Elite fara granite - Ei sunt Romania: Cercetator in biologie celulara la Harvard: Macar sa am luxul de a alege

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 07:08
-165630 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Cercetator in biologie celulara la Harvard: Macar sa am luxul de a alege
Foto: Arhiva personala a lui Andrei Anghel

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Andrei Stefan Anghel, absolvent de Harvard si doctorand in genetica moleculara si biologie celulara la The University of Chicago.

A aplicat la Harvard din dorinta de "mai bine", cum insusi a marturisit pentru Ziare.com. I-a placut biologia si in liceu a realizat ca are doua optiuni: medicina sau facultatea de biologie.

"Medicina as fi putut sa fac in Romania ok probabil, dar am vrut cercetare. Si nu poate nimeni nega faptul ca la o universitate de top din lume ai anumite oportunitati de cercetare care in Romania lipsesc. M-am hotarat la SUA pentru ca veniturile 'de Romania' ale parintilor mei, mai mult decat decente dupa standarde locale, sunt considerate derizorii in SUA. Asadar, ca majoritatea studentilor romani din SUA, m-am calificat pentru burse sociale. Am aplicat la 14 universitati parca, si am intrat la vreo 9. Harvard a fost alegerea naturala, pentru ca a fost gratis si pentru ca e Harvard. Dar oricare din cele 9 ar fi fost super", puncteaza tanarul roman.

Campanie Ziare.com Cum a fost alungat din tara un olimpic roman

Andrei Anghel a facut cercetare si in cadrul Facultatii de Biologie a Universitatii Bucuresti. Se face cercetare la un nivel mai inalt in afara? "Se face mult mai multa in mod sigur. Dar 'in afara' este o categorie foarte mare. Se face cercetare si in Romania, iar in afara unele laboratoare fac treaba mai bine altele nu. Desigur, eu m-am oritentat la Harvard si la Chicago spre laboratoarele productive, ca doar de-aia am plecat", raspunde Andrei.

L-am intrebat si cu ce probleme s-a confruntat in timp ce facea cercetare in cadrul Facultatii de Biologie a Universitatii Bucuresti.

"Cu de toate, si bune si rele! Universitatea Bucuresti are unele probleme care sunt cunoscute in sistemul universitar romanesc. Dar cand lucram acolo am lucrat direct cu o buna prietena care era atunci studenta la masterat si sub tutela unor profesori de calitate.

Sigur, nu erau toti profesorii si cercetatorii de calitate, dar m-am orientat si eu putin si am facut ceva treaba. Faptul ca situatia financiara mi-a permis sa lucrez pe gratis m-a ajutat; cred ca e foarte greu pentru un student sa fie platit acolo, ca nu sunt fonduri alocate pentru asa ceva. O alta problema este ca sunt foarte putine proiecte diferite, un student nu prea poate sa isi aleaga subiectul pe care sa lucreze. Pe cand in cercetare pasiunea e esentiala, e greu sa lucrezi pe ceva care nu te pasioneaza", completeaza Andrei Anghel.

Romanii si stiinta - se poarta si la case mai mari

Acum cativa ani, un studiu releva ca 42% dintre romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului.

"Hai sa nu ne dramatizam atat de tare. Un sondaj YouGov in SUA a aratat ca 45% din americani cred in fantome si 28% cred ca au fost la un moment dat in prezenta unor fantome. Deci se poarta si la case mai mari. Asta nu inseamna ca lipsa de cunostinte stiintifice nu este o problema, este. Insa problema mai mare cred ca este alta, si cifra pe care ati citat-o dumneavoastra este un simptom al acestei probleme. Romania nu este inca o tara sceptica, cum sunt unele tari din vestul Europei.

In Romania, multi oameni se uita pe cer si vad ca soarele se misca. Concluzia e evidenta: soarele se invarte in jurul pamantului. Asta este ceea ce se poate numi o atitudine intuitiva. Si e oarecum naturala in contextul romanesc, unde o mare parte din tara traieste in mediul rural si cu o situatie materiala precara. Pe de o parte bunica mea nu are decat 4 clase, pe de alta parte unele universitati din Romania sunt in topurile mondiale pentru cei mai multi absolventi. Educatia e ieftina, si astfel e de proasta calitate.

Daca am putea schimba asta, Romania ar deveni incet-incet o tara mai mult sceptica si mai putin intuitiva. Atunci ar scadea si ponderea adultilor care cred in astronomie ptolemeica, si ponderea celor care cred in fantome si ca pamantul are 10.000 de ani. In acelasi timp, am avea si votanti mai bine educati si cetateni mai greu de manipulat. Evident unele parti din societatea romaneasca nu apreciaza astfel de scenarii", subliniaza tanarul roman.

Munca la Harvard

Pana in 2010, a fost meditator privat in cadrul sectiei de consiliere de la Harvard, slujba care nu are un echivalent romanesc.

"Era o slujba in care ii ajutam pe colegii mei cu munca de la cursuri. Daca iei note bune la unele cursuri poti in anul urmator sa ii meditezi pe cei care iau cursul atunci. E o modalitate frumoasa de a castiga niste bani si de a acumula experienta in predare daca vrei sa te indrepti spre o cariera academica", explica Andrei Anghel.

In ceea ce priveste bursa care i-a fost oferita de Harvard, aceasta nu era o bursa de cercetare, era o bursa sociala, bazata pe veniturile familiei sale: "In momentul asta daca un student este acceptat la Harvard (sau alte cateva institutii din SUA) si familia lui are un venit de sub $60,000/an nu trebuie sa plateasca nici taxa de scolarizare, nici caminul si nici cele 4 mese pe zi de la cantina. E o super afacere pentru romani!".

"Am primit si cateva burse de cercetare micute cat eram in facultate, efectiv un mic salariu pentru munca pe care am depus-o in laborator. O bursa de cercetare reala am primit cand mi-am inceput studiile la doctorat. The University of Chicago (si toate celelalte universitati unde am fost acceptat la programe de doctorat) mi-a oferit in jur de $30,000/an salariu ca sa fac cercetare.

Unele universitati iti ofera si burse suplimentare daca chiar te vreau. La Duke University mi s-a oferit inca $10,000/an si la Yale vreo $3,500/an in plus fata de salariul de baza, dar alegerea mea nu a stat in bani. Daca vreau sa castig bani, o sa ma orientez spre mediul privat (deocamdata nu vreau). Cu toate astea, pentru ca in prezent chiriile sunt mici in Chicago, imi permit sa locuiesc cu prietena mea intr-un apartament superb in centrul orasului, printre hoteluri de lux si pe malul raului. Un lucru e sigur, o duc mult mai bine decat mi-as fi imaginat vreodata ca o sa o duc la 25 de ani", continua tanarul.

Sistemul de invatamant din tara noastra, din perspectiva unui roman cu experienta internationala de studii

"Marile probleme se cunosc: unii dintre profesori nu sunt la curent cu materialul, cateodata activitatea de predare este sub-finantata (banci deteriorate, holuri murdare etc - lucruri care nu dau nastere unei atmosfere propice pentru dialog intelectual). Insa principala problema ramane atitudinea scolastica, in care studentul memoreaza informatii si le nareaza apoi la examen ('Scrieti tot ce stiti despre [...]').

Desigur, informatia este necesara, dar cursurile ar trebui totusi sa incurajeze studentul sa utilizeze informatia, ca altfel degeaba o stie. Asta se intampla cateodata, dar foarte rar. In plus, in universitate in general este o atmosfera mult mai putin colaborativa in Romania decat in SUA. Facultatea in SUA a fost pentru mine cea mai frumoasa experienta de pana acum pentru ca atat la cursuri cat si in afara lor se legau mereu discutii intelectuale despre subiecte academice, si mereu erai pus in pozitia de a iti re-evalua propriile pareri. In Romania nu cred ca se intampla asta foarte mult inca", completeaza Andrei Anghel.

Un student strain in SUA

Tanarul ne-a vorbit si despre cum a fost intampinat ca student strain peste Ocean. A intampinat dificultati pentru ca e din Romania?

"Doamne fereste nu. Niciodata, dar niciodata, nu s-a pus o astfel de problema. Si profesorii si colegii mei erau foarte primitori, si mereu faceau tot posibilul sa imi explice anumite aspecte obscure ale traiului in SUA", subliniaza Andrei.

In ceea ce priveste patriotismul, tanarul nu stie daca romanii-s patrioti.

"Habar nu am, pentru ca a) nu ma ocup cu sondaje si b) nu stiu ce e aia patriotism. Daca prin 'patriotism' se intelege 'credinta ca tara ta e mai buna decat tara vecina pentru ca e a ta', atunci fara suparare asta e un sentiment cam tembel. Sper din tot sufletul ca nu sunt prea multi 'patrioti' de-astia printre noi.

Daca prin patriotism intelegi sa tii la oamenii intre care te-ai nascut si ai crescut si care te-au ajutat sa faci ce-ai facut, atunci sper ca romanii sunt cel putin la fel de patrioti ca oamenii din alte tari. In orice caz, cred ca asta e esentialul: 'tara' e formata din oameni, si sa fii patriot ar trebui sa insemne sa iti pese un pic de oamenii langa care s-a intamplat sa te nasti (atentie, asta nu inseamna ca oamenii aia sunt mai breji ca alti oameni). Daca incepem cu insule de latinitate, fratia cu codrul, popor crestin-ortdox si alte de-astea, atunci ala se cheama nationalism, nu patriotism", atrage atentia Andrei.

Sfaturi pentru tinerii care se gandesc sa isi continue studiile in strainatate

"In primul rand sa se gandeasca bine. Nu merita sa iti iei lumea in cap decat daca esti dispus sa muncesti pentru visurile tale. Si in experienta mea, in SUA se munceste mai mult decat acasa. Pe bune. Am fost si eu olimpic international in liceu, si pot spune cu incredere elevilor romani: Nu ma intereseaza cate premii ai si cat inveti pe zi pentru olimpiade, daca mergi la o universitate de top si vrei sa ai performante academice va trebui sa muncesti mult mai mult.

Apoi, sa inteleaga ca cel putin la nivel de facultate admiterea e diferita fata de ce au cunoscut ei in Romania. Exista o aplicatie care dureaza multe luni pentru a fi facuta competitiv (indiferent de cate premii are elevul), si trebuie muncit foarte mult la eseurile respective si pentru testele standardizate. Daca e dispus sa faca asta, tot ce trebuie sa faca e sa inceapa devreme, sa creada in el/ea si sa nu se sfiasca sa ceara ajutor. LSRS are programul de mentorat care ajuta elevii sa aplice la facultate (inclusiv master/doctorat) in strainatate. Acolo multi voluntari (printre care si eu) isi dedica timpul pentru a ajuta pe gratis elevi romani sa puna la punct o aplicatie buna. Cred ca daca vrei sa mergi afara la studii vei descoperi ca cei mai mari ca tine sunt dispusi sa te ajute daca esti dispus sa muncesti si sa spui 'Multumesc'", considera Andrei Anghel.

Planuri de viitor

In ceea ce priveste planurile sale de viitor, pe 17 decembrie tanarul se va intoarce in tara pentru doua saptamani.

"Daca va referiti pe termen mai lung, nu cred. In prezent Romania nu e locul optim pentru cercetare academica. Poate va fi in 20-30 de ani, desi am mai zis ca nu stiu daca asta ar trebui neaparat sa fie o prioritate nationala. Dar in 20 de ani sper ca voi fi si eu om asezat, cu o familie, copii si un credit ipotecar supradimensionat. Nu prea merge sa te muti cu totul la acel stadiu decat daca nu ai alte optiuni. Macar cu atat sa ma aleg dupa ce m-am zbatut atat, cu luxul de a alege", incheie Andrei Anghel.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Andrei Anghel elite, #studenti romani elite , #romani strainatate