Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Astarastoaie: Medicii romani care lucreaza in strainatate au costat Romania sute de milioane de euro

Sambata, 15 Iunie 2013, ora 21:31
2944 citiri
Astarastoaie: Medicii romani care lucreaza in strainatate au costat Romania sute de milioane de euro
Foto: Radio Cluj

Peste 20.000 de medici romani salveaza vieti in strainatate, chiar daca statul a platit pentru pregatirea lor aproape 230 milioane de euro, iar cei ramasi in tara sunt prost platiti, responsabilitatea fiind a Romaniei, care ii alunga, a declarat presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoaie.

Declaratia presedintelui Colegiului Medicilor din Romania (CMR) a fost facuta sambata, intr-o conferinta prilejuita de intalnirea din Romania a Consiliului European al Ordinelor Medicilor (CEOM).

Cu acelasi prilej, medicul francez Xavier Deau, secretar general CEOM, a declarat ca medicii romani invata foarte repede si se descurca excelent cu o tehnica medicala moderna.

"Avem o zona unde trei medici francezi au iesit la pensie destul de tarziu, pe la 70 de ani, ca nu aveau un inlocuitor, iar in prezent un medic roman face munca celor trei. E problema salariilor: aici (in Romania - n.r.) primesc 300 de euro, iar in Franta castiga de 10 ori mai mult", a spus Deau.

La randul sau, medicul belgian Roland Kezman, presedintele CEOM, a spus ca o mare parte dintre medici romani raman in strainatate pentru ca se simt bine acolo si au conditii de munca bune.

Potrivit datelor CEOM, mumarul medicilor romani care ingrijesc bolnavii din Franta a crescut cu peste 464 la suta din 2007 incoace, ajungand la peste 3.100 si intrecandu-l pe cel al doctorilor veniti din Belgia (1.579).

Prof. dr. Vasile Astarastoaie spune ca migratia medicilor romani a inceput in 2007, cand au plecat peste 500, iar de atunci numarul a tot crescut. In opinia lui, responsabilitatea pentru aceasta stare de fapt este a Romaniei, care, practic, ii alunga.

Majoritatea doctorilor romani din strainatate lucreaza in spitale publice franceze. Este vorba despre pediatri, medici de familie, cardiologi si ginecologi, peste jumatate dintre acestia fiind femei care au sub 40 de ani, potrivit presedintelui CMR.

Astarastoaie a mai spus ca, potrivit statisticilor, statul roman cheltuie cu un student la medicina aproape 5.000 de lei pe an, iar pentru perioada de rezidentiat a acestuia plateste aproape 21.000 de lei.

"Rezulta ca pentru formarea unui medic pe o perioada de sase ani statul roman cheltuie 30.000 de lei, iar pentru specializare, 21.000 de lei, adica aproximativ 11.300 de euro in total.

Criza a accentuat rata de emigrare, astfel ca in sase ani au plecat peste 20.000 de specialisti. Un calcul simplu arata ca in tot acest timp statul a pierdut peste 226 milioane de euro", a mai spus Astarastoaie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#medici romani strainatate, #medici romani Franta, #medici romani Europa , #romani strainatate