Elite fara granite - Ei sunt Romania: Absolventa de matematici aplicate la Harvard, cercetatoare la ICF

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 18:22
12833 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Absolventa de matematici aplicate la Harvard, cercetatoare la ICF

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul Patriciei Florescu, absolventa de Harvard si cercetatoare la Corporatia Financiara Internationala (ICF).

Ziare.com a stat de vorba cu tanara romanca despre exeperienta la prestigioasa universitate, despre activitatea sa la IFC, dar si despre imaginea pe care o au romanii dincolo de Ocean.

Parcursul academic

I-a placut dintotdeauna sa studiez matematica si informatica - in timpul liceului a participat la olimpiade scolare la nivel national - si de aceea decizia de a studia matematici aplicate la Harvard a fost, spune ea, o alegere naturala.

"Experienta de studiu la Harvard m-a ajutat sa imi canalizez pasiunea pentru stiintele exacte pentru a intelege si imbunatati procese complexe din lumea reala - de la strategii de exploatare a resurselor naturale pana la analiza ritmului de dezvoltare al oraselor. Mediul universitar de la Harvard pulseaza de idei noi, entuziasm si dorinta de a schimba lumea. Am intrat in contact cu specialisti de peste tot din lume, am purtat discutii cu colegi cu vise mari si experiente diverse si am avut profesori care nu mi-au spus niciodata 'asta nu se poate'", ne-a povestit Patricia Florescu.

Programul de studiu foarte flexibil i-a permis sa urmeze nenumarate cursuri de economie, protectia mediului, tehnologia sistemelor energetice, arhitectura si urbanism, precum si cursuri de laborator in geologie, fizica si chimie.

"Punctul culminant a fost un program colaborativ in Brazilia care m-a purtat de la Itaipu, a doua cea mai mare hidrocentrala din lume, la Rio de Janeiro, unde am invatat despre tehnologii de extragere a petrolui, pana in Sao Paolo si Brasilia, unde am studiat strategii de dezvoltare urbana. Toate aceste experiente m-au pregatit foarte bine pentru o cariera in domeniul energiei si protectiei mediului inconjurator, domeniu care necesita integrarea multor cunostiinte, atat tehnice, cat si politice si economice", subliniaza romanca.

De asemenea, tanara a fost co-presedinte al The Harvard Independent si project leader la Harvard College Engineering Society.

Drumul spre IFC

Dupa terminarea facultatii, s-am mutat in Washington DC, "care este epicentrul tuturor deciziilor legate de politicile de mediu in Statele Unite".

"In primii doi ani la ICF International am lucrat pentru un grup care colaboreaza direct cu U.S. Environmental Protection Agency (echivalentul Ministerului Protectiei Mediului) pentru a analiza modalitati de reducere ale substantelor poluante emise prin arderea combustibililor fosili in termocentralele din Statele Unite si Canada. De asemenea, am avut ocazia sa construiesc modele matematice care sa investigheze producerea smogului in China sau emiterea gazelor de sera in procesul de extragere al nisipurilor bituminoase in provincia Alberta din Canada.

In urma cu cateva saptamani m-am mutat la o alta divizie din cadrul companiei pentru a fi implicata in proiecte care sa analizeze impactul politicilor de mediu asupa participantilor pe piata de energie in mod mult mai concret - o ferma de eoliene in Texas, o centrala din statul New York sau un operator de servicii de acumulatoare de energie prin baterii. Este un job care imi ofera tot timpul ocazia de a invata ceva nou", dezvaluite tanara.

Ce rol a avut in evolutia sa experienta internationala de studiu?

Experienta de a trai pe cont propriu intr-o tara straina incepand cu varsta de 19 ani a ajutat-o sa fie mult mai independenta, marturiseste Patricia Florescu.

"Am invatat sa articulez cu mai multa siguranta ce imi doresc sa fac din punct de vedere profesional si sa ma descurc singura pentru a atinge obiectivele propuse. De asemenea, studiul in SUA mi-a oferit ocazia de a-mi reevalua constant aptitudinile si convingerile, SUA fiind o tara foarte diversa, dinamica si polarizanta.

Din punct de vedere profesional, experienta de a trai, studia si lucra in Statele Unite este nepretuita pentru ca aici totul se desfasoara la o scara mult mai larga decat in Romania. De exemplu, sistemul energetic american este considerat ca fiind cea mai mare si mai complexa masinarie din lume. Multe dintre problemele pe care le abordez in activitatea mea curenta - rezilienta si costurile sistemului energetic, cresterea ratei de penetrare a energiilor alternative, limitarea poluarii, exploatarea sustenabila a resurselor naturale - sunt perfect valabile si in Romania. Sper ca multe dintre aceste principii si solutii sa poata fi aplicate si la noi in tara", a adaugat tanara.

In afara jobului la IFC colaboreaza cu o organizatie care promoveaza tehnologiile "verzi", prin prezentarea in cadrul unui program radio saptamanal care incurajeaza participarea mai multor femei in acest domeniu.

Relatia cu Romania

Am intrebat-o pe tanara si cum crede ca ar fi evoluat cariera sa daca ramanea in tara. "Si eu m-am intrebat de multe ori acelasi lucru, asa ca, orice raspuns as da, ar fi pur speculativ. De un singur lucru sunt insa absolut sigura: pasiunea pentru protectia mediu ar fi ramas, dar probabil ca as fi abordat problema dintr-un alt unghi - ca arhitect sau inginer", spune Patricia Florescu.

Multi tineri pleaca din tara, puncteaza ea, din curiozitate si pentru ca traim intr-o lume cu granite mult mai deschise: "Dar nu cred ca este un lucru rau - pana la urma, ce poate fi mai frumos decat sa fii tanar si sa poti vedea lumea? De asemenea, implicarea tinerilor care studiaza in afara Romaniei in proiecte de mare anvergura precum cele derulate de organizatia LSRS arata ca acestia nu au abandonat Romania si ca doresc sa ii influenteze parcursul, contribuind cu ceea ce au invatat in afara tarii".

Patriciei i-a fost usor sa se adapteze la viata din SUA pentru ca a cunoscut multi alti tineri care treceau prin aceleasi experiente. "Am colegi de serviciu din India, Nepal, China, Coreea de Sud, Franta si Turcia cu care pot vorbi deschis despre viata de expat. Insa cu cat stau mai mult aici, cu atat imi dau seama mai bine ca sunt intr-adevar romanca, intr-un mod pe care inca nu reusesc sa il definesc cu exactitate, dar care consta intr-o combinatie de atitudini legate de viata, inclinatie politica, principii sociale si chiar un anumit simt al umorului.

Oricat de departe as fi de Romania, aceasta parte din mine nu cred ca se va schimba. De aceea ce imi lipseste cel mai mult este posibilitatea de a construi relatii in baza acestui bagaj cultural comun si imi este dor mai ales de parinti. Dar pe de alta parte in SUA am mereu ocazia de a descoperi oameni, locuri si atitudini noi", adauga ea.

Faptul ca e romanca este de regula "un detaliu exotic", si majoritatea oamenilor pe care ii intalneste o intreaba "cu curiozitate despre situatia din Romania, mai ales pe fondul incertitudinilor din spatiul european".

In ceea ce priveste planurile de viitor, isi doreste sa faca un program de masterat care sa ii permita sa aprofundeze cunostintele din domeniul energiei si al protectiei mediului. "Nu exclud intoarcerea in tara, pentru a putea implementa experientele capatate", incheie tanara.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Patricia Florescu romani elite, #elite romani Patricia Florescu , #romani strainatate