Cum arata viata unui student roman in Olanda

Duminica, 17 Mai 2015, ora 18:48
31928 citiri
Cum arata viata unui student roman in Olanda
Foto: hollandeducation.ro

O cafea in campusul universitar, un drum la facultate pe bicicleta, cursuri predate de profesori entuziasti si relaxati, rugbi in parc si seri in barul din complex, pe care tot studentii il administreaza. Cam asa arata o zi obisnuita pentru tanarul Dragos Dascalu, student la HAN University, in Olanda, tara care are unul dintre cele mai performante sisteme de invatamant din lume.

In timpul liceului, Dragos a avut sansa sa compare mai multe sisteme de invatamant, fie prin experiente proprii, fie din perspectiva studentilor straini pe care i-a intalnit. Marturiseste pentru Ziare.com ca si-a dorit sa faca parte dintr-un sistem modern, asa ca a aplicat la mai multe facultati cu programe de Inginerie Auto si Inginerie Mecanica din Anglia, Olanda si Danemarca.

"Dupa ce am ales facultatile la care doresc sa aplic, pas care nu a fost deloc usor pentru ca am vrut sa ma asigur ca voi gasi ceea ce caut in cadrul acestora, am urmat indrumarile consilierului meu educational care s-a asigurat tot timpul ca am toate documentele necesare: diplome, certificate, formulare etc. si apoi, cel mai important pas dupa parearea mea, intocmirea scrisorilor de motivatie si obtinerea recomandarilor scrise din partea profesorilor.

Majoritatea comitetelor de admitere cauta mai mult decat un student cu note bune, meritul de a face parte dintr-un program la care sunt 500 de aplicatii si poate doar 100 de locuri nu este masurat numai prin activitatile academice. De aceea, am vrut sa ma asigur ca aplicatiile pe care le trimit reflecta atat personalitatea, cat si abilitatile mele, aici am avut nevoie de ajutorul familiei, prietenilor si, din nou, a consilierului educational", spune tanarul.

Holland Education a avut un rol foarte important in decizia sa de a alege Olanda ca destinatie pentru studii: "Nu a fost primul pas, dar prin intermediul Holland Education Day am avut sansa sa cunosc un student de la Han Automotive, una dintre principalele mele optiuni, am aflat mai multe legate atat de sistemul educationl, obtinerea creditelor, planificarea sesiunilor de examene si a vacantelor, cat si despre activitatile pe care studentii le au aici, posibilitati de cazare si metode de a calatori. Acesta a reusit sa ma convinga ca Olanda este alegerea potrivita".

Recunoaste ca cel mai frica ii era de bariera lingvistica, insa s-a dovedit ca olandezii sunt buni vorbitori de limba engleza. Nu era prima oara cand studia departe de casa, asa ca s-a adaptat relativ usor, a invatat sa se organizeze astfel incat sa ajunga la toate cursurile, sa isi gateasca, sa se antreneze si sa mai ajunga si pe la petreceri.

Primirea si initierea studentilor straini

"Festivitatea de primire si initiere a studentilor straini a durat o saptamana, timp in care am fost impartiti pe grupe si ni s-a atribuit un 'buddy', acesta fiind un student din anii superiori care voluntar ne-a prezentat campusul, ne-a dus la banca, la magazin, ne-a aratat cum functioneaza transportul in comun, pe unde sa mergem si pe unde nu, impreuna cu acestia am participat la diverse programe de teambuilding, facute in asa fel incat sa ne cunoastem colegii inainte de a ne aseza pe bancile facultatii", ne-a mai povestit Dragos Dascalu.

Pentru el, o zi obisnuita incepe cu o cafea, pe care o bea de obicei in curtea interioara a complexului in care locuieste cu inca 60 de studenti straini (englezi, nemti, lituanieni, francezi, elvetieni, indieni, suedezi etc.).

"Fac asta sa nu-mi trezesc colegul de apartament facand zgomote prin bucatarie. Apoi, ma urc pe bicicleta si ma duc la facultate, orarul variaza in functie de ce cursuri, lucrari practice sau evenimente avem in perioada respectiva.

Foarte des iau pranzul cu colegii la cantina de la Business, pentru ca meniul este mult mai divers decat cel de la Inginerie si, plus de asta, ne place sa schimbam putin peisajul. Dupa cursuri, ma duc la sala, particip la un boot camp sau daca vremea tine cu noi mergem si jucam rugbi in parc. Serile ni le petrecem la barul din complex pe care noi, studentii, l-am mobilat si pe care tot noi il administram. Rareori avem petreceri cu multi invitati, din cauza faptului ca vrem sa ne intelegem bine cu vecinii. Cam asta ar fi rezumatul unei zi obisnuite... cat despre zilele libere, daca nu am prea multa treaba pentru facultate, imi place sa calatoresc, mereu gasim un festival, un eveniment sau pur si simplu un loc care merita vizitat", continua tanarul student.

Sistemul de invatamant din Olanda

In ceea ce priveste diferentele dintre sistemul de invatamant din Romania si cel din Olanda, primul lucru usor de observat este "entuziasmul pe care profesorii il au pentru materia pe care o predau".

In Olanda, continua Dragos, profesorii "urmeaza o programa fixa si aceleasi carti care sunt folosite la universitatile din Marea Britanie sau SUA, dar combina acestea cu experiente personale, incearca cu tot dinadinsul sa se faca intelesi. (...) La sfarsitul fiecarui semestru noi, studentii, suntem nevoiti sa trecem printr-un chestionar in care ne sunt puse intrebari despre performantele fiecarui profesor si dificultatea cursurilor."

Inca ceva diferit fata de sistemul de invatamant romanesc este modul relaxat in care profesorii trateaza elevii, acestia nu incearca sa fie autoritari, nu se imbraca formal si nu folosesc mereu un limbaj academic, cu toate astea reusesc sa isi atinga scopurile
Dragos Dascalu.

Pe tinerii care au planuri sa studieze in strainatate ii sfatuieste sa se gandeasca ce vor sa invete, "sunt atatea optiuni si atatea facilitati oferite de facultati, incat este destul de greu sa nu gasesti ceva pe placul tau in cadrul acestora".

"In al doilea rand, sa se gandeasca ce oportunitati de cariera si ce orizonturi deschid pentru ei programele la care aplica si, nu in ultimul rand, sa isi contacteze consilierii, sa intre pe forumuri si sa vada lumea prin ochii nostri, ai celor care am parasit deja ideea de a ramane in tara pentru studii.

Daca se simt atrasi de stilurile noastre de viata, de oportunitatile pe care sistemele de aici le ofera si de mentalitatea inter-culturala pe care o vor obtine sa se apuce sa aplice.

Povestile de succes ale studentilor romani in strainatate incep la RIUF

Pe langa asta sa se asigure ca obtin rezultate bune, in timp ce isi ocupa programul si cu activitati extrascolare cum ar fi voluntariatul, sporturile sau diverse forme de arta", adauga Dragos Dascalu.

Pe viitor, tanarul roman marturiseste ca are mai multe casute de bifat. "Nu vreau sa imi dedic viata carierei si apoi sa regret ca mi-am neglijat hobby-urile sau persoanele importante din jurul meu. Programul la care sunt inscris nu ma obliga sa-mi continui studiile in acelasi domeniu si ma bucur ca am o varietate de optiuni pentru master. Voi face tot posibilul sa obtin cele mai bune oportunitati pentru exchange si internship, stagii care sunt obligatorii in cadrul celor 4 ani de studiu", conchide Dragos Dascalu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Dragos Dascalu Olanda, #student Olanda roman , #romani strainatate