Elite fara granite - Ei sunt Romania: Faptul ca vin din Romania a fost adesea asociat cu faptul ca trebuie sa fiu bun la informatica!

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 12:05
9379 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Faptul ca vin din Romania a fost adesea asociat cu faptul ca trebuie sa fiu bun la informatica!

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Silviu Homoceanu, asistent universitar in cadrul Institutului de Systeme Informatice al TU Braunschweig, Germania, si doctorand la acelasi institut.

De informatica a fost pasionat inca din liceu, asa cum a marturisit Silviu Homoceanu pentru Ziare.com. Dupa absolvirea Facultatii de Informatica a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (Bachelor - Informatica), tanarul si-a continuat studiile masterale in Germania, in cadrul departamentului de Informatica al TU "Carolo Wilhelmina" Braunschweig.

"Nu ma pot lauda cu performante extraordinare... poate doar cu faptul ca am avut intotdeauna rezultate scolare bune, ca am terminat masterul in Informatica la TU Braunschweig cu nota 1.1 echivalentul calificativului 'foarte bine' si cea mai mare nota din anul respectiv, si cu cateva publicatii internationale la conferinte importante de profil", spune Silviu Homoceanu.

De ce a ales Germania? "Cu aproximativ un an inainte de terminarea studiilor in Iasi ma hotarasem deja sa studiez in strainatate. Intrau in calcul doar SUA si Germania si asta pentru ca cele 2 tari sunt fruntase in ce priveste comunitatile de cercetare pentru Sisteme Informatice si baze de date. Faptul ca Germania era mai aproape de casa, ca exista o colaborare intre universitatea din Iasi si cateva universitati din Germania (printre care si TU Braunschweig) si ca in Germania invatamantul era gratuit au inclinat balanta in mod decisiv spre a studia in Germania".

In dorinta de a aplica cunostintele teoretice acumulate, in practica, Silviu a lucrat pe perioada masterului in 3 proiecte universitare ca si student-asistent in cercetare. Dupa absolvirea masterului, a optat pentru un post de asistent universitar in cadrul Institutului de Sisteme Informatice - TU Braunschweig, institut in cadrul caruia isi va sustine si teza de doctorat.

Experienta LSRS

Silviu povesteste ca au fost foarte multe lucruri pe care nu le stia, informatii care i-au lipsit la inceput de drum in Germania. A avut, insa, norocul sa cunoasca oameni minunati care sa il ajute.

"Din dorinta ca alti viitori studenti sa aiba parte de experienta pe care o acumulasem, m-am inscris in 2009 in nou creata Liga a Studentilor din Strainatate ca simplu membru. In 2010 m-am alaturat echipei din Germania si m-am ocupat in prima faza de organizarea proiectelor desfasurate. A fost vorba despre evenimente si campanii online si nu numai, de informare ale elevilor si studentilor despre oportunitati de studiu si burse, despre viata de student in Germania, despre examene, despre documente si asigurari.

Alte proiecte au fost legate de inchegarea comunitatilor de romani de pe teritoriul Germaniei. Astazi coordonez echipa filialei LSRS Germania, iar cel mai mare proiect al nostru este dezvoltarea unui cadru de comunicare online intre studenti si absolventi de studii ale unor institutii din Germania si reprezentanti ai multinationalelor germane cu interese economice in Romania.

Scopul nostru in acest proiect este acela de a promova si inlesni intoarcerea tinerilor pregatiti in Germania, pe pozitii cheie in Romania, in multinationale precum Siemens sau Continental in care sa poata aplica fina cunoastere a particularitatilor culturale ale celor doua tari", marturiseste tanarul.

Sistemul de invatamant romanesc vs. sistemul german

Silviu a avut posibilitatea sa cunoasca sistemul german din mai multe perspective: ca student, ca si asistent universitar cu atributii didactice pentru 2 cursuri si ca cercetator.

"Nu ma pot relationa la situatia din Romania de astazi, dar pot compara cu perioada 2001-2005 cand am fost eu student in Iasi. Va pot spune ca mi-a folosit foarte mult pregatirea teoretica pe care am acumulat-o in Romania. Mi-a lipsit insa in egala masura partea practica. Am astazi senzatia ca am invatat multe lucruri in Romania, carora insa abia dupa ce am studiat in Germania le vad sensul.

Am fost de multe ori pus in situatia sa invat lucruri fara a avea insa o privire de ansamblu sau fara macar a intelege de ce sunt necesare. Gasesc ca e o greseala grava de ordin didactic care nu se intampla numai in Romania. In ce priveste cercetarea, va spun cu parere de rau ca la conferinte internationale, in domeniul meu, Romania nu exista. Exista participanti cu nume romanesti, dar acestia vin din partea unor institute de cercetare si universitati din alte tari", subliniaza tanarul.

Romanii in lume

L-am intrebat pe Silviu si cum a fost primit ca student strain ori daca a intampinat dificultati pentru ca este roman.

"Nu am intampinat nici un fel de dificultati nici legat de faptul ca sunt strain nici ca vin din Romania. Ba mai mult, faptul ca vin din Romania a fost adesea asociat cu faptul ca trebuie sa fiu bun la informatica. Sigur ca in viata de zi cu zi mai exista mici neplaceri. Se intampla ca atunci cand cineva afla pentru prima data ca vin din Romania si nu ma cunoaste, sa fie mai distant sau mai atent. Asta insa in afara mediului universitar", marturiseste Silviu.

Acesta puncteaza, totodata, ca studentii romani sunt vazuti "foarte bine" in mediul profesional din care face parte: "Am primit cu bucurie propunerea profesorului care ma indruma pentru teza de doctorat, dl. Prof. Dr. Wolf-Tilo Balke, sef al institutului de Sisteme Informatice de aici, si director de cercetare al institutului L3S din Hanovra, de a incepe o colaborare in Iasi. Am fost de fapt impreuna chiar in Iasi, si urmeaza sa invitam pentru un colocviu pe cineva de acolo".

Sunt romanii patrioti? E greu de spus, crede Silviu. "Pentru asa un raspuns ar trebui sa compar cu alte popoare, iar daca e sa ne comparam cu americanii sau englezii probabil ca nu la fel de mult. Dar asta nu e nimic rau. Prefer oricand un roman cu capul pe umeri, capabil sa puna in balanta mai multi factori, decat un patriot de orice alta nationalitate incapabil de o analiza mai profunda a lucrurilor, pentru care tara lui este model in orice privinta".

In ceea ce priveste sfaturile pentru tinerii care intentioneaza sa isi continua studiile in straintate, Silviu le spune sa se informeze din timp, cu 2 luni inainte de a incepe scoala nu e suficient, un an e recomandat.

"Sa vorbeasca cu noi, sa intre in legatura cu cei care studiaza deja la universitatile si in profilul vizat pentru a se informa cat mai bine asupra a ceeea ce urmeaza. Ca o convingere personala insa, incurajez fiecare elev/student sa incerce sa mearga fie macar si pentru un semestru la o universitate din afara. Experienta acumulata numai prin faptul ca au ocazia sa testeze altfel de sisteme este de nepretuit. Te formeaza si iti da libertatea de a compara si a alege ce consideri ca e mai bun pentru tine", subliniaza tanarul.

Dupa terminarea doctoratului, Silviu Homoceanu marturiseste ca ia in serios posibilitatea intoarcerii in Romania.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Silviu Homoceanu Germania, #Elite Silviu Homoceanu, #studenti romani Germania, #campanie Elitete , #romani strainatate