Elite fara granite - Ei sunt Romania: Doctoranda in Scotia si bursiera Google, din scaunul cu rotile

Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 12:07
6544 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Doctoranda in Scotia si bursiera Google, din scaunul cu rotile
Foto: Arhiva persoana a Aurorei Constantin

Aurora Constantin a fost profesoara de fizica mai bine de 20 de ani. A visat sa se indrepte spre mediul universitar, insa circumstantele au adus-o la catedra unui liceu din Olt.

Tot acolo, profesoara a locuit in caminul liceului unde preda. In urma cu cativa ani, Aurora Constatin a hotarat sa aplice pentru un program de master in Marea Britanie. De atunci, si-a finalizat masterul in informatica, a fost acceptata la doctorat in Scotia si a primit si o bursa Google, reusind sa treaca peste barierele fizice.

Aurora Constatin sufera de distrofie musculara progresiva de centura si e dependenta de scaunul rulant, dar spune ca boala sa nu a fost obstacolul major in calea construirii unei cariere universitare.

Experienta intr-un liceu romanesc

"Am lucrat ca profesor de fizica timp de peste 20 de ani. Visul meu a fost sa devin profesor universitar, dar circumstante nefavorabile m-au determinat sa ma indrept spre liceu. Am descoperit insa ca experienta unui profesor de liceu are partile ei pozitive. In liceu, relatia profesor-elev este mult mai apropiata decat relatia profesor (universitar) - student. Interactiunea cu elevii este mult mai variata, in special cand ai si pozitia de profesor-diriginte. Am predat fizica, dar am desfasurat si activitati extrascolare: spectacole, excursii, concursuri etc.

In astfel de ocazii poti cunoaste mai bine elevii, poti intelege ce potential au si ce probleme intampina si lucrul acesta este benefic si pentru activitatea de predare. Cunoscandu-ti mai bine elevii, poti sa te adaptezi mai usor nevoilor si capacitatilor lor, iar rezultatele incep sa se faca simtite. In opinia mea este de asemenea un privilegiu sa traiesti printre adolescenti: simti ca intineresti cu fiecare generatie. Apoi, ca profesor de liceu participi la formarea unor oameni.

Este greu de redat in cuvinte bucuria pe care o simte un profesor cand un fost elev vine sa iti multumeasca pentru ca l-ai ajutat sa isi croiasca un drum in viata. Acestea sunt doar cateva dintre aspectele frumoase ale experientei de predare la liceu. Evident, exista si aspecte mai putin placute. Totusi, as putea spune ca am fost un profesor binecuvantat, avand parte de elevi foarte buni. Cand ma uit in urma, simt ca una dintre cele mai mari realizari ale mele este aceea de a fi contribuit la educatia unor oameni despre ale caror realizari pot vorbi astazi cu mandrie", a declarat profesoara pentru Ziare.com.

In Romania, a fost nevoita sa locuiasca in caminul studentesc al liceului in care preda.

"Cu siguranta lucrul acesta m-a adus mai aproape de elevi si asta si prin faptul ca usa mea le era deschisa totdeauna. Cu toate acestea 'viata de camin' nu a fost una prea roz, insa nu prea aveam de ales. Lipsa mijloacelor de transport accesibile persoanelor in carucior, precum si lipsa accesibilitatii in liceu ar fi facut extrem de dificila, poate chiar imposibila continuarea activitatii mele de profesor", adauga Aurora Constantin.

Drumul spre Scotia

Profesoara marturiseste ca, in urma cu cativa ani, a ajuns in punctul in care a realizat ca visul sau, acela de a-si construi o cariera universitara, este posibil.

"Am sperat mult timp ca se va realiza in tara, insa mi-am dat seama ca solutia era sa aleg o universitate in afara, intr-o tara unde se ofera sanse egale tuturor studentilor. Este greu de imaginat pentru un om 'obisnuit' cu bariere fizice si morale intampina o persoana in carucior atunci cand doreste sa studieze in Romania.

Inchipuiti-va ca persoana aceea locuieste in provincie si trebuie sa mearga in Bucuresti pentru a studia. Ganditi-va la detalii precum: drumul pana la Bucuresti, viata de student in camin, sau poate intr-un apartament inchiriat, accesul in universitate, biblioteca etc. Ce sanse are sa se descurce singur (a), sa fie independent (a)?

Am ajuns in Scotia dupa ce am fost admisa la Universitatea din Glasgow pentru un program de master in informatica. Alesesem sa depun aplicatii in universitati din Marea Britanie si din Statele Unite, unde stiam ca exista accesibilitate pentru studenti in carucior si unde nivelul de educatie este foarte ridicat", ne-a povestit Aurora Constantin.

I-a placut in Scotia pentru ca, asa cum insasi marturiseste, oamenii sunt deschisi si nu au prejudecati atunci cand vine vorba de persoanele cu dizabilitati.

"Dupa ce am obtinut burse de studii care sa acopere cheltuielile estimate de mine, am decis sa incep programul. Scotia mi-a placut foarte mult fiindca oamenii sunt deschisi, prietenosi si, ceea ce a fost extrem de important pentru mine, nu au prejudecati in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati. Programul nu a fost usor deloc, mai ales ca era un domeniul nou, o limba pe care o invatasem singura si pe care o practicasem destul de putin si un mediu total nou pentru mine. A fost o mare provocare, insa s-a terminat cu bine si de aceea am hotarat sa continui cu un doctorat in acelasi domeniu", completeaza profesoara.

Experienta emigratiei

La inceput, nu i-a fost deloc usor: "Sunt multe lucruri noi de invatat, multa informatie pe care trebuie sa o 'digeri' si asta creeaza un soi de presiune".

"In plus, un program intensiv de master intr-o limba straina si intr-un domeniu pe care il iei de la zero nu usureaza cu nimic situatia. Acestea erau insa lucruri pe care le stiam dinainte de a veni aici. Nu ma asteptasem la ceva usor si deci eram pregatita si hotarata sa le depasesc. Stiam ca schimbarea asta va aduce o imbunatatire a vietii mele. Pentru mine emigratia a insemnat mutarea intr-un loc ce mi-a oferit mai multa independenta si mai multe oportunitati de a ma dezvolta in plan professional si personal", ne-a mai spus Aurora Constantin.

Mediul universitar - Romania vs. Scotia

Pentru ca, in Scotia, lucreaza in mediul universitar, am intrebat-o si care sunt diferentele fata de sistemul de invatamant din Romania.

"Pe scurt, sunt trei lucruri esentiale pe care le apreciez la invatamantul din Scotia: recunoasterea valorii, oferirea de sanse egale pentru toti studentii si baza materiala. La acestea s-ar adauga si colaborarea internationala si avantajul de a lucra intr-un mediu multicultural", ne-a raspuns profesoara.

Boala nu a fost un obstacol, ci lipsa accesibilitatii in universitatile din Romania

Profesoara, care sufera de aproape 30 de ani de distrofie musculara, spune ca este pe drumul visat si ca a reusit sa treaca peste barierele fizice cu care s-a luptat atatia ani.

"Boala de care sufar se numeste distrofie musculara progresiva de centura, care se manifesta prin slabirea progresiva a muschilor scheletici. In cazul meu a debutat la 12 ani si a avansat continuu, astfel ca dupa aproape 30 de ani de la debutul bolii am devenit dependenta de scaunul rulant.

Din fericire, in timpul in care am fost eleva si apoi studenta am putut merge. Desi aveam dificultati destul de mari cu deplasarea, eram relativ independenta din punct de vedere fizic. Nu pot spune ca boala a fost obstacolul major in calea construirii unei cariere universitare, ci lipsa accesibilitatii in universitatile din Romania. Daca m-as fi nascut in Scotia de exemplu, nu as fi avut nici o problema in a urma o cariera universitara. Ma intristeaza faptul ca nici astazi, dupa 23 de ani de la Revolutie, lucrurile nu s-au schimbat prea mult in acest sens", puncteaza Aurora Constantin.

Cum crede ca ar fi evoluat cariera sa daca ramanea in tara?

"Probabil ca as fi ramas in continuare la liceul la care predam si as fi locuit in aceeasi camera de camin. Daca cineva mi-ar fi spus cu vreo 10 ani in urma ce schimbare va lua viata mea as fi zis ca e o gluma. Cu toate acestea asteptam si speram ca visul meu de a lucra in cercetare sa se implineasca", este de parere romanca.

Relatia cu Romania

Din tara ii lipsesc oamenii dragi si casa parinteasca. In Romania vine insa destul de rar, si asta din cauza faptului ca mijloacele de transport sunt inaccesibile.

"Imi lipsesc cativa oameni si cateva locuri dragi, mai ales casa parinteasca. Imi lipsesc verile calduroase din Romania. In Scotia vremea nu este tocmai cum mi-as dori eu, desi iernile sunt mult mai blande decat acasa. Relatia mea cu Romania este destul de stransa. Cu multi dintre cei dragi (prieteni, rude, fosti profesori si fosti elevi) tin legatura prin Internet sau telefon. Acasa merg destul de rar, din pacate, si asta in principal din cauza faptului ca mijloacele de transport sunt inaccesibile. Cateva rampe pe ici pe colo (dintre care unele construite doar de forma, insa total inaccesibile) si cateva autobuze care au rampe, dar care circula numai in oras si chiar si acolo pe anumite rute nu usureaza prea mult situatia.

Aici am doua persoane foarte dragi fara de care nu as fi putut sa sa ma descurc, Mihaela si Roxana, ambele studente in Scotia. Ele mi-au acordat ajutorul lor in timpul programului de master si de doctorat. Mama mea de asemenea ma viziteaza in fiecare an. Am multi prieteni si colegi romani. Ne intalnim in universitate, la biserica si cu diverse alte ocazii. Vorbesc romaneste mai tot timpul", marturiseste Aurora Constantin.

Romanii in lume

Citind presa britanica, nu putem sa nu observam o atitudine de intoleranta fata de straini, mai ales daca acestia sunt romani. Este ceva general valabil in societatea britanica sau lipsa de toleranta este mai mult o caracteristica a tabloidelor?

"Sincer, eu personal nu am simtit aceasta intoleranta in Scotia. Oamenii se poarta foarte frumos cu mine. Nu simt o schimbare de atitudine atunci cand le spun ca sunt din Romania. Nu pot insa sa generalizez. Tind insa sa cred ca aceasta 'intoleranta', este amplificata de presa tabloida", opineaza profesoara.

In ceea ce priveste patriotismul, Aurora Constantin este de parere ca acesta "este definit si inteles in diferite moduri: As spune ca fiecare dintre noi pastreaza in suflet o particica din locul in care s-a nascut, din cultura, traditii, iar romanii cu siguranta nu reprezinta o exceptie in acest sens".

Pe viitor, si-ar dori sa continuie cariera de cercetator in domeniul Informaticii, respectiv tehnologiilor educationale si asistive.

"Nu exclud intoarcerea in tara, insa cu conditia sa am libertatea de miscare pe care o am aici. Sunt insa sceptica in ceea ce priveste viitorul apropriat. Spun insa 'Doamne ajuta!' si sper ca lucrurile sa se schimbe in bine cat mai curand", incheie Aurora Constantin.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, prezinta povesti ale unor romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#romani strainatate Aurora Constantin, #romani straintate, #profesoara premiata Google , #romani strainatate