Deputat de diaspora: Noi jucam rolul evreilor in Europa, iar cetatenii sunt umiliti Interviu

Duminica, 17 August 2014, ora 13:27
6308 citiri
Deputat de diaspora: Noi jucam rolul evreilor in Europa, iar cetatenii sunt umiliti Interviu

Romanii plecati in Europa nu sunt aparati de guvernantii de la Bucuresti, acesta fiind motivul pentru care presa si partidele extremiste isi permit sa ii denigreze constant, crede deputatul independent Aurelian Mihai.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, parlamentarul de diaspora a declarat ca "statul evreu este condus de oameni capabili, de oameni care tin la acea natiune si care raspund atacurilor care vin. Noi jucam rolul evreilor in Europa, iar cetatenii sunt umiliti."

Cat despre planurile proprii in Parlament, Aurelian Mihai spune ca telul sau principal este sa obtina o scadere a taxelor consulare, pentru ca in acest moment Romania are unele dintre cele mai mari taxe consulare din lume.

Deputatul Aurelian Mihai a fost prezent in aceasta saptamana in Harghita, la Izvorul Muresului, unde a avut loc Universitatea de vara, eveniment dedicat romanilor din afara granitelor.

Aveti cel mai mare colegiu din cele existente in Parlamentul Romaniei in Camera Deputatilor. Este greu?

In primul rand, as vrea sa spun ca am participat si in acest an, asa cum am participat si anul trecut, la Universitatea de vara din Izvorul Muresului. Este intotdeauna o onoare sa ma aflu in mijlocul romanilor din afara granitelor tarii, fie pentru a le asculta problemele, fie pentru a identifica solutii impreuna la problemele existente.

Daca este greu ca si reprezentant in Colegiul Europa de Vest, care porneste din Cipru si se termina in Islanda, unde se afla peste 4 milioane de cetateni romani, asta insemnand peste 20% din cetatenii Romaniei, evident ca este greu daca il privesti prin prisma resurselor care sunt alocate.

Insa, daca-ti place ceea ce faci, daca te-ai nascut pentru a face politica, daca incerci sa le imbuntatesti viata, cred ca orice meserie este mai usoara. Sau este mult mai usor de suportat.

Observam in presa din Romania o reflectare negativa a perceptiei englezilor fata de romani. Este aceasta una reala si, daca da, ce considerati ca se afla la baza acestei campanii?

Haideti sa va explic cum este situatia in Marea Britanie - tara pe care am vizitat-o cu o luna si jumatate in urma, referindu-ma aici la comunitatea romaneasca, ce traieste aici, in Londra. Spun acest lucru pentru ca am fost cateva zile impreuna cu cetatenii romani care traiesc de ani de zile in regatul britanic si, evident, pentru a-mi forma o opinie... ma bazez in principal pe temele de discutie pe care le-am avut cu romanii de acolo.

Cetatenii britanici ii apreciaza in general pe cei care vin in tara lor, care muncesc, insa este o problema dusa la absurd de reprezentantii partidelor extremiste in Europa, in speta UKIP. Partidul Independentilor din Marea Britanie nu reprezinta un factor de interes pentru britanici.

Evident ca, tintind atat de bine si alegandu-si ca victima cetateanul roman care locuieste in Marea Britanie, le-a fost si mult mai simplu si va spun si de ce. Totul are o radacina si intr-adevar este vorba de lipsa de reactie a statului roman, a decidentilor. Noi, daca am fi facut lobby pentru romanii din Marea Britanie, la fel cum ar trebui sa facem pentru toti romanii care locuiesc in afara granitelor statului roman si evident daca statul roman s-ar fi implicat la modul cel mai serios si profesionist, acele probleme n-ar fi aparut si poate ca acel partid n-ar mai fi avut demult curajul sa faca acele declaratii.

In ce fel sa se implice?

Va dati seama ca toate acele masuri si ura cu care suntem priviti si toate acele declaratii de presa, daca ar fi fost taxate de politicienii de la Bucuresti, ar fi fost cu totul alta situatie.

De ce nu fac acelasi lucru si cu evreii? Pentru ca statul evreu este condus de oameni capabili, de oameni care tin la acea natiune si care raspund atacurilor care vin. Noi jucam rolul evreilor in Europa, iar cetatenii sunt umiliti.

Dar reactiile de acest tip au ramas la nivelul presei sau au afectat si interactiunile zilnice?

Nu, doar in presa. Dar, daca un partid ca acesta care la alegeri a avut cel mai mare procentaj ajunge la putere, la ce sa ma astept? Sa-i extermine? Istoria este ciclica, de ce trebuie sa platim pentru lipsa de reactie a politicienilor de la Bucuresti?

Au fost politicienii englezi dezamagiti ca temerilor lor nu s-au confirmat?

Politicienii britanici, cu toate ca sunt foarte bine pregatiti, au cazut in capcana tabloidelor din Marea Britanie si au prins acest mesaj cum ca noi am fi debarcat acolo in aceasta insula si i-am fi invadat etc. In primul rand, n-au tinut cont de faptul ca romanii s-au saturat de atata emigratie. Cine a plecat a plecat. Oricum in Marea Britanie au ajuns foarte putini.

Cam cati romani sunt acolo?

In jur de 30.000 de romani, dar evident ca exista un flux destul de constant, este o tara cu o economie atractiva. Dar in niciun caz nu sunt cei mai numerosi. De exemplu, in Londra, ar fi in jur de 500.000 de cetateni maghiari. De acestia nu discuta nimeni si foarte bine.

Cetatenii maghiari sunt foarte bine aparati de politicienii de la Budapesta. Vedeti si aici, in Harghita, cat suport au cetatenii maghiari si cat au cetatenii romani.

Campaniile existente pe insula se regasesc si in alte state ale Uniunii Europene?

Sigur, avem exemplul familiei politice Le Pen. Si nu numai, se intampla in Italia, Germania, sunt multe exemple. Dar, inca o data, mesajul transmis de politicienii de la Bucuresti este de abandon. In momentul in care tu esti vicitma si nu te apara nimeni, agresorul prinde curaj.

De ce credeti ca n-au avut nicio reactie politicienii de la Bucuresti?

Pentru ca nu le pasa. Daca le-ar pasa, nu am fi atat de multi in afara tarii. Nu va dati seama ca discutam numai in colegiul meu de 20% dintre romani?

Ce face statul roman pentru acesti romani plecati, are o strategie prin care sa ii transforme in agenti de promovare a interesului statului roman?

Statul roman, in primul rand, ne-a abandonat pe cei care avem experienta diasporei si o spun pentru ca am trait-o pe propria piele. Statul roman nu a facut absolut nimic pentru noi, nici macar cand eram cetateni "ilegali" la inceputul anilor 2000, cand am emigrat masiv din Romania, si nu prea face mare lucru nici in momentul de fata pentru ca, daca ar incerca sa faca anumite chestiuni, ar insemna sa investeasca si nu asta isi doreste.

Dar cum ar arata o strategie pentru acesti romani?

O strategie, eu fiind deputat in Parlamentul Romaniei si avand un interes pentru pachetele de legi care sprijina romanii din diaspora, ar fi reprezentat foarte bine adoptarea unui pachet legislativ care sa vina in intampinarea anumitor probleme pe care le avem. De exemplu, taxe consulare reduse este principalul tel pe care-l am in Parlamentul Romaniei. Sunt deosebit de mari, statul roman are in acest moment unele din cele mai mari taxe consulare din lume.

Cum este soarta actuala a romanilor din dispora, in conditiile acestei crize prelungite? Vor sa se intoarca acasa sau ce alte ganduri au?

Fericirea face sa fim un popor sentimental, un popor care cunoaste sentimentul de dor, iar, in ciuda faptului ca acolo unde am emigrat conditiile sunt destul de prielnice, exista o infrastructura moderna, noi romanii dorim sa ne intoarcem acolo unde ne-am nascut, unde am copilarit, unde avem familie etc.

Au fost exemple de sute de mii de romani care s-au repatriat, dar nu a durat mult fiindca aici, din lipsa de oportunitati, au trebuit sa-i rezolve partea de venituri. Neavand cum sa-si asigure veniturile, au trebuit sa plece inapoi sau in alt stat.

Clasa politica vorbeste de un nou proiect de tara, de reunirea cu Republica Moldova. Ati fost printre primii care ati sustinut public acest proiect. Este el de termen scurt sau mediu?

Reunirea cu Rep. Moldova sper sa fie pe termen scurt, pentru ca-mi doresc ca aceasta unire sa se infaptuiasca. Dar ca proiect de tara si pentru asigurarea nivelului de trai si a ideii de bunastare, ca asta lipseste Romaniei. Este un vis frumos ca Romania sa-si aduca acasa teritoriile si populatia.

Dar cum credeti ca este vazut proiectul unirii de catre politicienii din alte state?

Parerea mea e ca politicienii din Romania nu fac lobby. Modul in care este gestionata situatia sociala si politica din Romania este un semnal de alarma pentru cetatenii romani. Sunt optimist, cred ca reunirea se va intampla curand.

Interviu realizat pentru Ziare.com de Platforma Unionista Actiunea 2012

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#romani discriminare Europa, #romani diaspora, #Aurelian Mihai interviu , #romani strainatate