Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cea mai mare lucrare de infrastructura din New York, coordonata de un roman

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 20:33
6124 citiri
Cea mai mare lucrare de infrastructura din New York, coordonata de un roman
Foto: dnainfo.com

Cea mai mare lucrare de infrastructura din New York, din ultimii 70 de ani este coordonata de un specialist in constructii originar din Romania. Mihai Horodniceanu supervizeaza lucrarile de 17,5 miliarde de dolari de extindere a metroului new-yorkez.

Proiectul condus de specialistul roman implica extinderea liniilor de metrou existente, modificarea rutelor actuale pentru o mai buna fluidizare a traficului, tunele adiacente pe sub zone rezidentiale si un nou terminal feroviar situat la zeci de metri sub pamant in chiar inima Manhattanului, potrivit Mediafax.

Actualul director al MTA Capital Construction Company s-a nascut la Bucuresti in 1944 si poarta numele unei comune din judetul Suceava, unde au locuit bunicii si strabunicii sai, urmasi ai unei familii de evrei care s-au stabilit acolo la inceputul secolului 19.

Mihai Horodniceanu a emigrat din Romania impreuna cu familia in anul 1961, la varsta de 17 ani, si si-a terminat studiile in Israel. Acolo a absolvit si facultatea de Inginerie la Universitatea "Technion" din Haifa, in 1971. Si-a continuat studiile la Columbia University, unde a obtinut un Master in Management si apoi a facut un doctorat in Transporturi, Inginerie si Planificarea Transporturilor la NYU Politechnic University, in 1977.

El si-a inceput cariera profesionala la Berger Lehman - o filiala a Louis Berger, una dintre ceel mai mari companii din lume in domeniiul consultantei pe infrastructura. In 1975 a devenit conferentiar la Institutul politehnic din cadrul NYU, unde si-a luat doctoratul, iar in 1978 a devenit asistent de profesor universitar, pozitie ocupata pana in 1980, pe profilul Transporturi, Planificare si Ingineria Transporturilor.

In 1986, Mihai Horodniceanu a fost numit Directorul Departamentului Trafic din cadrul Primariei New Yorkului, pozitie pe care a detinut-o pana in anul 1990, cand a revenit la conducerea unei firme pe care o infiintase in perioada academica. Aceasta avea sa devina la jumatatea anilor 1990 unul dintre cei mai importanti furnizori proiecte tehnice de transporturi, cu peste 200 de angajati si filiale in New York, New Jersey Connecticut si Pennsylvania.

In vara anului 2008, specialistul de origine romana a fost numit in functia de presedinte al MTA Capital, o divizie a Metropolitan Transportation Authority care se ocupa de toate proiectele de extindere a metroului newyorkez si a liniei de tren locale Long Island Railroad.

Mihai Horodniceanu spune ca se intoarce in Romania cu placere de cate ori are ocazia si chiar a incercat fara succes sa deschida cateva afaceri.

"Am realizat ca in unele locuri e mai bine sa mergi doar in vizita, asa ca mai bine muncesc aici si merg in vizita acolo", spune el.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Michael Horodniceanu, #Mihai Horodniceanu, #New York metrou roman, #New York infrastructura roman , #romani strainatate