Razboiul din interiorul Romaniei

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 13 August 2017, ora 21:15
14337 citiri
Razboiul din interiorul Romaniei

Nu exista drama mai mare pentru un stat pe timp de pace decat sa-si piarda cetatenii intr-un ritm atat de mare cum se intampla numai in timp de razboi sau in cazul unor calamitati naturale sau biologice. Cum in Romania nu a fost nici macar un razboi civil in ultimile decenii, e cu atat mai tragic faptul ca am ajuns in topurile tarilor cu cele mai mari diaspore.

Nu exista palma mai usturatoare pe care sa o primeasca o clasa politica si un semn al esecului misiunii acesteia decat fuga populatiei intr-un procent care se poate compara doar cu cel al Siriei devastate de razboiul si crimele civile din ultimii sase ani.

Si, totusi, cand te gandesti ca liderii nostri se lauda cu stabilitatea si siguranta pe care le ofera statul roman, solutia e sa privim cifrele seci din rapoartele si studiile care descriu cel mai bine dimensiunea dezastrului de la noi.

Estimarile unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite privind migratia in 2015, de exemplu, arata ca Romania se afla pe locul patru in Europa cu 3.4 milioane de cetateni care traiesc in alta tara, dupa Marea Britanie, Polonia si Germania.

Si mai dramatic este ca Romania, potrivit aceluiasi raport ONU, a avut cea mai accelerata crestere la nivel mondial a numarului de imigranti, dintr-un stat care nu a fost distrus de razboi, cu o crestere anuala de peste 7% a diasporei. Pe primul loc se afla Siria, usor de explicat, cu o crestere medie anuala a diasporei de peste 13%.

Suntem lideri mondiali, asadar, la ritmul in care cetatenii ne parasesc tara, asa cum o arata studiul ONU care se raporteaza la perioada 2000-2015. Iar daca luam in calcul ca Siria a intrat in top doar dupa 2011, cand a inceput razboiul, ramanem lideri detasati la cea mai accelerata depopulare a teritoriului unei tari din intreaga lume.

Si nu ai cum sa nu te intrebi in cazul asta, totusi, ce fel de razboi trebuie sa fi avut loc aici in anii de dupa caderea comunismului, daca oamenii au fugit din tara asa cum nimeni nu a mai facut-o nicaieri in lume. In termeni metaforici, a fost razboiul clasei politice si al castei conducatoare cu propriul popor.

Pauperizarea unui segment urias din populatie a condus la fuga unui numar record de cetateni in afara tarii, in cautarea nu a unei vieti mai bune sau mai prospere, ci pentru propria supravietuire. Pentru un trai mai bun au plecat in alte tari medicii, profesorii, IT-isti si celelalte categorii sociale educate.

Dar marea masa din cei 3 millioane si jumatate de romani care au plecat o reprezinta cei care aici nu mai aveau nicio sansa sa supravietuiasca. In fata gestului lor, nu exista nicio scuza pe care vreun politician ar putea sa o inventeze.

Fata de acesti haituiti de pe propriile meleaguri a te lauda cu somajul cel mai mic din Uniunea Europeana nu e nimic altceva decat o injuratura pe care doar un cinic inconstient o poate face, asa cum e de altfel majoritatea politicienilor.

A vorbi in fata acestor oameni despre stabilitatea Romaniei, despre centrul de siguranta pe care tara noastra il reprezinta in regiune e tot o extravaganta pe care doar cei vinovati de acest exod biblic il pot exersa fara nici cea mai vaga mustrare de constiinta.

Ca sa nu mai amintim de tendintele si eforturile de inarmare ale tarii, tot mai accelerate si ele in ultimii ani, care puse in oglinda cu dezastrul demografic si social capata aproape toate ingredientele unei tragi-comedii antice.

Ca si cum prin cheltuieli tot mai mari ne-am apara si securiza dezastrul intern in fata unor amenintari externe fantasmagorice si improbabile, cand razboiul care a distrus aceasta tara se petrece de ani buni in interior. Rezultatele lui se vad peste tot si doar cei care vor sa-l intretina au tendinta naturala sa le nege.

Din pacate, ultimele evolutii ale politicii si economiei nu lasa loc nici macar sperantei ca valul de fugari sa se diminueze in viitor. Batjocora celor care au castigat ultimele alegeri fata de semnificatia votului primit plus masurile care i-au rasplatit tot pe cei privilegiati si cu salarii oricum peste medie reprezinta inca un motiv de fuga pentru cei ramasi si care se simt inca o data pacaliti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#romani diaspora, #romani migrat strainatate , #romani strainatate