Cehia, alarmata de traficul cu muncitori romani

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 08:36
9902 citiri
Cehia, alarmata de traficul cu muncitori romani
Foto: Arhiva

Cazurile cetatenilor romani traficati la munca in Cehia reprezinta un fenomen ingrijorator, afirma ambasadoarea Romaniei la Praga, Daniela Gitman, iar o delegatie a Ministerului ceh de Interne este asteptata la Bucuresti in octombrie pentru discutii pe aceasta tema.

Ambasadoarea Daniela Gitman a declarat, intr-un interviu pentru NewsIn, ca una dintre cele mai dificile probleme cu care se confrunta Ambasada Romaniei la Praga este aceea a cetatenilor romani traficati la munca in Cehia. "Este, intr-adevar, un fenomen care incepe sa devina ingrijorator prin repetitivitatea dosarelor si a cazurilor respective", a mentionat diplomatul roman.

Ea a subliniat ca partea romana are o colaborare foarte buna cu autoritatile cehe in aceste cazuri.

"V-as da exemplul celui mai mare caz, inregistrat in aprilie anul acesta, in care aproape 200 de romani s-au trezit prizonierii unor contracte false de munca, la Pilsen, si autoritatile cehe s-au mobilizat imediat. Ambasada s-a intalnit la fata locului cu autoritatile cehe, politia din Pilsen i-a ajutat pana cand a fost organizat transportul catre casa al acestor cetateni, cu sprijinul financiar al autoritatilor din Pilsen au fost puse la dispozitie cateva autocare pentru a putea fi returnati", a aratat ambasadoarea Romaniei in Cehia.

Ea a precizat ca problemele sunt insa mult mai complexe, deoarece este foarte greu sa li se explice romanilor ca ofertele de munca nu sunt intotdeauna reale si ca ar trebui sa citeasca cu foarte mare atentie contractele pe care le semneaza intr-o limba straina, avertizand ca aceste angajamente le sunt opozabile si limiteaza foarte mult marja de manevra a autoritatilor romane si cehe in a-i pedepsi pe cei vinovati.

"Deja calea de actiune este cunoscuta, se mizeaza foarte mult pe cetateni romani care sunt in zone defavorizate si care isi cauta o alternativa economica mai buna si care, creduli fiind, cad victime acestor firme de plasare pe piata fortei de munca din Cehia, semnand niste contracte pe care nu intotdeauna le inteleg si atunci este dificil in a explica cetatenilor romani sa fie mai atenti", a spus ambasadoarea Daniela Gitman.

Ea a anuntat ca este in pregatire pentru luna octombrie o vizita a unei delegatii a Ministerului ceh de Interne, care va veni la Bucuresti pentru a gasi formule pragmatice, astfel incat autoritatile sa incerce sa monitorizeze si sa combata acest fenomen.

Companiile romanesti in Cehia

Cehia are un potential extraordinar de important, dar acesta nu este deocamdata valorificat nici din punct de vedere economic, si nici investitional de firmele romanesti, mai spune ambasadoarea Romaniei la Praga.

Ambasadoarea Daniela Gitman a aratat ca prezenta firmelor cehe in Romania este insemnata - sunt aproximativ 500 de companii, cu un capital de 400 de milioane de euro -, dar a adaugat ca acest lucru nu se regaseste in oglinda de partea romana.

"Prezenta firmelor romanesti in Cehia nu este deloc vizibila, semnificativa sau sa aiba o pondere relatiile economice bilaterale, lucru care se poate explica prin mai multe argumente. Cehia, deocamdata, nu a fost pe radar-screen-ul marilor companii romanesti, intotdeauna acestea au preferat sa se duca catre centrele investitionale mai mari si pietele mai largi din vecinatatea Cehiei", a explicat ambasadoarea Romaniei la Praga.

Ea a adaugat ca Ambasada Romaniei la Praga a incercat sa gaseasca inclusiv nisele de piata, cum ar fi turismul, vinurile romanesti, exporturile de mobila sau investitiile in centrele logistice, care sa atraga grupurile de investitori romani.

"Daca ne uitam la cifre, vedem ca Cehia ocupa un onorabil loc 16 in investitiile straine din Romania si unul dintre exemplele de succes este al companiei CEZ, care construieste in Romania cel mai mare parc eolian terestru din Europa, cu o investitie de 1,1 miliarde euro", a mentionat ambasadoarea Daniela Gitman.

Republica Moldova poate fi "premiantul clasei"

Cehia are mare incredere in viitorul Republicii Moldova alaturi de UE, considerand-o o tara foarte dinamica, cu foarte mult potential si care poate fi "premiantul clasei", asigura ambasadoarea Romaniei la Praga, Daniela Gitman.

Ambasadoarea a spus ca a avut numeroase runde de consultari cu partenerii cehi in ceea ce priveste vecinatatea UE. "Din ianuarie si pana in iulie, au avut loc in fiecare luna runde de consultari la nivelul MAE pe aceste dosare, in niciunul dintre aceste prilejuri sau din declaratiile oficiale ale MAE ceh nu a reiesit un sprijin mai slabit pentru R. Moldova, din contra, o incurajare continua de a continua pe drumul cel bun pe care Moldova s-a inscris la ora actuala, de a continua reformele in acelasi ritm sustinut si de a identifica o solutie pentru a consolida stabilitatea politica interna", a aratat ambasadoarea Gitman.

Ea a reamintit ca Cehia face parte din Grupul de prieteni ai R. Moldova si este ferm angajata in a sprijini aceasta tara sa devina o poveste de succes, care sa fie un exemplu pentru celelalte state din Parteneriatul Estic.

"Cehia considera ca R. Modova este o tara foarte dinamica si cu foarte mult potential si care poate fi premiantul clasei. Relatia ceho-moldoveana este foarte activa, au avut loc misiuni economice, s-au intalnit comisiile mixte, este colaborare pe diferite domenii, au loc vizite, din toate aceste semnale rezulta ca Cehia are mare incredere in potentialul viitorului R. Moldova si in viitorul ei alaturi de UE", a conchis ambasadoarea Daniela Gitman.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ambasador romania cehia, #muncitori romani Cehia, #afaceri romania cehia, #Daniela Gitman ambasador , #romani strainatate