Mafia romaneasca din Spania: Familii intregi obligate sa fure, sa cerseasca si sa se prostitueze

Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 14:19
8911 citiri
Mafia romaneasca din Spania: Familii intregi obligate sa fure, sa cerseasca si sa se prostitueze
Foto: The Local

Politia spaniola a prins o retea de trafic de fiinte umane care exploata persoane cu dizabilitati provenite din Romania. Membrii retelei promiteau victimelor locuri de munca bine platite in Spania, insa, in realitatea, acestea erau fortate sa cerseasca sau sa se prostitueze.

Trei barbati si o femeie au fost arestati dupa ce una dintre victime a povestit politiei spaniole cele intamplate. Imigranta cu dizabilitati a fost fortata sa se prostitueze, iar actele de identitate i-au fost luate de membrii retelei, informeaza ziarul The Local.

"Membrii retelei capturau familii intregi si le convingeau ca vor primi slujbe bine platite in agricultura in Spania", a declarat Jose Nieto, inspector sef al unitatii spaniole care se ocupa de trafic de persoane si documente false (UCRIF).

"Fiecare platea intre 300 si 500 de euro pentru documente. Ei erau apoi bagati intr-un autobuz si adusi in Barcelona, Madrid sau pe coasta Marii Mediterane", a mai precizat acesta.

Odata ajunse in Spania, victimelor le erau confiscate documentele si, de multe ori, erau lasate sa doarma pe strazi. Imediat, in ajutorul lor sarea un "bun samaritean" care le oferea hrana si adapost in schimbul unui serviciu: cersitul sau prostitutia.

"Fiecare cersetor trebuia sa aduca intre 80 si 100 de euro pe zi sau o plata sub forma telefoanelor mobile, genti, portofele, ochelari de soare sau computere care, de cele mai multe ori, erau furate din baruri sau terase".

Alte patru persoane cu dizabilitati au fost eliberate in urma operatiunii politiei spaniole, insa sute de alti imigranti sunt inca exploatati pe strazile oraselor spaniole.

Chiar daca 90 de membri ai retelelor de trafic de fiinte umane au fost arestati pe teritoriul Spaniei in ultimii trei ani, infractiunea este cu greu pasibila de pedeapsa dupa legea spaniola. Traficantii nu pot fi acuzati nici de exploatare in domeniul muncii, pentru ca nu exista un contract semnat, si nici nu pot fi acuzati de inselaciune, intrucat nu ei sunt cei care ademenesc victimele cu false promisiuni de gasire a unui loc de munca.

Gruparile criminale continua sa scape basma curata in urma practicilor ilegale, iar toate castigurile ajung intotdeauna in Romania, conchide Nieto.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#retea cercestori Romania Spania, #trafic fiinte umane Spania, #cersetori romani Spania , #romani Spania