Romani celebri in America

Duminica, 27 Februarie 2011, ora 23:04
14726 citiri
Romani celebri in America
Foto: consulateromania.net

Rasfoind prin documentele Academice Americane, Who's Who si alte publicatii din ultimii ani, am selectat personalitati de origina romana care s-au remarcat in diverse domenii.

Lista, departe de a fi completa, da posibilitate cuiva sa vada realizarile si participarea unor americani de origina romana, la viata economica si culturala a SUA.

Haralamb H. Georgescu (1908-1977), un celebru arhitect american, cunoscut sub numele de Harlan Georgesco (dupa ce a obtinut cetatenia americana), e vestit pentru cladirile guvernamentale ridicate in California si Colorado, dar biserici din New York, Indiana si Ohio. El a desenat cinematograful ARO din Bucuresti, care, in 1949, va deveni Cinema Patria (800 de locuri).

Sandu Florea (n. 1946 -) artist grafician si caricaturist american, autor de fictiune stiintifica.

John DeLorean (1925-2005), celebru inginer de automobile, a fost fiul unui emigrant roman din Craiova. El a creat mai multe modele de automobile considerate clasice, cum ar fi Pontiac GTO, Pontiac Grand Prix. DeLorean DMC-12, masina lui, din otel inoxidabil ce nu necesita vopsea exterioara, avea usi in stil de "aripi de pescarus", care se deschideau in sus.

General Motors l-a considerat "tradator" pentru ca a parasit gigantica companie ca sa mearga in Irlanda sa-si produca propriul model. GM l-a sicanat ani de zile. Presiuni politice si financiare, de tot felul, l-au rapus, dupa ce compania a devenit insolventa.

M.B. "Bud" Seretean (1924-2007), originar din Moldova, a fost un vestit om de afaceri si scriitor. A fondat corporatia Coronet Industries, in 1959, care a devenit, in 1968, o unitate subsidiara a gigantului electronic RCA. Si-a petrecut ultimii ani din viata in Londra, unde a decedat.

Sergiu Comissiona (1928 - 2005), dirijor, compozitor si violonist de renume mondial, originar din Bucuresti, a predat o vreme la conservatorul din New York, in timp ce sustinea concerte "sold out" oriunde mergea. A murit in urma unui infarct, in Oklahoma City, in timpul unui concert.

Jean Negulesco (1900 - 1993), regizor, producator de filme, actor, originar din Craiova. Intre 1941 si 1970 a produs peste 30 de filme cu diverse companii de cinema, dintre care doua au primit premiul Academiei de Film (Femeia din Singapore, in 1941, si Johnny Belinda, in 1955)

Eugene N. Borza (1924 - 2008), originar din Alba Iulia, a fost un profesor de istorie si limbi clasice la Pensylvania State University, unde a publicat vreo 17 tratate privind Macedonia antica, medievala, Alexandru cel Mare si revoltele din Imperiul Roman.

Radu Florescu (1925 -), profesor emerit la Boston College, traieste acum in sudul Frantei. A scris peste 35 de carti cu subiecte istorice, folclorice si beletristice. Intre 1996 si 2004 a functionat in calitate de "consul onorific" al Romaniei la Boston.

Matei Calinescu (1934 - 2009), originar din Bucuresti, a fost un profesor de literatura comparata la Indiana University si la Bloomington State University, ambele in statul american Indiana. A publicat peste 30 de titluri in domeniul criticii literare si politicii de exprimare in tarile comuniste. A fost bun prieten cu Mircea Eliade.

Mircea Eliade (1907-1986), istoric, filosof, un scriitor extrem de prolific, era originar din Bucuresti. Lucrarea sa enorma, in zece volume, "Istoria Religiilor", i-a adus un renume mondial. A studiat in India, Portugalia, Spania si Anglia, ajungand titularul a doua catedre la Universitatea din Chicago, in istorie si filosofie.

Thomas Pavel (n. 1941 -), bucurestean, profesor de teoria literaturii, scriitor si profesor la Universitatea din Chicago.

Petru Popescu (n. 1944 -), scriitor, scenarist, critic literar, de fel din Bucuresti, a fost trimis la studii la Viena, in 1971, unde a primit o invitatie sa sustina niste prelegeri la Iowa State University. Acolo s-a decis sa ramana, pana in 1986, cand Robert Redford i-a sugerat sa scrie un scenariu de film (Moartea unui inger), care va deveni un succes. Renuntand la cariera universitara, s-a mutat la Beverly Hills, unde continua sa scrie scenarii de film.

Alexander Vraciu (n. 1918 -), fiu de imigrant din Bucovina, a devenit unul din primii "asi" in aviatia navala a SUA. Dupa razboi, a scris mai multe carti privind experientele lui ca pilot militar, incluzand modul in care a supravietuit in junglele Filipinelor, dupa ce a fost doborat de focul antiaerian japonez.

Andrei Codrescu (n. 1946 -), sibian, este un profesor emerit de literatura, scriitor, scenarist, comentator de radio si TV, laureat al premiului academic Mc Curdy in calitate de profesor de limba engleza la Louisiana State University. Se afla in SUA din 1965.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani celebri SUA, #romani celebri strainatate , #romani strainatate