Batranul ceasornicar - Povestea romanului care da ora exacta la New York

Sambata, 17 August 2013, ora 07:00
14832 citiri
Batranul ceasornicar - Povestea romanului care da ora exacta la New York

Dimitrie Vicovanu este unul din cei mai renumiti ceasornicari de peste Ocean. Printre clientii sai se numara personalitati precum actorul Bill Cosby sau violonistul Itzhak Perlman.

Atunci cand la renumita casa de licitatii de obiecte rare de colectie Shotheby's din New York ajunge o piesa de orologerie rara, precum un Patek Philippe de aur din 1930, care trebuie restaurata, dupa ce n-a functionat zeci de ani, se apeleaza la Dimitrie Vicoveanu, un adevarat chirurg al orologiilor.

New York Times prezinta povestea unui batran ceasornicar roman din Manhattan

Atunci cand au probleme aparent insurmontabile cu un mecanism atipic, ceasornicari din toate colturile Americii se consulta cu romanul de 74 de ani. Faima sa le-a atras atentia si jurnalistilor de la The New York Times, care i-au dedicat in 2012 un amplu reportaj.

Rotile care ne spun timpul

Dimitrie Vicovanu priveste limbile care arata catre cifrele inscrise pe un cadran sub care un mecanism extrem de complicat bate delicat precum inima unei mici pasari colibri. A fost atras din copilarie de ceasuri.

"Ceasurile mi-au placut de mic copil, m-au fascinat si doream sa cunosc minunea unor roti care ne spuneau in cele din urma timpul real in care traim", a spus ceasornicarul pentru Ziare.com.

Dimitrie Vicovanu a reusit sa reasambleze ceasul de masa al bunicului sau, iar mai apoi, in scoala si facultate, a facut bani de buzunar reparand ceasurile colegilor si profesorilor.

Afacere cu gust romanesc in Marea Britanie - Cum merg micii cu ceaiul englezesc

"Cam pe la 6 ani am desfacut ceasul de masa al bunicii si in 2 zile l-am remontat dupa schita probabila, putand functiona. In timpul facultatii, reparam ceasurile de mana pentru studenti si profesori si era o buna contributie la cheltuielile lunare. Tot ca student reparam parti mai dificile in ceasurile de mana, ca de pilda parul balansului, la un ceasornicar. Aveam o vedere excelenta si o mare precizie a mainilor. Mai tarziu, in cadrul schimburilor de experienta in Lausanne, am facut si o specializare in domeniul orologeriei, atat privind calculul mecanismului de baza, cat si problemele de restaurare si service", ne-a mai marturisit ceasornicarul roman.

Experienta emigratiei

Cariera sa a inceput, insa, in domeniul arheologiei, activand in cadrul unui muzeu din Iasi. Vicovanu a invatat arta restaurarii ceasurilor de colectie sub egida guvernului comunist condus de Ceausescu, care l-a trimis la Laussane, in Elvetia, sa studieze. Nu s-a mai intors in Romania si in 1977 a reusit s-o ia cu el si pe fata sa, Daniela, care urma sa sufere o operatie pe cord, la doar 11 ani. Au emigrat in SUA in 1979 si doi ani mai tarziu, i-a urmat si sotia ceasornicarului, Agurita.

Poveste romaneasca in tara lui Mozart: Despre moda, frumusete si business

"Primirea a fost facuta de prof. de istorie Mircea Milescu, ca sponsor al International Church. Socrul lui era preotul unei biserici ortodoxe romanesti din New York si astfel am fost primit in societatea romanilor din zona, gasindu-mi un apartament si loc de munca la o fabrica de mobila, apoi la o firma de restaurarea mobilei de epoca. Am vazut cum lumea americana nu are antipatii pentru emigranti, caci toti au venit acolo de undeva. Romanii care frecventau biserica de acolo ne-au ajutat sa ne integram si sa cunoastem modul american de vietuire", ne-a mai dezvaluit chirurgul ceasurilor.

Legenda vie a ceasornicarilor din New York

Acum, in magazinul sau din New York, nu doar repara, ci si vinde ceasuri de colectie. "Master of Time" este administrat de fiica sa, Daniela. Batranul isi repara ceasurile intr-un atelier din Queens, unde mii de componente sunt asezate si organizate cu cea mai mare atentie posibila, iar meticulozitatea ceasornicarului roman din New York este rasplatita pe masura: reparatiile mai complicate pot ajunge si la doua mii de dolari.

"Este interesant de mentionat ca nu cel mai valoros ceas este intotdeauna si cel mai complicat, cu toate ca piesele cu complicatii solicita cu adevarat toate calitatile muncii de ceasornicar. Am reparat ceasuri foarte valoroase, dar simple ca masinarie. Asa a fost un ceas unicat de mana din platina denumit 'cubul de gheata'. Acesta avea diamante nu numai pe ceas, dar si pe bratara lui flexibila, pe cadran, pe minutare, sub banda, pe spatele si cantul ceasului, si chiar si pe cantul benzii. Nu era un loc liber fara diamante, unde sa pui un varf de creion. Chiar sticla era taiata din cristal natural de stanca.

Povestea de succes a unei romance in Africa de Sud: Ma sperie perspectiva de a imbatrani in Romania

Totusi, eu am fost tot timpul mai fericit cand am avut ocazia sa repar un ceas complicat. Pot sa-mi amintesc de un ceas de mana minute repeater fabricat de Patek Philippe in 1950. La apasarea unei parghii de pe cantul ceasului, ceasul citea timpul in mod mecanic: ora, sfertul de ora si minutele, batand un ciocanel pe o struna ca de pian. Acest sistem mecanic de citire a timpului este extrem de complicat si nu toti ceasornicarii inteleg cum sa-l repare si regleze. Preturile pentru astfel de ceasuri sunt foarte mari.

Cele de buzunar din aceasta categorie sunt mai ieftine, deoarece mecanismele lor nu sunt atat de miniaturizate. Pe langa aceasta categorie exista si ceasuri cu complicatii, adica functiuni si mai complexe. Aici ma refer la cele astronomice care indica luna, ziua, zilele saptamanii, anul bisect, fazele lunii, unele si cu incordarea automata a arcului, plus functiile cronografului inregistrand ore, minute, si secunde. Aceste exemplare contin, fiecare, peste 500 de piese", explica ceasornicarul roman.

Printre clientii sai, s-au numarat personalitati precum actorul Bill Cosby sau violonistul Itzhak Perlman. Romanul a reusit sa repare inclusiv un ceas Omega de 50 de ani, plin de apa in urma unui accident aviatic. "De-a lungul anilor, clientii existenti mi-au facut reclama, spunand unul altuia despre mine. In plus, marea casa de licitatie Sotheby's imi trimite clienti. Relatia mea cu Sotheby's a inceput cu multi ani in urma, cand ei m-au luat consultant, ca sa desfac ceasurile puse in vanzare, sa stabilesc originalitatea lor pentru a fi descrise in catalogul licitatiei si sa estimez reparatiile necesitate de unele dintre piese", ne-a mai marturisit romanul.

Relatia cu Romania

In ceea ce priveste relatia cu tara natala, Vicovanu spune ca cel mai mult ii lipsesc "informatiile privind cercetarile arheologice si valorificarea lor".

"Particip la pastrarea traditiilor romanesti in America, organizand cu alti doi romani cea de-a treia biserica ortodoxa romana de sub Patriarhia romana, biserica Buna Vestire, care a implinit 13 ani. Biserica nu este numai o legatura a romanilor cu divinitatea, ci si cu traditiile, cultura si obiceiurile tarii de unde venim si unde ne-am nascut, precum si a celor ce se nasc aici ca romani-americani"considera Vicovanu.

Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

In America, spune el, romanii sunt apreciati corect, la fel ca cei veniti din oricare parte a lumii. "Cine s-a ridicat prin ceea ce stie sa faca la un nivel cat mai inalt este pretuit la valoare lui, cinstit in cercurile amricanilor si acceptat ca personalitate remarcanta. Pe lista oamenilor de succes exista multi romani cu care ne putem mandri", a incheiat batranul ceasornicar.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Dimitrei Vicovanu ceasornicar, #poveete romani succes , #romani strainatate
Comentarii
Poza NeluKGBush
NeluKGBush
rank 5
Ar fi în stare să-i fărâme lui Iliescu ceasul ПОБЕДА?
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5