Ministerul Muncii cere clarificari cu privire la restrictiile din Spania

Vineri, 19 August 2011, ora 22:30
23682 citiri
Ministerul Muncii cere clarificari cu privire la restrictiile din Spania
Foto: Arhiva

Ministerul Muncii anunta ca a cerut clarificari cu privire la restrictiile de pe piata muncii din Spania aplicate retroactiv romanilor care au avut in trecut contract de munca pe teritoriul acestei tari, dar care la 22 iulie nu erau inscrisi ca persoane in cautarea unui loc de munca.

"Ministerul Muncii a luat act de sesizarile romanilor din Spania si de scrisoarea trimisa de presedintele Federatiei Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE), Daniel Tecu. Intelegem ca dupa data de 22 iulie exista trei situatii din Regulament care inca sunt neclare si pot duce la situatii de abuz", spun reprezentantii Ministerului.

Prima situatie se refera la copiii familiilor de romani, care au implinit de curand 18 ani si vor sa se angajeze, dar li se cere acum permis de munca.

"Precizam ca atasatul nostru de munca in Spania s-a intalnit in aceasta dimineata cu un consilier al secretarului de stat, Anna Terron. Inca din iulie, secretarul de stat a precizat ca aceasta instructiune este neclara si a promis ca vor incerca sa o remedieze. Potrivit legislatiei europene, membrii de familie trebuie protejati, in cazul in care familiile se afla pe teritoriul Spaniei de cel putin trei", mai spun cei de la Ministerul Muncii.

O alta situatie este cea a studentilor romani din Spania, care doresc sa se angajeze. Potrivit celor de la Ministerul Muncii, numarul de inregistrare al strainului nu este similar cu dreptul de munca nici in cazul studentilor, nici in cazul altor romani. Prin urmare, studentii sau alti romani care se afla legal pe teritoriul Spaniei sunt rezidenti cu NIE (numar de identificare a strainilor), dar care nu sunt inregistrati la biroul de Securitate Sociala sau nu figureaza in cautarea unui loc de munca sau in somaj, au nevoie de un permis de munca, chiar daca sunt rezidenti in Spania.

"Cea de-a treia situatie care, potrivit asociatiei FADERE, ar fi neclara, este cea a romanilor autonomi. Este vorba aici, in special, de romanii care lucreaza in constructii sau in agricultura si care isi platesc singuri toate cotizatile la stat. Multi dintre acestia obisnuiesc sa isi retraga actele de la oficiile de munca pe perioada vacantei, ca sa nu mai achite taxe. Precizam ca acesti romani nu sunt vizati. In cazul lor, lucrurile trebuie sa fie foarte clare. Se inscriu din nou la biroul de securitate sociala si isi pot exercita dreptul de munca", mai spun reprezentantii Ministerului.

Ministerul Muncii le recomanda romanilor care se considera nedreptatiti sa sesizeze cazurile la Ambasada Romaniei in Spania.

Federatia Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE) sustine ca noile restrictii de pe piata spaniola a muncii ii vizeaza, in ciuda asigurarilor ca nu se aplica retroactiv, pe toti romanii care nu sunt inscrisi in registrele oficiilor de munca, adica pe aproape jumatate dintre romanii din Spania.

Organizatia mai spune ca a trimis joi un mesaj in care a rugat Ministerul Muncii din Romania sa schimbe "mesajul eronat" publicat pe www.madrid.mae.ro in care se lasa sa se inteleaga ca restrictiile nu ii vor afecta pe cei care sunt veniti inainte de 22 iulie 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#restrictii romani spania, #Ministerul Muncii romani Spania , #romani Spania