreaza deja in alte tari trimit mult mai putini bani acasa, dar nu se intorc in tara de origine.

Alaturi de mexicanii care merg in Statele Unite pentru a lucra, studiul ii aminteste pe romani si pe bulgari. Potrivit raportului, numarul romanilor si al bulgarilor care pleaca in Spania a scazut cu 60%, transmite BBC.

Si cetatenii moldoveni care lucreaza in strainatate sunt cu 37% mai putini, impactul asupra Republicii Moldova fiind si mai sever, deoarece sumele trimise de acestia reprezentau o treime din venitul national.

Migration Policy Institute, o agentie independenta din Washington, precizeaza ca imigrantii sunt mai expusi riscurilor decat muncitorii locali, deoarece lucreaza in sectoarele cele mai afectate de criza economica: constructii si turism.

Desi sumele trimise acasa au scazut in cazul celor mai multe tari, muncitorii originari din Pakistan si Bangladesh au reusit sa trimita mai multi bani.

Totusi, in pofida scaderii veniturilor imigrantilor, in cele mai multe cazuri nu exista o tendinta de revenire a acestora in tara de origine. Acest lucru arata ca situatia economica de acasa ar fi chiar mai proasta.

De asemenea, ei cred ca ar fi mai dificil si mai scump sa revina in strainatate dupa terminarea crizei. Acest lucru se aplica mai ales in cazul imigrantilor ilegali, precizeaza studiul.

Raportul mai arata si ca multi est-europeni care lucrau in Marea Britanie si Irlanda au decis sa revina in tarile lor, deoarece acestea nu au fost lovite de criza prea rau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#muncitori romani spania, #muncitori imigranti, #muncitori strainatate, #criza economica imigranti, #criza locuri munca, #criza muncitori strainatate , #romani Spania