Elite fara granite - Ei sunt Romania: Un tanar antreprenor scolit in Danemarca preda cursuri de vorbit in public in tara

Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 16:02
11885 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Un tanar antreprenor scolit in Danemarca preda cursuri de vorbit in public in tara

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Ionut Rusu, un tanar antreprenor care a absolvit o facultate in Danemarca, dupa care s-a intors in Romania pentru a preda cursuri de vorbit in public pentru tineri profesionisti si adolescenti.

De asemenea, Ionut Rusu lucreaza la lansarea unui proiect in industria alimentara impreuna cu inca un asociat: "dorim sa lansam prima locatie care vinde bageli (covrigi new york-ezi) in Bucuresti".

"Fiecare dintre proiecte are, evident, provocarile lui. Ambele proiecte ma conving in fiecare zi ca imi place viata de antreprenor cu libertatea ei de miscare, nevoia de initiativa si responsabilitatea pe care o impune", subliniaza tanarul.

Parcursul academic

Ultima institutie absolvita in Romania este Colegiul National "Mircea cel Batran" din Ramnicu Valcea. La inceputul liceului, mentioneaza Ionut Rusu, a avut de ales intre activitatile din scoala sau cele adiacente scolii, dar extra-curriculare.

"Si am ales extra-curricularul, fiind deja la acel moment parte din Consiliul Local al Tinerilor, Interact si, putin mai tarziu, Proiectul National 'Consiliul Copiilor SPUNE!' si Consiliul Judetean al Elevilor Valcea - la infiintarea caruia am avut o contributie de care sunt mandru. Uitandu-ma in urma, aceea a fost una dintre cele mai importante decizii din viata mea. Am apucat astfel sa imi asum pozitii de leadership si sa ma cunosc la o varsta la care consider ca este esential sa iti descoperi limite pentru a iti defini traiectoriile de dezvoltare personala", precizeaza tanarul.

Studiile in strainatate, in cadrul Universitatii din AARHUS din Danemarca, au fost o intamplare fericita in viata sa, marturiseste tanarul.

"De altfel, studiul in Danemarca este rezultatul unei prietenii pe care am dezvoltat-o in cadrul reletei nationale PAL-TIN - proiectul national ce a infiintat Consiliile Locale ale Copiilor si Tinerilor in toata tara.

O prietena din Timisoara mi-a spus ca a aflat de aceasta oportunitate in urma unei sesiuni de informare desfasurata in liceul sau de catre o organizatie (numita Hakes la vremea aceea) care avea ca scop incurajarea tinerilor din Europa de Est sa studieze in tarile vestice. Si asa a inceput aventura la Aarhus School of Business, Danemarca", puncteaza Ionut Rusu.

Student strain in Danemarca

Danemarca, spune tanarul, i-a dat foarte multe lectii despre ceea ce noi numim "civilizatie".

"Este o tara cu doar 5 milioane de oameni educati si foarte patrioti. Programul Guvernului danez prin care orice tanar european poate studia gratis la orice nivel mi se pare o initiativa extraordinara care pentru mine a insemnat extraordinar de mult personal si profesional.

Am fost, deci, primit foarte bine. In plus, in momentul in care am inceput sa lucrez, am aflat ca studentii romani si bulgari erau exonerati de plata unui procent destul de mare din taxele datorate", mentioneaza romanul.

Acesta povesteste ca, la ASB, romanii erau foarte apreciati, mai ales cei veniti in programele de Master: "erau mult mai multi, deci mai vizibili, iar background-ul romanesc (care, in cazul economistilor si nu numai, presupune sa inveti multe formule pe dinafara) isi spunea cuvantul intr-un mediu in care majoritatea examenelor sunt cu cartile deschise".

Ionut ar recomanda si altor tineri romani institutia la care a studiat, "mai ales acum cand facultatea pe care am urmat-o este parte dintr-o Universitate si mai prestigioasa - Aarhus University. Programele si oportunitatile sunt mult mai diverse".

"Vorbeam cu un prieten despre exprienta lui de work&travel in Statele Unite si mi-a spus: 'nu stiu exact cum m-a schimbat, dar sunt sigur alt om'. Cred ca are foarte multa insemnatate aceasta gluma. In fiecare context nou descopar fatete ale gandirii mele la care sunt sigur ca experienta vestica a contribuit semnificativ.

Constient de toate aceste lucruri, nu pot decat sa incurajez tinerii sa mearga la studii in Vest, cu tot avantul. Un al doilea sfat ar fi sa nu plece hotarati sa ramana acolo, ci sa plece pentru a deveni mai buni. Deciziile importante trebuie, in viziunea mea, luate la timpul lor", atrage atentia Ionut Rusu.

Cursuri de vobit in public

L-am intrebat pe tanarul antreprenor si despre cursurile pe care le sustine si cum a ajuns la concluzia ca oricine poate vorbi in public.

"Din fericire nu am ajuns doar eu la aceasta concluzie, ci este un adevar pe care orice persoana, cu putin efort, il poate constientiza. Adevarul ca oricine poate vorbi in public este unul asupra caruia expertii in vorbit in public s-au pus de multa vreme de acord.

Proiectul opvp. ma defineste in totalitate, ma incarca si ma bucura. Desi suna putin egoist, el nu este infiintat pentru mine, ci pentru toti tinerii care pot sa se bucure de el. Pana acum proiectul a fost un experiment. Totul a pornit de la cursurile de vorbit in public pe care le-am inceput in Ramnicu Valcea in 2011, si s-a continuat cu infiintarea unei organizatii frumoase prin tinerii care au vrut sa ramanem in contact. In acest moment suntem la etapa de evaluare si concluzii. Nu tot ceea ce ne-am propus a functionat si este nevoie sa implementam noi solutii care sa asigure nu doar supravietuirea organizatiei opvp. (care este ONG) ci si succesul sau", adauga Ionut Rusu.

Planuri de viitor

Din pacate, precizeaza tanarul, nu crede ca suntem indeajuns de patrioti, "si pot intelege de ce personal am incetat sa mai fac din aceasta realitate un motiv de dezamagire, ci o motivatie de a gasi solutii. Romania merita sa fie iubita mai mult si simt ca invatam incet, incet sa o iubim".

Motivul pentru care a plecat din Romania si s-a intors in Romania, marturiseste Ionut, "este ca sa fiu mai bun pentru ca, la un moment dat, sa pot sa o conduc responsabil". "Cu acest plan in minte incerc sa vad viata din cat mai multe perspective. Cu privire la Romania raman un optimist", incheie Ionut Rusu.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani supradotati, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#antrepenor elite Romania, #tanar antreprenor scolit Romania , #romani strainatate