Der Spiegel: Valurile de imigranti romani si bulgari ii coplesesc pe nemti

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 21:45
5726 citiri
Der Spiegel: Valurile de imigranti romani si bulgari ii coplesesc pe nemti
Foto: spiegel.de

Valurile de imigranti saraci din Romania si Bulgaria au coplesit autoritatile din Germania. Eforturile pentru integrarea lor au fost lente si anevoioase, iar romanii si bulgarii ajunsi printre nemti se gasesc prinsi intr-un sistem pe care nu il inteleg, scrie presa germana.

Cara dupa ei saci de plastic plini cu scrisori primite de la autoritatile germane si avertismente de la agentiile de colectare a datoriilor, cele mai multe dintre ele nedeschise, comenteaza cotidianul Der Spiegel in editia electronica de miercuri.

"De ce scriu germanii atat de multe scrisori?", se intreaba o femeie din Bulgaria, clatinand din cap cu neincredere in timp ce sta la o coada lunga in afara centrului de consiliere Verikom, din Hamburg. "In satul nostru nici nu aveam postas", a mai spus ea.

In paralel, politicienii din landurile germane au impresia ca imigrantii romani si bulgari sunt muncitori sezonieri care se vor intoarce in tarile de origine odata cu finalizarea lucrului pentru care sunt platiti. La fel s-a intamplat si in cazul muncitorilor oaspeti din Turcia si Grecia, in urma cu cateva zeci de ani, care insa nu s-au mai intors acasa, aminteste Der Spiegel.

Mai exact, autoritatile nemtesti incep sa constientizeze ca imigrantii nu au venit in Germania sa plece, ci sa ramana, motiv pentru care Berlinul are de gand sa ratifice un plan de actiune ce ar urma sa imbunatateasca fundamental nivelul de trai al imigrantilor pana in anul 2016.

Programe de integrare a imigrantilor exista, insa ele nu sunt functionale. Date fiind conditiile, romanii si bulgarii sunt exploatati de catre angajatorii din Germania: muncesc pe salarii mici, nu au acces la sistemul de securitate sociala si platesc chirii foarte mari pentru apartamente in care conditiile de viata sunt inumane.

A existat chiar un caz, in Stuttgart, unde doi romani au fost condamnati la inchisoare dupa ce au obligat mai multe fete din tara lor de origine sa se prostitueze. In Munster este in plina formare ceea se cheama o noua tabara de imigranti, care traiesc in locuinte imporovizate.

Districtul Neukolln din Berlin este cunoscut drept unul dintre locurile multiculturale din Germania pentru ca acolo traiesc atat imigranti din valurile mai vechi - turci si arabi, cat si cei din valurile mai noi - romani si bulgari.

In luna aprilie, autoritatirle din Neukolln au publicat un raport in care atrag atentia cu privire la situatia imigrantilor de etnie rroma. Potrivit documentului, familiile de rromi traiesc in conditii precare multi dintre copii sunt analfabeti si subdezvoltati pentru varsta lor.

In raport se mai arata ca oamenii locului nu ii accepta pe imigranti si ii primesc, mai degraba, fara intelegere, cu resemnare, cu furie, indignare si chiar ura, cerand, la randul lor, ajutorul autoritatilor.

Imigrantii nu sunt acceptati de catre nemti in special din cauza galagiei pe care o fac, a gunoiului mult care se aduna in zonele in care acestia traiesc, din cauza stricaciunilor pe care le fac si pentru ca nu stiu sa traiasca in ceea ce europenii din Vest numesc "coexistenta in buna vecinatate".

In cursul acestei saptamani, Consiliul de experti al Fundatiilor germane privind integrarea si migratia (SVR) urmeaza sa faca public raportul de evaluare pentru 2012.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#imigranti romani bulgari Germania, #Der Spiegel romani bulgari muncitor, #autoritati germane coplesite imigranti , #romani strainatate