Ce fac parlamentarii pentru romanii din strainatate

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 16:29
4308 citiri
Ce fac parlamentarii pentru romanii din strainatate
Foto: Arhiva

Soarta romanilor care au ales sa plece din Romania pentru a-si asigura un trai mai bun este mai putin cunoscuta de autoritatile de la Bucuresti. Mai sunt pomeniti de mass media atunci cand le sunt contabilizati banii pe care ii trimit in economia romaneasca sau atunci cand unii comit infractiuni, manjind astfel imaginea tarii.

Intr-o incercare de imbunatatire a comunicarii intre romanii din diaspora si autoritatile din tara, la Parlament s-a constituit Comisia pentru Romanii de pretutindeni, condusa de deputatul PD-L William Brinza, din care mai fac parte Horia Uioreanu, Alina Gorghiu (ambii de la PNL), Koto Iosif (UDMR), Tudor Pantiru (PSD), Luminita Iordache de la UNPR si Varujan Pambbucian de la minoritati.

Ca un prim pas, in weekend a fost organizata o intalnire in Spania, la Castellon, intre reprezentantii romanilor de acolo si membri ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai MAE si ai Agentiei Nationale a Rromilor, dar si reprezentanti ai autoritatilor locale spaniole si 70 de reprezentanti ai unor ONG-uri, din Spania.

Presedintele Comisiei Parlamentare pentru Romanii de Pretutindeni, William Brinza, a declarat pentru Ziare.com ca romanii din diaspora au cerut lamuriri cu privire la pensii, la legea votului prin corespondenta, dar s-au aratat nemultumiti de problemele de imagine pe care le intampina.

"Romanii din diaspora isi doresc ca legea votului prin corespondenta sa intre in vigoare pana la alegerile europarlamentare si prezidentiale. S-a discutat despre asta din punct de vedere tehnic si politic. Si votul online a fost subiect de discutie, iar Guvernul ia in vedere si acest aspect.

Le-am vorbit si despre comisia parlamentara, care este o premiera in Parlamentul Romaniei, si le-am explicat ca pot adresa petitii si pot veni cu propuneri in speranta ca le vom rezolva problemele. Ei au punctat si problemele de imagine pe care le au.

Au accentuat faptul ca de cate ori romanii se evidentiaza prin actiuni de promovare a imaginii Romaniei sunt destul de putin mediatizati in presa romaneasca, dar de cate ori apare un caz izolat de infractiuni se stigmatizeaza intreaga comunitate", ne-a declarat acesta.

Deputatul PD-L a subliniat faptul ca se vor permanentiza actiunile si intalnirile dintre romanii din diaspora si reprezentantii Guvernului si Parlamentului, la care vor participa si autoritatile locale din strainatate.

"Comisia parlamentara pentru romanii de pretutindeni si-a inceput practic activitatea pe teritoriul tarilor unde sunt romani si pana in prezent am primit deja 70 de petitii pe care, impreuna cu colegii mei parlamentari, le vom gasi rezolvarea", ne-a mai declarat William Brinza.

Intalniri intre reprezentantii statului roman si imigranti se vor desfasura si in Italia, pe 16 aprilie, la Torino, si apoi in toate comunitatile de romani din Spania, Franta, Republica Moldova si altele.

Si deputatul PSD Tudor Pantiru, care ii reprezinta pe romanii din tarile non membre UE, organizeaza intalniri cu acestia pentru a le rezolva problemele in cadrul comisiei pentru Romanii de Pretutindeni.

"Comisia acum isi incepe activitatea. Eu am avut intalniri cu un grup de profesori din Transnistria. Am mai primit o cerere de primire a unei delegatii a romanilor din Serbia, Valea Timocului, si am avut o intalnire cu delegatia romanilor din Bulgaria care au probleme cu Educatia, nu au dreptul sa isi faca slujbe in biserica in limba romana. Cu probleme similare vin si romanii din Timoc. Prin activitatea Comisiei ne vom implica mai mult in rezolvarea problemelor lor", a declarat deputatul pentru Ziare.com.

Pantiru s-a aratat totusi nemultumit ca Guvernul nu le acorda importanta cuvenita romanilor pe care ii reprezinta el.

"Desi statul roman trebuie sa aiba grija de toti cetatenii care se afla in afara granitelor, nu putem scapa din vedere ca romanii autohtoni, care traiesc in teritoriul actual ucrainean, in Serbia, Bulgaria, sunt supusi unor presiuni. Desi aici ar trebui sa isi concentreze atentia, exact aici statul roman nu face prea mult. Isi concentreaza mai mult atentia spre Spania si Italia, unde sunt voturile", ne-a mai declarat acesta.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#comisie romani pretutindeni, #William Brinza PD L, #Tudor Pantiru PSD, #intalniri romani diaspora , #romani strainatate
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
DACA POLITICIENII FACEAU CEVA PENTRU ROMANII DIN TARA POATE NU PLECAM IN STRAINATATE , ACUM E PREA TARZIU SA MAI FACA CEVA PENTRU NOI. TARA SE DUCE LA VALE SI EI MOR DE GRIJA ROMANILOR PLECATI IN STRAINATATE.
Poza ElyClau
ElyClau
rank 5