CE va autoriza, joi, Spania sa impuna restrictii muncitorilor romani

Miercuri, 10 August 2011, ora 20:23
2369 citiri
CE va autoriza, joi, Spania sa impuna restrictii muncitorilor romani
Foto: RFI

UE accepta ca Spania sa limiteze accesul romanilor pe piata muncii, titreaza miercuri cotidianul La Razon, care anunta ca CE va autoriza, joi, Madridul sa reimpuna obligativitatea permiselor de munca pentru cetatenii din Romania.

Obligativitatea permiselor de munca fusese ridicata in 2009 de autoritatile spaniole, dar se reinstituie pentru cetatenii romani care vor sa vina sa munceasca in Spania de-acum incolo.

Cotidianul conservator sustine ca Bruxelles-ul a acceptat explicatiile guvernului spaniol asupra oportunitatii acestei decizii, care urmareste sa restaureze "o situatie normala pe piata muncii" din Spania. Comisia Europeana considera bune argumentele Madridului, iar in documentul prin care aproba decizia - document vazut de jurnalistii de la publicatia La Razon - se spune ca "este probabil ca afluxul continuu de muncitori romani sa fie un factor ce sporeste presiunea asupra pietei spaniole a muncii". Prin urmare, CE a acceptat introducerea temporara a unor restrictii in ceea ce priveste libertatea de miscare a romanilor pe piata muncii din Spania.

Romanii, cei mai numerosi straini in Spania

Comunitatea de romani din Spania numara peste 860.000 de persoane, fiind cel mai mare grup de straini din aceasta tara. Dupa aderarea la UE in 2007, romanii au fost atrasi de boom-ul economic spaniol si si-au dublat prezenta in Spania. In prezent insa, economia spaniola se confrunta cu un somaj de 21%, in randul romanilor rata somajului ajungand chiar la 30%. In aceste conditii, CE recunoaste ca Spania se confrunta cu un dezechilibru major pe piata muncii.

Madridul a decis sa activeze o clauza din Tratatul de aderare a Romaniei la UE, care ii permite sa limiteze pana in 2014 accesul romanilor la piata muncii. Pentru aceasta insa, avea nevoie si de aprobarea Comisiei Europene, careia trebuie sa-i prezinte justificarea acestei masuri.

Restrictiile, introduse la 22 iulie, intervin in plina vara, cand multi romani mergeau in Spania la munci sezoniere, in special in agricultura. Decizia nu se va aplica lucratorilor romani aflati deja in Spania, chiar daca acestia sunt in somaj, precizeaza La Razon.

Restrictiile sunt valabile teoretic pana la 31 decembrie 2012, cand ar urma sa fie facuta o noua evaluare a situatiei. Comisia Europeana va urmari in acest timp evolutiile de pe piata spaniola a muncii, avand posibilitatea de a cere ridicarea restrictiilor, daca se va dovedi ca ele sunt mai limitative decat obiectivul enuntat, in special in ceea ce priveste activitatile pentru care este necesara o calificare.

De aceea, Spania va trebui sa furnizeze Comisiei Europene date trimestriale referitoare la situatia locurilor de munca pentru fiecare sector de activitate. Primele astfel de rapoarte vor trebui prezentate pana la 31 decembrie 2011.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Spania restrictii munca romani, #Spania CE restrictii munca romani , #romani Spania