Elite fara granite - Ei sunt Romania: Absolventa de LSE, care lucreaza pentru ONU

Luni, 30 Decembrie 2013, ora 12:45
4215 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Absolventa de LSE, care lucreaza pentru ONU

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul Marei Niculescu, o absolventa a London School of Economics din Marea Britanie care, in prezent, lucreaza pentru biroul regional din Bratislava al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Cu Mara Niculescu am stat de vorba despre parcursul sau academic, diferentele dintre sistemul de invatamant romanesc si cel britanic, dar si despre imaginea pe care o au romanii in lume.

In Romania, Mara si-a finalizat studiile de licenta la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Litere - Relatii Internationale si Studii Europene. A absolvit printre primii studenti ai acestei facultati, cu nota 10 la examinarea si lucrarea de licenta. De asemenea, a frecventat pentru o perioada cursurile Facultatii de Filosofie din Universitatea Bucuresti, "unul dintre regretele mele fiind acela ca nu am putut sa termin acest program, fiind nevoita sa abandonez dupa primul an, dupa ce am primit o bursa Erasmus cu care am plecat in Olanda in anul II de facultate".

De ce London School of Economics?

Inainte de orice, spune tanara, a hotarat ca, avand in vedere toate eforturile pe care ea si familia sa urma sa le faca pentru ca Mara sa poata studia in afara Romaniei - "de la provocarile financiare, la parasirea pentru o perioada a familiei, prietenilor si mediului cunoscut al Romaniei" - nu va aplica decat la primele cinci universitati din Marea Britanie in domeniul relatiilor international si afacerilor europene.

"Dintre primele cinci, am ales LSE pentru ca am apreciat foarte mult abordarea lor orientata spre dezvoltare profesionala. Imi era clar la acel moment ca nu imi doresc o cariera academica pe termen lung, si ca as beneficia mai mult de un mediu care sa imbine rigoarea academica cu practica relatiilor internationale. Am fost foarte impresionata de conferintele publice de la LSE si de vorbitorii care frecventau scoala. LSE este un spatiu excelent pentru dezbatere", povesteste Mara Niculescu.

Romanii in lume

Tanara spune ca nu a intampinat "deloc" dificultati in Marea Britanie pentru ca este romanca. "Am studiat intr-un mediu foarte international - studentii britanici erau in minoritate numerica fata de comunitatea internationala. Am fost tratata tot impul in mod just si nediscriminatoriu de catre profesori si colegi", spune Mara.

Mai mult, experienta sa personala ca student roman in Marea Britanie a fost "foarte buna".

"Nu m-am simtit niciodata discriminata pe baza nationalitatii mele. Impresia mea este ca in general studentii straini sunt primiti foarte bine in Marea Britanie, iar cei romani nu mi-a parut sa faca exceptie. Multiculturalismul face parte din normalitatea mediului universitar britanic. In definitiv, cele mai bune universitati din Marea Britanie au un profil foarte international - de exemplu, in promotia mea au fost cu mult mai putini britanici decat studenti internationali.

In viata din afara universitatii, eu nu m-am simtit niciodata discriminata din cauza nationalitatii mele. Londra este unul dintre cele mai diverse si multi-culturale orase in care am locuit, si in general oamenii accepta diversitatea mediului lor. Nu cred ca senzationalismul stirilor legate de iminentul exod al imigrantior romani a fost luat in serios de prea multa lume din Marea Britanie", completeaza Mara Niculescu.

Sunt romanii patrioti? Ea crede ca, daca ne referim la studentii cu experienta internationala, pentru majoritatea "patriotismul nu mai este un concept foarte relevant. Din experienta mea, cei mai multi sunt oameni foarte mobili, cu un atasament redus fata de o anumita tara sau spatiu geografic. Senzatia mea este ca si Romania produce acum numerosi cetateni globali, a caror ambitie este mai degraba realizarea profesionala acolo unde compententele lor sunt necesare si dorite".

Sistemul de invatamant - Romania vs. Marea Britanie

Am intrebat-o pe tanara romanca si cum vede un roman cu experienta internationala sistemul de invatamant din tara.

"Motivul principal pentru care am decis sa merg in Marea Britanie imediat dupa terminarea studiilor de licenta a fost deceptia pe care am avut-o din partea sistemului de educatie superioara din Romania. La LSE am descoperit standarde si practici academice pe care nu le intalnisem in Bucuresti. Este dificila o comparatie intre sistemul de invatamant din Romania si cel din Marea Britanie, in mod clar mi se pare superioara calitatea educatiei pe care am primit-o in UK. In definitiv, de aceea am ales sa plec din tara dupa terminarea studiilor de licenta.

Printre diferentele care mi-au parut cele mai evidente as numi accentual pus pe dezvoltarea spiritului critic si analitic, respectul mutual dintre profesor si elev, respectul pentru educatie in general si pentru rigorile mediului academic si nu in ultimul rand deschiderea mediului universitar catre student - educatia este centrata pe nevoile, dorintele si ambitiile studentului.

Dupa aceasta experienta in Marea Britanie, mi-a dorit foarte mult ca, la intoarcerea in tara, sa contribui la eforturile de imbunatatire a accesului si calitatii educatiei si in acest sens, am fost privilegiata sa pot lucra cu cativa prieteni de la UNICEF Romania, care m-au ajutat sa dezvolt un proiect de voluntariat pentru asistarea scolara a unor copii vulnerabili, aflati la risc de abandon scolar, in cadrul campaniei nationale Vreau la Scoala. In anul 2012 am reusit sa derulam faza pilot a unui proiect de meditatii prin voluntariat cu peste 30 de voluntari care au lucrat pro-bono cu peste 100 de copii din doua scoli bucurestene", povesteste Mara.

Acum, ea lucreaza pentru biroul regional din Bratislava al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, intr-un proiect de cooperare intre PNUD si Ministerul Afacerilor Externe pentru implementarea politicii de asistenta oficiala pentru dezvoltare (AOD) a Romaniei si promovarea profilului sau national de donator: "Atributiile mele principale sunt monitorizarea si evaluarea proiectelor din programul AOD al Romaniei".

Ar recomanda unui tanar London School of Economics?

"Absolut. Experienta mea la LSE a fost exceptionala pentru dezvoltarea mea academica si personala. Calitatea cursurilor, a profesorilor si a serviciilor puse la dispozitie studentilor de catre universitate a fost fara indoiala foarte buna. Dar cel mai mult am fost incantata de mediul social construit in jurul facultatii - am cunoscut numerosi oameni inspirationali in randul colegilor mei, care mi-au crescut asteptarile si ambitiile personale.

Mediul social de la LSE a fost unul foarte stimulativ din punct de vedere intelectual - am invatat foarte multe de la colegii mei pe parcursul acestui an. In continuare incerc sa pastrez legatura cu ei, uneori chiar in legatura cu munca pe care o desfasor zi de zi in Bucuresti. Ca in orice universitate redutabila, sfera relationala pe care o poti dezvolta in timpul studiilor poate ramane cel mai mare beneficiu pe termen lung pentru un student", mentioneaza Mara Niculescu.

Sfatul sau pentru studentii din Romania care se gandesc sa isi continue studiile in strainatate este "sa indrazneasca, sa incerce sa aplice la universitatile pe care si le doresc si sa isi depaseasca zona de confort".

"Experienta de a trai intr-un mediu complet nou si de a invata intr-un sistem educational din afara Romaniei ii vor ajuta sa creasca personal si academic foarte mult. Iar odata ajunsi la o universitate din afara Romaniei, ii sfatuiesc sa profite la maximum de beneficiile pe care le ofera institutia respectiva - exerienta academica nu se rezuma la cursuri, seminarii, teme si eseuri. Ii incurajez sa mearga la evenimente, sa asiste la dezbateri publice si sa se implice, in masura timpului diponibil, in cat mai multe activitati ale comunitatii studentesti", adauga romanca.

Planuri de viitor

In ceea ce priveste planurile sale de viitor, Mara isi doreste sa continue munca in familia ONU: "imi place foarte mult munca in UNDP si sunt fericita cu oportunitatile de dezvoltare profesionala pe care mi le ofera acest mediu. De asemenea, imi doresc ca in curand sa revin la universitate (in afara Romaniei) pentru inca un an sau doi si sa imi continui studiile. Pe plan social, incerc sa dedic cat mai mult timp posibil proiectelor de voluntariat, in special in domeniul educatiei".

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mara Niculescu ONU, #Mara Niculescu romani elite , #romani strainatate