Somajul in randul romanilor din Spania a ajuns la 42%

Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 22:33
3228 citiri
Somajul in randul romanilor din Spania a ajuns la 42%

Somajul in randul romanilor din Spania a ajuns la 42%, in timp ce somajul la nivel national, in trimestrul al treilea, s-a situat, potrivit datelor anuntate vineri de Institutul National de Statistica al Spaniei, la 21,5%, informeaza Federatia Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE).

Institutul National de Statistica din Spania a anuntat, vineri, ca in al treilea trimestru din acest an, inca 144.700 de persoane au ramas fara loc de munca, rata somajului ajungand astfel la 21,5%, una dintre cele mai mari din Europa.

Aceasta situatie, afirma FADERE, a facut ca si in randul romanilor din Spania somajul sa creasca, ajungand la peste 42%. Pe langa acest factor, restrictiile impuse romanilor pe piata spaniola a muncii incepand din 22 iulie 2011 fac viata romanilor din ce in ce mai grea.

"Zilnic zeci de persoane ne trimit situatia lor dramatica in care ne povestesc drama prin care trec, cerandu-ne solutii sau intrebandu-ne de situatia procesului pe care Federatia ascociatiilor de romani din Europa l-a inceput impotriva Ministerului Muncii din Spania si care a ramas singura speranta", afirma Daniel Tecu, presedintele FADERE.

La 22 septermbrie, FADERE a atacat in justitie restrictiile pe care Ministerul Muncii din Spania le-a impus impotriva romanilor.

Comisia Europeana a aprobat la 11 august cererea Spaniei de a restrictiona piata fortei de munca pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbari grave pe piata fortei de munca. Aceste restrictii se vor aplica activitatilor din toate sectoarele si regiunile.

Cu toate ca restrictiile nu-i afecteaza, teoretic, pe cetatenii romani care sunt deja activi pe piata fortei de munca din Spania, romanii din Spania s-au plans intre timp ca se lovesc de unele neintelegeri si interpretari ale noii legislatii din partea functionarilor spanioli.

Intre timp, Romania, alaturi de Bulgaria, a solicitat Comisiei Europene realizarea unui nou studiu, actualizat, privind impactul liberalizarii pietelor fortei de munca asupra economiilor din statele membre ale UE, studiul urmand a fi publicat in cursul lunii noiembrie 2011.

Conform Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, vechile state membre ale Uniunii Europene pot aplica masuri restrictive tranzitorii privind accesul pe piata muncii al cetatenilor noilor state membre, in trei etape temporale, de la data aderarii, pe formula "2+3+2" ani. Aceste restrictii vor expira complet, in cazul romanilor si bulgarilor, la 1 ianuarie 2014.

In prezent, lucratorii din Romania beneficiaza de acces liber pe pietele muncii din 15 state membre, iar 11 state membre aplica restrictii totale sau partiale privind accesul lucratorilor romani si bulgari pe pietele fortei de munca. Spania a reintrodus in iulie restrictii pentru lucratorii romani, dupa ce din 2009 liberalizase accesul muncitorilor romani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#rata somaj romani Spania, #romani Spania somaj , #romani Spania