Elite fara granite - Ei sunt Romania: Absolventa de Arte Frumoase la Milano, care vrea sa-si deschida o afecere la Berlin

Sambata, 14 Decembrie 2013, ora 11:53
7775 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Absolventa de Arte Frumoase la Milano, care vrea sa-si deschida o afecere la Berlin

Maria Nitulescu si-a incheiat studiile la Academia de Arte Frumoase, Brera din Milano, urmand sa isi dea disertatia in Marketing Cultural.

In Italia, marturiseste ca a invatat sa fie mandra ca este romanca, sa aprecieze educatia pe care a primit-o acasa, in familie si in scoala si sa aprecieze partile bune ale romanilor si ale Romaniei. Acum locuieste in Berlin, unde si-ar dori sa isi deschida propria afacere, insa nu exclude intoarcerea in tara natala.

Maria spune ca a avut de mica educatie artistica, insa i-a placut mereu sa invete cat mai mult din cat mai multe domenii.

"De la varsta de 3 ani am inceput sa lucrez cu profesoara de pictura Elena Stoica, care mi-a deschis orizontul spre lume, spre ceea ce inseamna arta si a crea. Spun ca mi-a deschis orizontul spre lume, deoarece prima mea calatorie in afara Romaniei a fost la varsta de 8 ani, alaturi de dansa si alti colegi de la clubul de pictura, in SUA la scoli de vara.

La varsta de 13 ani m-am mutat in Bucuresti pentru a urma Liceul de Arte Plastice 'Nicolae Tonitza', unde timp de 5 ani am fost indrumata de profesorul Iuri Isar. In clasa a 12-a a trebuit sa renunt postul meu de Visual Merchandiser la NISSA, pentru a ma pregati cum se cuvenea pentru examenul de Bacalaureat", ne-a povestit tanara romanca.

In 2008 a fost admisa la Universitatea de Arte Plastice din Bucuresti, iar in paralel la facultatea de Drept. Tot in 2008 s-a reprofilat profesional, a inceput sa predea Arta in gradinite si scoli private din Bucuresti, ajutata fiind de experienta acumulata la scolile de vara din SUA.

"Nu am plecat din Romania pentru ca nu imi era bine"

"Nu am plecat din Romania pentru ca nu imi era bine, am plecat pentru ca simteam ca stagnam! Imi doream sa-mi dezvolt mai mult spiritul si intelectul.

La inceput am plecat ca student Eramus, in martie 2011, la Academia di Brera din Milano. Mi-a placut foarte mult, m-am simitit libera si incurajata sa creez. Aveam dreptul sa-mi aleg singura cursurile pentru prima data in viata de student. Eram atat de fericita, incat tin minte si acum momentul in care m-am dus la prezentarea unui curs teoretic 'Tehnici si metode de comunicare', la care doream sa ma inscriu, dorind sa aflu de la profesor in ce consta examenul final deoarece imi era teama ca nu as fi reusit sa-l trec. Vorbeam foarte putin si prost italiana la inceput. Cursul si examenul l-am incheiat cu bine, avand chiar nota maxima de la profesor", a rememorat Maria.

In 4 luni a invatat italiana indeajuns de bine incat sa poata da admitere la departamentul de Comunicare din Brera. "Am urmat o specializare foarte complexa unde am avut de la cursuri de curatoriat, didactica pentru muzeu, marketing si relatii publice, economie, pana la cursuri practice, creative, de tehnologia otinerii hartiei, fotografie sau webdesign.

Am invatat in 2 ani in Italia cat in 3 in Romania, la 2 facultati in paralel. In primul rand am avut multe experiente practice, foarte des la cursuri aveam prezentari sustinute de oameni importanti din lumea profesionala, in Italia. La Brera am simtit cu adevarat ca studiez. Bibliotecile in Milano sunt pline, iar studentii petrec zile si ore in sir pentru a pregati un examen. Studiaza mult mai sarguincios decat in Romania. Mi s-a intamplat sa fiu nevoita sa ma trezesc devreme pentru a prinde un loc de studiu, in biblioteca Breaidense din Brera, acesta biblioteca fiind una dintre cele mai mari din Italia", puncteaza romanca.

"Mi-am incheiat studiile in cadrul Academiei de Arte Frumoase, Brera din Milano. La jumatatea lunii iulie mi-am incheiat toate exemenele in cadrul departamentului de Comunicare Creativa pentru Patrimoniul Cultural - Aplicatii Digitale. In acest departament am fost singura studenta straina si singura care a reusit sa-si dea toate examenele in prima sesiune.

Urmeaza sa-mi dau disertatia in Marketing Cultural cu titlul 'Parteneriate si relatii interculturale', lucrare care se bazeza pe experienta practica avuta in cadrul Institului Cultural Roman din Viena, timp de trei luni in vara anului 2012. Lucrarea o pregatesc de la distanta si merg din cand in cand la Milano pentru a-mi intalni profesoara coordonatoare", face Maria un rezumat al parcursului sau academic.

Viata in Berlin

Momentan locuieste in Berlin. A decis sa se mute din Italia deoarece "situatia politica si financiara nu este cea mai stralucita in momentul de fata".

"In Germania ma simt foarte bine, in primul rand ma simt in concordanta deplina cu mentalitatea lor. O societate cladita pe meritocartie, fara discriminari, o societate toleranta cu strainii, cel putin in Berlin.

Lucrez pentru Mykita, in departamentul de moda, ma ocup de partea de relatii publice si vanzari, am contact cu toti clientii companiei Mykita la nivel mondial. Am reusit sa obtin acest post datorita masterului pe care l-am urmat in Italia si nu in ultimul rand experientei pe care am avut-o in trecut in Romania, unde am lucrat ca Visual Merchandiser in cadrul comaniei NISSA. La NISSA am inceput sa lucrez chiar din perioada licelui pe cand aveam doar 17 ani, sefele mele tinere si ele la vremea aceea mi-au dat o sansa si au avut incredere in mine chiar daca aveam o varsta frageda. A fost o experienta pozitiva care m-a facut sa am incredere in mine".

Cum sunt priviti romanii in Italia?

Maria nu a intampinat niciun fel de neplacere in Italia si nu s-a simtit discriminata - "in niciun caz in mediul academic".

"Din contra, as putea sa spun ca am fost sustinuta si apreciata. In general nu pot sa spun ca am avut nici un fel de problema pentru ca am fost intr-un mediu bun, oamenii informati si educati nu stereotipeaza, iar Brera este unica prin diversitatea pe care o ofera, sunt studenti din toate colturile lumii", puncteaza tanara.

In ceea ce priveste diferentele dintre mediul universitar italian si cel romanesc, Maria crede ca fiecare sistem are avantajele si dezavantajele lui.

"Cred ca pana la clasele de liceu in Romania, ai o baza solida care in Italia lipseste si de aceea pentru ei este mult mai greu cand ajung la nivelul de studii superioare.

Pe de alta parte, exista si premiu pentru licenta sau disertatie. Eu, spre exemplu, daca imi dau pana in februarie 2014 disertatia, pot castiga acest premiu in valoare de 1000 de euro si asta numai pentru ca mi-as da-o la timp, deci studentii sunt chiar incurajati si stimulati", completeaza romanca.

In ceea ce priveste situatia din tara, studentii romani ar trebui sa fie mai constiinciosi, iar profesori mai exigenti, apreciaza Maria.

"Am invatat sa fiu mandra ca sunt romanca"

"Sfatul meu pentru studentii si elevi romani este sa invete, sa studieze si sa se informeze cat mai bine, sa incerce sa practice ceea ce studiaza inca din primul an al facultatii. Stiu ca nu este usor, dar asta ar fi ideal. Studiul in afara Romaniei cu siguranta iti schimba perspectiva asupra lumii si asta datorita faptului ca treci prin experiente si situatii noi pe care nu ai putea sa le ai stand acasa, aproape de famile.

In cazul meu, am invatat foarte bine o limba noua, am invatat... sa invat, sa fiu deschisa noului si sa ma adaptez rapid oricariei situatii, sa stiu sa aleg ceea ce este bine, sa fiu eclectica, simt ca am devenit mai empatica si am invatat sa cunosc oamenii, sa am incredere in ei, sa-i apreciez, sa invat de la ei, sa-i iubesc si foarte important - sa nu-i etichetez.

Nu in ultimul rand am invatat sa fiu mandra ca sunt romanca, sa apreciez educatia pe care am primt-o acasa, in familie si in scoala, sa apreciez partile bune ale romanilor si ale Romaniei, sunt sigura ca sunt multi alti tineri romani in situatia mea", puncteaza romanca.

In ceea ce priveste intoarcerea in tara, tanara subliniaza ca Romania este tara in care s-a nascut si in care si-ar dori sa revina intr-o buna zi, dar pana atunci isi doreste sa calatoreasca si sa invete cat mai multe.

"Visez ca in viitor sa am o activitate a mea, o afacere in domeniul creativ. Poate

ca Berlin ar fi locul potrivit avand in vedere ca sunt multe start-up-uri aici si

asta deoarece statul german ofera sustinere financiara pentru inceput. Nu exclud nici continuarea studiilor cu un doctorat", incheie Maria.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani remarcabili, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Maria Niculescu arte, #studenti remarcabili campanie, #studenti romani straintate , #romani strainatate