Iohannis, sub asteptari. Poate ca Ponta a uitat ce functie are. Diaspora e mai treaza ca niciodata Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 13 Martie 2015, ora 09:31
12658 citiri
Iohannis, sub asteptari. Poate ca Ponta a uitat ce functie are. Diaspora e mai treaza ca niciodata Interviu
Foto: Facebook/Daniel Tecu

Politicienii din Romania se intereseaza de romanii din afara granitelor doar in perioada alegerilor, dar nu tin cont de faptul ca diaspora este mai treaza si mai unita ca niciodata, afirma Daniel Tecu, presedintele Federatiei Asociatiilor Romanesti din Europa (FADERE).

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Daniel Tecu a aratat ca presedintele Iohannis nu a raspuns asteptarilor romanilor care s-au mobilizat la vot. In privinta lui Victor Ponta, Daniel Tecu spune ca diaspora nu asteapta solidaritate, ci actiune.

Presedintele FADERE a explicat ca reglementarea chestiunii votului nu este singura dorinta a romanilor din strainatate. Pe lista solicitarilor se numara taxe consulare mai mici, proiecte concrete pentru rezolvarea problemei rromilor, solutii pentru cei 80 de mii de copii cu parinti plecati, dar si repatrierea romanilor decedati: "Este o rusine pentru noi ca tara europeana ca sute de romani decedati sa zaca inca in frigiderele tarilor europene."

Daniel Tecu a apreciat ca in acest moment exista o campanie impotriva romanilor din strainatate: "Sa nu uitam ca gesturile de rasism s-au triplat in ultimii 5 ani. Sunt multe cazuri in Europa in care romanii sunt abuzati doar din cauza faptului ca sunt romani".

Au trecut aproape 5 luni de la votul din 16 noiembrie. Vi se pare ca politicul din Romania a inteles cu adevarat lectia acelui moment?

Nu. Politicienii din Romania s-au invatat sa se intereseze de romanii din afara granitelor doar in perioada alegerilor. Dar ei nu tin cont de faptul ca diaspora s-a trezit. Diaspora este mai treaza si mai unita ca niciodata.

Presedintele Iohannis isi datoreaza victoria si valului de emotie ridicat de romanii din strainatate. Ati primit semne reale de deschidere din partea domniei sale in aceste luni, raspunsuri la asteptarile dvs?

Nu. Insa eu am incredere in presedintele Klaus Iohannis. Cred ca tot ce a promis va indeplini cu sfintenie. Recunosc, in schimb, ca ma asteptam ca anumite aspecte sa fie deja rezolvate.

Mi-ar fi placut, de exemplu, ca presedintele sa-i recheme imediat acasa pe toti angajatii MAE care la ultimele alegeri au lucrat impotriva romanilor din diaspora. I-au umilit, inchizandu-le usile sectiilor de vot, au chemat agentii de politie si i-au instigat impotriva romanilor care asteptau la coada, au ascuns stampilele de vot.

Mi-ar fi placut ca, la 3 zile dupa ce a depus juramantul, presedintele Iohannis sa mearga in Parlament si sa ceara adoptarea legii votului prin corespondenta si a celui electronic.

Mi-ar fi placut sa ceara Curtii Constitutionale sa faca lumina si sa spuna cine a fost vinovat pentru ca nu au fost deschise mai multe sectii de votare in al doilea tur al alegerilor din noiembrie. Ne amintim ca intre turul intai si al doilea am asistat la un meci intre MAE si BEC, fiecare spunand ca responsabilitatea de a deschide mai multe sectii apartine celuilalt.

Exista un ministru delegat pentru romanii de pretutindeni, Angel Tilvar. Cum colaborati cu domnia sa? Il "simtiti"?

Nu il cunosc personal pe noul ministru, dar din cate vad se inscrie in linia predecesorilor sai. El, la Bucuresti si noi afara.

Cred ca este nevoie de un ministru cu drepturi depline, nu de un ministru delegat, un ministru care sa fie din diaspora, sa cunoasca problemele romanilor de afara si sa faca intr-adevar ceva pentru ei.

Exista si in MAE un Departament pentru Romanii de Pretutindeni. Cum isi impart atributiile acest departament si ministrul delegat?

Foarte buna intrebarea. Aceeasi intrebare le-as pune-o eu domniilor lor. Cum isi impart atributiile? De ce mai este nevoie de un secretariat de stat daca exista un minister? Inteleg ca secretarul de stat de la DRRP este seful structurii care face legatura Guvernului cu romanii de pretutindeni. Bine, si atunci ministrul ce este? Seful lui? Adica seful sefului?

Am cerut in mai multe randuri desfiintarea acestui secretariat de stat. Nu se mai justifica. Nu mai spun ca administrarea banilor de la DRRP a fost intotdeauna o problema. Am cerut in nenumarate randuri sa nu se mai tina cont de simpatiile politice in impartirea banilor pentru proiectele din diaspora. Deocamdata ramane o forma de rasplatire politica a asociatiilor care au sustinut un candidat sau altul la alegeri.

Cum vedeti reglementarea votului pentru cetatenii romani din diaspora?

In primul rand, e necesara crearea unui registru electoral care sa serveasca la formarea listei sectiilor de vot in diaspora si la stergerea celor care se inscriu in registru de pe listele permanente din tara. El nu trebuie sa duca insa la eliminarea listelor speciale.

In al doilea rand, e nevoie de o forma de vot pentru cei care nu pot ajunge la sectiile de votare. Oricate sectii am deschide, sunt romani care locuiesc foarte departe de comunitatile mari de romani. Pentru ei propunem votul prin corespondenta.

Si nu in ultimul rand, pentru cei care folosesc mult Internetul, o forma mult mai moderna ar fi votul electronic.

Credeti ca ar trebui ca romanii din strainatate sa fie reprezentati de mai multi parlamentari?

Cu siguranta, da. Este stiut faptul ca numarul romanilor din strainatate nu este cel spus de politicieni. In diaspora se afla in acest moment in jur de 7 milioane de romani. Cred ca ministerul pentru romanii de pretutindeni ar putea sa ceara asa cum a facut FADERE documente oficiale de la institutele de statistica din tarile unde traiesc romani si in acest fel ar afla o cifra cat mai exacta a romanilor.

Dupa ce stabilim numarul romanilor din diaspora, cel mai corect ar fi ca numarul parlamentarilor sa se calculeze dupa aceleasi principii din tara. Raportul actual este total injust.

Nu este posibil ca in judetul Harghita, de exemplu, la o populatie 340.000 de locuitori sa ai 7 parlamentari, iar in diaspora la 7.000.000 de romani, de 20 de ori mai multi, sa ai 6 parlamentari.

Asteptarile romanilor din strainatate fata de Bucuresti se reduc la reglementarea votului? Ce altceva doriti sa vedeti in politica si actul de guvernare de la Bucuresti?

Nu. De cateva luni, singurele subiecte despre care se vorbeste relationat cu diaspora sunt cele legate de dreptul de a vota. Romanii de peste hotare au mult mai multe nevoi. FADERE are un top al problemelor romanilor din diaspora. Va prezint aici cateva dintre ele.

Dorim taxe consulare mai mici. Sunt nejustificat de mari si dorim sa fie reduse cu cel putin 30%.

Este o rusine pentru noi ca tara europeana ca sute de romani decedati sa zaca inca in frigiderele tarilor europene. Dorim repatrierea lor imediata, iar pe viitor ajutorarea familiilor care nu au posibilitati de repatriere.

Actualmente in tara locuiesc 80.000 de copii lasati acasa de parintii lor care au plecat in alte tari sa lucreze. Dorim un sprijin din partea autoritatilor din Romania in asa fel incat acesti copii sa poata petrece cat mai mult timp cu parintii lor. Dorim ca statul roman sa sprijine economic deplasarea acestor copii catre parintii lor sau a parintilor catre copii.

Dorim proiecte de integrare, de limba romana, geografie si istorie, pentru copiii romani care se intorc in tara dupa ce au stat mai mult timp in strainatate sau sunt nascuti acolo.

Dorim formarea unui comitet din liderii comunitatii romanesti care sa aibe drept de control asupra activitatii si cheltuirii banilor in Ministerului Romanilor De Pretutindeni, in Departamentul Pentru Politici Pentru Romanii de Pretutindeni, in Institutul Eudoxiu Hurmuzachi si in Institutul Cultural Roman.

Dorim campanii culturale pentru pastrarea culturii si identitatii nationale, care sa aiba ca scop imbunatatirea imaginii romanilor din diaspora, cat si a Romaniei.

Dorim ca Romania sa initieze un proiect de integrare in societate a rromilor. Acest proiect sa fie la nivel european cu sprijinul Uniunii Europene si al tarilor unde locuiesc rromi. Niciodata nu ne vom spala imaginea in fata lumii cata vreme focarele de infectii din marile orase europene sunt intretinute de rromii cetateni romani.

In mai multe tari europene au existat campanii de presa avand ca tinta romanii, asimilati cel mai adesea cu romii. Cel mai recent exemplu este Channel 4, din Marea Britanie. Sunt doar fenomene media sau in mod real romanii din strainatate resimt o anumita adversitate, daca nu chiar discriminare, in tarile in care traiesc?

Sunt doua aspecte. Este adevarat ca sunt romani care fura? Da. Este adevarat ca sunt cetateni romani care profita de serviciile sociale? Da. In aproape toate cazurile ei sunt rromi. Nu vreau sa spun ca toti tiganii care sunt in afara granitelor sunt infractori sau sunt acolo ca sa profite de serviciile sociale, insa spun ca marea majoritatea a celor care o fac sunt rromi.

Am auzit in nenumarate randuri din partea politicienilor din Romania ca tiganii, din moment ce au iesit din tara, nu mai sunt problema Romaniei, ci a tarii in care stau. Daca vorbesti cu autoritatile din tara in care s-au mutat, ei spun ca din moment ce sunt cetateni romani si sunt neintegrati raman o problema a Romaniei.

Bine, atunci cine are responsabilitatea? Daca nimeni nu face nimic ne vom trezi asa si peste 30 de ani.

Am spus-o si o mai spun. Statul roman, Guvernul trebuie sa fie initiatorul unor proiecte de integrare a rromilor din Europa si sa aiba ca parteneri ai proiectelor tarile unde sunt acum rromii si sa fie sub coordonare europeana. Problema rromilor este una europeana.

Este o campanie generala europeana impotriva romanilor? Se poate spune. Nu cred ca acesti oameni din Anglia, Italia, Spania se coordoneaza intre ei. Insa generalizarea acestor gesturi ne face sa credem ca asistam la o campanie.

Aceste campanii afecteaza imaginea romanilor care lucreaza cinstit si onest si care si-au castigat o imagine buna cu mare truda. Evident ca o imagine proasta face ca romanii din tara respectiva sa traiasca rau. Sa nu uitam ca gesturile de rasism s-au triplat in ultimii 5 ani. Sunt multe cazuri in Europa in care romanii sunt abuzati doar din cauza faptului ca sunt romani.

Ce e de facut?

Am auzit zilele trecute declaratia premierului ca domnia sa se solidarizeaza cu romanii din Anglia. Cum adica sa se solidarizeze? Poate ca dl Ponta a uitat ce functie are. Noi nu avem nevoie ca autoritatile din Romania sa se solidarizeze. Noi avem nevoie ca Guvernul sa actioneze.

Sa faca proiecte pentru rromi, sa faca proiecte pentru imbunatatirea imaginii romanilor din afara. Sa sprijine comunitatile romanesti, asociatiile, sa faca vizite in tarile unde sunt probleme si sa stea de vorba cu politicienii din tara respectiva si sa sustina cauza romanilor abuzati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani diaspora vot, #Ponta Iohannis diaspora, #campanii impotriva romanilor , #romani strainatate