Criza alunga imigrantii din Spania, romanii raman pe pozitii

Duminica, 08 August 2010, ora 17:00
1926 citiri
Criza alunga imigrantii din Spania, romanii raman pe pozitii

Criza i-a determinat pe imigranti sa plece din Spania in ultimele luni, dar in general este vorba despre cetateni originari din tari care nu fac parte din UE, in timp ce persoanele din blocul comunitar au continuat sa vina in Spania, unde romanii raman cea mai mare comunitate de straini.

Numarul imigrantilor originari din tari membre UE care au venit in Spania a continuat sa creasca in al doilea trimestru al anului, in ciuda crizei si a somajului mare cu care se confrunta aceasta tara, potrivit unor statistici publicate sambata.

Totusi, numarul strainilor care locuiesc in Spania a scazut cu aproape 100.000 in al doilea trimestru al acestui an, potrivit unui studiu publicat de Observatorul Permanent pentru Imigratie. Este vorba insa cu precadere de cetateni din tari non-membre UE, care s-au intors acasa. In schimb, numarul strainilor care au venit din tari membre UE a crescut cu 38.613 in al doilea trimestru.

Cei mai multi cetateni straini care locuiesc in Spania sunt romani (793.205, potrivit datelor oficiale), urmati de marocani (758.900), ecuadorieni (382.129) si columbieni (264.075). Pe locul al V-lea se situeaza britanicii - 225.391 de cetateni s-au mutat in Spania.

In total, statisticile arata ca in Spania, tara cu aproximativ 46 de milioane de locuitori, sunt 4.744.169 de cetateni straini, dintre care 2.436.399 sunt din tari care nu fac parte din UE, iar restul de 2.307.770 sunt din tari membre UE.

Spania a pierdut 2% din imigranti in cateva luni, din cauza crizei

La sfarsitul lunii iunie erau totusi cu 98.330 de straini mai putini in Spania comparativ cu sfarsitul lunii martie, ceea ce reprezimta o scadere cu 2,03% a numarului de imigranti.

Majoritatea cetatenilor britanici si din UE care locuiesc in Spania s-au mutat in aceasta tara dupa pensionare, pentru a se bucura de clima, in timp ce rezidentii din tari aflate in afara UE au venit ca sa caute de lucru, arata statisticile oficiale ale Ministerului spaniol al Muncii.

Un raport dat publicitatii la inceputul acestei luni arata ca rata somajului i-a lovit mai dur pe imigranti decat pe spanioli. Rata oficiala a somajului inregistrata in momentul intocmirii studiului era de 18,8%, dar nivelul pentru spanioli era de 16,8%, in timp ce in randul imigrantilor creste pana la 29,7%, afectand mai ales barbatii.

In Spania, majoritatea imigrantilor din tari non-membre UE sunt din America Latina, estul Europei si nordul Africii.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#romani Spania, #criza romani Spania, #criza imigranti Spania , #romani Spania