Ziare.com

Elite fara granite - Ei sunt Romania: Drumul pana la Banca Mondiala, via Stanford si Harvard

de Diana Robu
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 16:14

   

Elite fara granite - Ei sunt Romania: Drumul pana la Banca Mondiala, via Stanford si Harvard
Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Sebastian Burduja, consultant al Bancii Mondiale si absolvent al universitatilor Stanford si Harvard.

A absolvit Stanford-ul cu teza de onoare "Intre speranta si deziluzie: Coruptia in Romania Post-Comunista, 1990-2008". Este dublu masterand la Harvard Kennedy School of Government si Harvard Business School. Presedintele si unul dintre membrii fondatori ai Ligii Studentilor Romani in Strainatate, Sebastian Burduja este in prezent consultant la Banca Mondiala.

Am stat de vorba cu el despre parcursul sau academic si drumul pana la Banca Mondiala, cum se vede situatia Romaniei peste Ocean si imaginea romanilor in lume, dar si despre diferentele de mentalitate din tara noastra si Statele Unite.

Drumul spre America - Stanford si Harvard

"Am avut sansa sa vizitez SUA in anul 2000, cand Turnurile Gemene inca dominau orizontul din New York cu 110 etaje perfect simetrice, iar George W. Bush abia castigase poate cele mai contestate alegeri din istoria democratica a tarii. M-a impresionat profund societatea americana, parca mereu in fierbere, mereu dornica sa se auto-depaseasca, mereu increzatoare in ziua de maine. Este un sentiment de competitie permanenta, dura, dar dreapta. Totul se desfasoara intr-un cadru fairplay de care te poti bucura, in care domina dorinta de a fi cel mai bun, dar si respectul fata de ceilalti", marturiseste tanarul roman.

Atunci, spune el, a simtit ca in America poate face performanta la nivel individual si, totodata, ca poate invata enorm de la cei care au construit una dintre cele mai puternice democratii din lume.

"In copilarie, trecusem prin Revolutia din 1989 si framantarile anilor 1990, cu permanenta fascinatie a libertatii si democratiei autentice. La Stanford, am ales sa studiez stiinte politice, cu sub-specializari in economie si sociologie, fiind constient de sansa pe care mi-a dat-o comisia de admitere, intr-o perioada cand numarul romanilor care plecau la studii era inca foarte redus. De altfel, in 2004, am fost singurul roman admis la Stanford (ciclul licenta) ", rememoreaza Sebastian Burduja.

Sistemul academic american i-a confirmat pe deplin asteptarile. A avut oportunitatea de a interactiona cu profesori extraordinari si colegi din intreaga lume, si a reusit sa performeze, pe parcursul celor patru ani, intr-un mediu bazat pe munca, seriozitate si meritocratie.

"Am absolvit cu calificativul 'with honors and with distinction', ceea ce mi-a deschis apoi drumul catre programul de dublu masterat de la Harvard (politici publice si administrarea afacerilor) in 2011. Am fost admis cu bursa din partea Harvard Business School si a domnului David Rubenstein, un sprijin nepretuit din partea unor oameni care au crezut in potentialul meu si carora le voi fi mereu recunoscator.Procesul de aplicare, atat la Stanford cat si la Harvard, este cel tipic universitatilor americane. Dosarul se compune din rezultatele obtinute la testele standard (SAT I si II, TOEFL, GMAT, GRE - dupa caz), eseuri, recomandari, fise matricole. Pe langa rezultate academice foarte bune, cel mai important lucru este sa poti expune o viziune proprie despre impactul pe care doresti sa-l generezi in lume: de unde vii, unde esti si unde doresti sa ajungi dupa finalizarea studiilor.

Acest concept se mai numeste 'teoria schimbarii' (theory of change): pe scurt, cum putem schimba in bine, in mod semnificativ, comunitatea (locala, regionala, globala) in care evoluam ca indivizi? Acesta este si mesajul pe care il transmit, de cate ori am ocazia, tinerilor romani care doresc sa studieze in strainatate: aveti curajul de a tinti cat mai sus, capatati puterea si ambitia de a munci pe masura aspiratiilor voastre si, orice-ar fi, fiti voi insisi", explica Sebastian.

Tot procesul academic, mentioneaza el, este atent calibrat pentru a raspunde asteptarilor elevilor si pentru a-i pregati sa reuseasca in cariera profesionala.

Experienta emigratiei

Tanarul spune ca nu simte ca a emigrat vreodata din Romania.

"Pe parcursul studiilor, dar si dupa, in cariera profesionala, am pastrat o legatura foarte stransa cu tara. Nu e vorba doar de vizite ocazionale si de revederea familiei si prietenilor apropiati, ci de o preocupare permanenta de a sti ce se intampla in Romania.

De altfel, din experienta mea, dorul de casa creste proportional cu distanta, si am putut remarca acest lucru la foarte multi romani aflati la studii sau la munca peste hotare. America m-a primit intotdeauna cu multa deschidere si mi-a oferit, in primul rand, sansa de a-mi cunoaste jumatatea mai buna - Holly, sotia mea", adauga tanarul roman.

El accentueaza ca, dincolo de unitate, societatea americana are o trasatura esentiala: optimismul. "Teama de esec este mult mai putin prezenta in SUA, ceea ce inseamna ca oamenii sunt dispusi sa-si asume riscuri in cautarea implinirii visurilor lor, la nivel personal si profesional. Totul se fundamenteaza pe credibilitatea si legitimitatea sistemului care-i recompenseaza pe cei care merita, si totodata impune respectarea unor reguli stricte, penalizand exemplar pe cei care le incalca".

Romania vs. SUA - sistemul de invatamant si diferenta de mentalitate

L-am intrebat pe Sebastian si care e diferenta de mentalitate fata de Romania si prin ce difera invatamantul american fata de cel din tara noastra.

"Discutia legata de diferentele dintre cele doua sisteme academice poate fi extrem de lunga si complexa, si include o serie de elemente cheie, de la relevanta materialelor si resursele disponibile, la pregatirea profesorilor si seriozitatea studentilor. Raman optimist si cred ca avem capacitatea de a rezolva constrangerile legate de resursele financiare si umane, inclusiv pe termen scurt, daca se va dori acest lucru. Ramane insa cea mai grea si mai importanta problema: schimbarea de mentalitate. Un exemplu pe care il povestesc prietenilor din Romania este legat de 'honor system'.

La Stanford si nu numai, toate examenele sunt organizate astfel: profesorul nu are voie sa ramana in sala dupa distribuirea subiectelor, iar studentii sunt, practic, nesupravegheati, dandu-si cuvantul de onoare ca se vor comporta onest si nu vor trisa. Cinste, corectitudine, profesionalism - trei elemente cheie ale unui sistem aparent simplu care doreste sa formeze lideri in devenire, cu valori autentice si cu dorinta de a proteja si consolida ei insisi aceste norme.

Astfel, in loc de un profesor care supravegheaza 100 de studenti examinati, fiecare student este supravegheat tacit de, sa zicem, alti 99 care se asigura ca exista o competitie corecta, cu reguli clare, respectate de toata lumea. Doua elemente sunt fundamentale pentru succesul sistemului: (1) disponibilitatea de a accepta cuvantul de onoare ca fiind suficient; (2) constiinta civica a celor 99 care protejeaza regulile agreate", ne-a povestit Sebastian Burduja.

Despre dificultatile economice, cu un consultant al Bancii Mondiale

Tanarul precizeaza ca "traversam o perioada de o complexitate economica si politica fara precedent".

"Desi avem adesea tendinta sa ne consideram un caz special in lume, este evident ca Romania nu poate evolua in afara dinamicilor globale, intr-un context in care interconectivitatea a devenit un element fundamental de care trebuie sa stim sa profitam. Dincolo de lucrurile pe care nu le (mai) putem influenta, ar trebui sa ne pregatim cat putem de bine pentru o era a marilor transformari generate de fenomenele globalizarii si schimbarilor climatice, cu framantari pe masura in contextul evolutiilor demografice si economice actuale.

Din fericire, progresele tehnologice ne furnizeaza instrumentele necesare pentru a transforma crizele actuale si viitoare in momente cheie pentru catalizarea unor procese pozitive de dezvoltare durabila, in care inclusiv misiunea Bancii Mondiale, aceea de a crea o lume prospera pentru toti, cu saracie zero, sa devina realitate.

Din nefericire, pentru a atinge aceste scopuri nobile este nevoie de o mult mai profunda constientizare a dinamicilor si riscurilor cu care ne confruntam, dublata de actiuni atent coordonate. Dar pentru aceasta avem nevoie de lideri autentici care sa puna aceste cauze colective deasupra ingustelor interese personale sau pur politice, de termen scurt. La nivel national dar si global, cheia este unitatea", atrage atentia Sebastian Burduja.

Situatia Romaniei dincolo de Ocean

"Bunica mea din Piatra Neamt, ajunsa la o varsta venerabila, spune adesea o vorba simpla si inteleapta: 'saraca tara bogata!'. Stiu ca vor protesta cei care remarca anumite schimbari pozitive din era post-decembrista. Da, Romania a evoluat, iar datele economice simple (de ex., PIB pe cap de locuitor), privite la rece, le dau in mare parte dreptate. Si totusi, a trecut aproape un sfert de secol.

Intrebarea cheie nu este daca Romania a facut pasi inainte, ci unde ne aflam in raport cu potentialul nostru ca tara. Ajunge sa privim la cum au evoluat din 1990 si pana astazi Turcia si Polonia sau, mai departe, China si Brazilia. Avand in vedere resursele unice ale Romaniei, unde am fi putut fi astazi daca am fi beneficiat de un mediu politic si economic favorabil dezvoltarii?

Se vorbeste poate prea des si prea mult despre strategii, planuri, indicatori... concepte frumoase care sunt insa, de cele mai multe ori, golite de continut, iar noi ramanem cu pacatul nostru caracteristic, descris genial de Titu Maiorescu - formele fara fond", adauga angajatul Bancii Mondiale.

El subliniaza ca Romaniei nu-i lipseste expertiza. De cele mai multe ori, stim ce e de facut, si stim si cum putem sa o facem.

"Dar foarte rar intelegem ca cea mai importanta resursa a Romaniei sunt oamenii si avem nevoie, astazi mai mult ca oricand, in contextul provocarilor globale fara precedent, de oameni potriviti la locul potrivit. Se spune ca diferenta dintre un politician si un lider este simpla: politicianul se gandeste la urmatoarele alegeri, liderul se gandeste la urmatoarele generatii.

Suntem martorii neputinciosi ai unor tragice transformari, adesea ireversibile: posibila exploatare de la Rosia Montana e un exemplu vizibil, insa sunt sute de alte cazuri, de la distrugerea sistematica a industriei la taierile masive de paduri si braconajul salbatic al sturionilor din Delta. In tot acest timp, datoria externa a Romaniei atinge cote din ce in ce mai ridicate, iar facturile scadente le vom plati in mare parte noi, generatia tanara. Si astfel viitorul nostru este amanetat fara drept de apel de cei care isi urmaresc cu consecventa si indarjire numai propriile interese, fara a se opri o clipa pentru a se intreba, macar retoric: in urma noastra, ce ramane?

De departe, Romania se vede ca o tara cu foarte mult potential, care se zbate intr-o serie interminabila de deziluzii. Criza cea mai profunda este cea a liderilor autentici - a oamenilor integri, competenti si dornici sa lase in urma o tara mai buna, intr-o lume mai buna", completeaza Sebastian.

Sunt romanii patrioti?

"Ma feresc de generalizari, insa cred sincer ca majoritatea romanilor isi iubeste tara. Nu constat acest lucru doar de 1 decembrie sau la meciurile echipei nationale. Patriotismul reiese din pasiunea cu care dezbatem despre viitorul Romaniei, din disponibilitatea de a sta drepti cand altii ne critica pe nedrept sau cand suntem discriminati, si din faptele de zi cu zi ale unor oameni extraordinari care demonstreaza ca le pasa", crede Sebastian Burduja.

Acesta subliniaza ca, la aproape un sfert de secol de la Revolutie, e timpul sa renuntam la obsesiile trecutului comunist care a denaturat sentimentul de patriotism si l-a asociat, in mod nociv, cultului personalitatii cuplului Ceausescu.

"Avem astazi sansa sa ne asumam un patriotism autentic, de tip modern, fara de care nu putem sa definim si sa construim un viitor comun. Tendintele extremiste si xenofobe trebuie condamnate fara nicio ezitare, iar Romania trebuie sa devina cu adevarat spatiul in care toti romanii sa-si poata atinge potentialul. E nevoie sa actionam local si sa gandim global, pentru ca o Romanie puternica este nu doar spre folosul nostru, ci si in beneficiul aliatilor nostri din Uniunea Europeana si NATO.

Daca privim spre tarile care au avut si au succes pe plan global, din SUA pana in Franta, Japonia si mai nou China si India, putem invata tot atatea lectii despre patriotismul autentic. Fara acest fundament, unitatea romanilor si consensul asupra unor idealuri si obiective comune vor ramane simple deziderate, invinse permanent de invidie, ura si scepticism. Suntem prea putini, prea saraci si prea slabi pentru a fi dezbinati. Dar semnalele recente, cu precadere efervescenta miscarilor civice, ne dau speranta ca, incet dar sigur, incepem sa constientizam la nivel colectiv ca nimic nu se poate fara unitate", adauga Sebastian.

Planuri de viitor si intoarcerea in tara

"Sunt convins ca ma voi intoarce in Romania. Este promisiunea pe care mi-am facut-o inca din prima zi cand am plecat la studii in SUA si pe care o reinnoiesc de cate ori revin in tara", ne-a marturisit Sebastian.

Intoarcerea acasa este si mesajul central pe care l-a lansat la fiecare eveniment major organizat de Liga Studentilor Romani din Strainatate in ultimii 5 ani.

"Sunt incantat sa constat ca acest apel, 'hai acasa', are un ecou din ce in ce mai puternic, mai ales in randul generatiei noastre. Fara a putea indrazni sa comparam situatia actuala cu exemplul pasoptist, cred ca modelul de atunci poate fi recreat intr-un context modern, iar infuzia de talent, de capital si, nu in ultimul rand, de optimism si incredere, ar prinde foarte bine societatii romanesti de astazi. Nu ne facem iluzii ca intoarcerea acasa va fi simpla sau ca vom fi primiti mereu cu bratele deschise. Nu suntem naivi si nici n-am pierdut contactul cu realitatile romanesti.

De altfel, ne lovim adesea de un zid dureros de scepticism si blazare, cu variatiuni pe diverse teme: de la 'voi n-ati mancat salam cu soia' la 'nu se poate sa fi reusit fara pile sau relatii'. Reactii dureroase, dar poate totusi firesti, generate de nesfarsitele dezamagiri si de tragica inversare a sistemului de valori, care a transformat componentele esentiale succesului (integritate, munca, competenta) in simple atribute utopice, caracteristice celor care nu au inteles inca cum functioneaza 'sistemul' din Romania.

Totusi, cu toate piedicile, pe care nu le subestimam, pastram in minte memorabilele cuvinte ale lui Constantin Brancusi: 'Lucrurile nu sunt greu de facut. Greu este sa te pui in starea de a le face'. Cu acest crez si cu gandul spre casa, ne punem in starea de a infaptui ceea ce am promis, avand constiinta ca merita sa luptam pentru o Romanie din care sa nu mai vrem sa plecam", incheie tanarul roman.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7628 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
34 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"El subliniaza ca Romaniei nu-i lipseste expertiza."

din dexonline:
EXPERTÍZĂ, expertize, s. f. 1. Cercetare cu caracter tehnic făcută de un expert, la cererea unui organ de jurisdicție sau de urmărire penală ori a părților, asupra unei situații, probleme etc. a cărei lămurire interesează soluționarea cauzei. ♦ (Concr.) Raport intocmit de un expert asupra cercetărilor făcute. 2. (Med.; in sintagma) Expertiză medicală = a) stabilire, in urma unui examen medical, a capacității de muncă a unui bolnav sau a unui om sănătos in condițiile solicitărilor fizice și psihice din diferite profesiuni; b) consultație sau autopsie efectuată de medicul legist in cazuri de rănire, accident, viol, otrăvire, omor etc. – Din fr. expertise.

 

Ghici cine a gresit prima oara?

Deteapta ecaterina andronescu (nu merita majuscule), cand a spus la o televiziune ca "are expertiza necesara pentru a ocupa functia de....".O credeam inteligenta pe ditamai profesoru universitar.Am aflat astfel ca nici nu cunoate limba romana!!!!
Dupa ce ea a spus asta, au urmat toate oile din parlament si toti incultii ce apreau la tv.

Individul din poze...

... mi-a sters fara motiv un comentariu in care era vorba de faptul ca si la Harvard sunt absolventi care fac fapte ilegale. De ce-a sters comentariile care-i sunt defavorabile? Vrea, oare, sa le urmeze exemplul?
Daca-i asa destept si patriot, sa explice el ce-i aia "fiat money".
Vade retro, sa ta na!

Desteapta-te, Romane!

 

 

cam ajunge...ar trebui ca elitele astea

sa spuna clar:
1. este sau nu coruptia problema romaniei
2. daca da, cine si ce o favorizeaza
3. ce partid politic actual ar sustine daca s-ar intoarce

 
 

wow, cata invidie!

Oare cand o sa incepem si noi ca popor sa ii apreciem pe cei care muncesc si sunt pur si simplu buni la ceea ce fac! Probabil niciodata cu astfel de idei si rautati... pe langa prostie, dar aia poate fi scuzabila. Aia e sursa ta de incredere, contributors si respectiv mr. patrascu si echipa de propaganda a stangii extreme in Romania? sau hotnews cu o scrisoare semnata de 100 de nume (toti "experti" la nivel mondial, pacat ca au simpatii comuniste/anarhiste), petitie care n-a mai adunat pe nimeni de 3 ani? LOL. Intr-adevar merita "sapat" putin sa vedem cine reactioneaza la astfel de articole si ce hram poarta (si de unde le vine banu', ca sa vorbim pe limba pe care o inteleg ei). Rusinicaaaaa pentru lipsa de bun simt, si mult succes la dezinformare in continuare. PS Oare e vreo legatura cu faptul ca lsrs si sebastian burduja s-au exprimat clar impotriva exploatarii de la Rosia Montana? Prietenii stiu de ce...

 

 

 
 

 

 

invidie sau prostie

uite-te bine la poza. baiatul asta tine steagul tricolor la stanford si harvard si reprezinta romania la banca mondiala. tu ce-ai facut pentru altii in viata? lasa-ma sa ghicesc... nimic. in cel mai bun caz ai invatat sa iei din stanga si dreapta pe modelul propagandei ieftine. problema ta e ca te-ai vandut cam ieftin, "marius". si ca n-ai coloana vertebrala. dar n-avea grija, vine si vremea in care romania n-o sa mai suporte liche*le de genul asta.

 

 

 

Dupa capu tau ala de p,rost acum te contrazici si zici ca mine

ca in rumanika au capetele goale,,,,vrei oricine de afara numai ca ***,,ri astia nau experientza ai zis ca aveti si voi facultati ca mai sant elite si in tzara care nau prins locuri la universitati celebre,,,,aia de ce nu sant buni,,aia si astia fiind rumani au in singe furtul cum le scoti gena aia cu furtul???? ori astia mai destepti si mai versati vor fura si mai mult si mai tare,,tu ocupate de brinza telemea si no mai falsifica,,si poate e un inceput,,,,,,,,,,,hahahahaha

 

 

interesant 2

Singura concluzie care se poate trage acum din discutia asta este ca politicienii si mogulii din Ro considera ca inevitabila cresterea importantei votului din diaspora.
De observat ca desi LSRS defileaza cu Isarescu si cu un mesaj clasic pentru emigrantii tuturor popoarelor (adica legatura comuna a membrilor cu tara de provenienta pentru care manifesta afectiune), o gramada de comentatori se grabesc sa sape prin transee sa gaseasca papusari (ma rrog, sponsori) dintre cei mai abjecti, si sa le puna in carca mesajele cele mai odioase posibile. As adauga ca finantarea de catre Voiculescu, Patriciu & comp. a unei campanii anti-tigani este o afirmatie imposibil de sustinut. Cred ca ciudatele argumente si maladiva virulenta a comentariilor din categoria asta au scopul de a diviza votul diasporei, pana acum covarsitor impotriva partidului mosit de Ilici, a profitorilor democratiei originale si a capitalismului de cumetrie inventate de decrepitul comunist...

 
 

burduja...ce parere ai de copy/paste???

“Cei care sunt membrii ai lsrs ar trebui sa-si puna intrebarea, sub poleiala de intentii bune, ce se ascunde? Este una din cele mai bune tehnici de manipulare, ascunderea unor interese meschine sub haina unor actiuni pozitive pe care nimeni n-ar indrazni sa le critice."
Sursa:http://www.contributors.ro/dezbatere/emanatia-lui-zamolxe/

Citind scrisoarea deschisa am constat ca nu se mentioneaza nici un Nume al celor ce reprezinta organizatia lsrs.
Din alte surse, am gasit aceste nume din conducerea Ligii Studentilor Romani din Străinătate in articolul din Dilema Veche: (vezi Link: http://www.dilemaveche.ro/sectiune/educatie/articol/studen-ii-romani-strainatate-gindul-romania)

- Sebastian Burduja - Presedinte si cofondator al Ligii
- Costin Elefteriu - Secretar general si cofondator al LSRS
- Sorana Serban - Vicepresedintă a Ligii Studentilor Romani in Străinătate.

 

apropo de forme fara fond si ce-nteleg unii comentatori

expertiza~e f. 1) Cercetare care se referă la diferite probleme sau situații. 2) Raportul unui expert asupra cercetărilor intreprinse. /

 

stai in America, Sebastian! ai priceput mesajul?!

intamplarea face ca il cunosc pe sebastian burduja si pe familia lui, de cand era un copil. suntem tot din piatra, iar familia burduja este foarte respectata aici pentru ca sunt oameni de un caracter ireprosabil si de un inalt profesionalism. nu mai vorbim ca este familie de preoti, cu traditie, cu valori, asa cum suntem si noi. oricum, e demn de remarcat ce a realizat in viata, indiferent din ce familie provine. orice om cu un dram de minte intelege asta. fata mea a studiat tot in sua si stiu bine cat a muncit sebastian sa ajunga unde a ajuns. chiar el zice in interviu ca lumea in romania nu intelege decat pile, combinatii, relatii. sebastian, nici nu sunt capabili sa inteleaga altceva, daca asta e sistemul aici, ei nici nu-si pot inchipui ce inseamna un A+ la stanford sau harvard, ce inseamna sa lucrezi la banca mondiala. sebastian a scris un articol care mie mi-a ramas in minte si uite ca se confirma din nou si din nou http://adevarul.ro/news/societate/maladia-scepticismului-cronic-remediile-ei-1_516bcdd3053c7dd83f0d9711/index.html
este intr-adevar fascinant cat de bine organizat e sistemul putred din tara asta. cum la toate aceste articole sunt comentarii de genul "nu astia sunt elitele, ei nu sunt romania etc." asta nu ne da de gandit?! incredibil cat de frica le este celor din scaunele de acasa, aia multi si adanciti bine, dar si aia putini si bine ascunsi, de copiii astia. le e frica pentru ca n-au cu ce sa-i atace. doar inventii gen voiculescu, patriciu si altii, sau agenti rusi sub acoperire (jenant de simpliste aceste tactici!). pentru ca au fost invitati la un eveniment? asta e marea revelatie? marsavia voastra a celor care protejati actualul sistem mediocru si corupt este mai mult decat evidenta. lasati gargara si tacticile diversioniste. romanii nu sunt prosti. daca ati inteles ceva in ultimii 23 de ani, mars afara. lasati-i pe cei care chiar tin la romania. si pazea ca vine ea ziua dreptatii pentru voi toti. sebastian, iti doresc sa ajungi acolo unde meriti. iar daca romania nu stie sa te aprecieze, pe tine si cei ca tine, ne meritam soarta. si nu pune la suflet prostia, invidia si nici imensa teama pe care o au fata de tine cei care n-au facut nimic notabil. viata tinde sa "cearna" bobul de neghina. Dumnezeu sa-ti ajute!

 
 

gresit

sunt mii de tineri care au mers cu burse afara. citesc si in articol ca sebastian a fost bursier la harvard. mai mult, cati dintre tinerii romani cu posibilitati au ajuns la stanford, harvard, yale etc.? si cati din cei care au ajuns acolo au PERFORMAT? eu nu inteleg rautatile astea, ma depasesc efectiv. daca esti bun si rezultatele o demonstreaza, asa cum e cazul acestor tineri prezentati, tot respectul meu pentru munca lor. oare de ce alegem intrebarile usoara si rautacioase in locul celor grele dar oneste: oare eu ce-ar trebui sa fac sa ii depasesc pe acesti tineri? daca ei sunt atat de buni, eu cum pot fi si mai bun? la asta se reduce. de asta nemtii, americanii, chinezii si altii pot sa progreseze, pentru ca respecta valoarea si concureaza, nu stau pe margine si fac misto ca aia care alearga pe pista au transpirat.

 

PS

cat despre imaturitate sau idealism in articolul mentionat mai sus, eu nu le vad. ba chiar de mult n-am mai citit o radiografie mai exacta a ceea ce vad in Romania. si iata ca si pe un banal forum se reproduce aceasta dinamica. si nu doar aici, ci la FIECARE interviu din aceasta serie. poate titlul cu elite nu e inspirat, nu stiu, dar pe mine oamenii astia ma fac mandra ca sunt romanca. macar de-ar fi mai multi ca ei. si da, prefer un idealist in locul unui corupt sau unui incompetent, de o mie de ori.

Eu am vorbit de articolul de la link-ul

http://adevarul.ro/news/societate/maladia-scepticismului-cronic-remediile-ei-1_516bcdd3053c7dd83f0d9711/index.html

Chiar daca a fost bursier (nu neg capacitatea intelectuala a lui Burduja), el a trebuit ssa investeasca multi bani in formarea intelectuala necesara pentru a obtine bursa respectiva. Si nu au fost bani castigati de el. Am comentat ca idealismul care emana din articolul cu link-ul de mai sus (din Adevarul) si faptul ca poti razbi prin propriile puteri (fara sprijinul familiei) nu cadreaza cu realitatea (nici din Romania, nici din alta tara).

 

 

pacat de manipularile pe care le credeti

Au fost mii de oameni in comert exterior inainte de 1989. Erau cei mai buni si se intra cu mediile cele mai mari. N-are nicio legatura unul sau altul si este penibil sa speculezi ca daca ai fost in aceeasi bransa inseamna ca ai nu stiu ce relatie. Domnul Burduja este unul dintre cei mai apreciati bancheri romani. Daca ai probe, prezinta-le. Eu ii cunosc pe acesti oameni, tu vorbesti din ce-ai citit pe google sau nici macar atat, din banuielile tale. Cat despre legaturi de "notorietate publica" eu nu stiu pe ce te bazezi. Pe faptul ca voiculescu a propus sa fie liga asta sub patronajul senatului? ca a venit la un eveniment de-al lor? Oricine poate spune orice, mai greu insa sa aperi adevarul. Macar de-ar fi facut si senatul ceva bun pentru tinerii nostri din strainatate. Mi-e sila de minciuni aruncate provocator de tot felul de oameni fara coloana vertebrala, de invidiosi fara orizont, de ratati cu frustrarile lor specifice, de "comentatori" platiti sa faca asta. Mai bine s-ar ocupa cei de sus sa ne fie mai bine noua romanilor, nu sa continue tacticile securiste de dezinformare. Dar cum am mai zis, vine si ziua dreptatii. In mocirla asta, se vede treaba cum cei care rag mai tare pot crea impresia ca detin adevarul absolut. Dar cand o sa se traga linie o sa se vada clar si fiecare o sa primeasca ce merita.

si ne mira cu ne pleaca tinerii?!

Citesc inca o data acest interviu si sunt incantata sa descopar un roman care are principii, spune lucrurilor pe nume, un roman care ne-a dus tricolorul in locuri inalte din lume. Un roman de care sunt mandra, nu doar prin prisma rezultatelor si muncii sale, ci mai ales pentru ca spune adevaruri care de multe ori raman ascunse. Vad o viziune, vad principii si integritate, vad un om frumos la chip si la suflet. Ma ingrozesc citind impresiile unor comentatori care atat au inteles din acest material: ca rezultatele acestea se obtin prin pile, prin relatii, prin mama, tata si bunica. Ma mir ca nu l-ati facut inca agent CIA, mormon, sau mai stiu eu ce. Vorbiti de omul asta de parca l-ati cunoaste de cand lumea si pamantul, sunteti atat de siguri pe niste speculatii de doi bani, in loc sa deschideti ochii si sa auziti mesajele profunde pe care le transmite despre evolutiile globale, viitorul Romaniei, tinerii de azi si amanetarea viitorului lor. La ce sa se intoarca liderii pe care i-am putea avea, cand minciuna si mocirla domina acest sistem de non-valori care a ajuns sa ne defineasca societatea?! Ii meritam deci pe Becali si pe Dan Diaconescu. Poate cand o sa invatam macar sa pronuntam Stanford, MIT, Yale... poate atunci o sa mai avem o sansa. Respect Sebastian Burduja si familiei care te-a educat, respect pentru munca ta si respect pentru ce-ai facut prin LSRS si miile de tineri pe care i-ati ajutat, respect pentru dorinta de a da ceva inapoi Romaniei si pe viitor.

 

Imi cer scuze daca s-a interpretat ca il critic pe Sebastian.

Nu aceasta a fost intentia mea, sa-l critic, deoarece eu nu-l cunosc. Prima critica a fost legata de folosirea inadecvata a cuvantului "expertiza" de catre autoarea articolului, restul au fost raspunsuri la alti cititori.

Bravo lui daca intr-adevar vrea sa se intoarca in Romania si oricum, bravo lui ca a reusit sa urmeze facultati de prestigiu mondial.

 

 

vad ca astia de la zoaie punct com

dupa ce lansez primul comentariu, la al doilea imi cere sa ma loghez
Cine o fi de vina, serverele sau P r o s T i i ?

 

Ohooo, daca stiam ca ce am scris reprezinta "insulte" pentru cineva

... nu imi mai ceream scuze... Intr-adevar, este o dovada totala de maturitate sa pretinzi tuturor sa fie uniti si sa gandeasca la fel, iar eu am gresit spunand ca nu-i matur sa gandesti asa. Parca nu demult tare era o oranduire mult hulita in care toti copiii, la scoala, erau imbracati in uniforme. Nu vine subiectul principal al articolului de azi sa ne explice cum este cu unitatea in cuget si simtiri la alte popoare care o duc ca-n povesti? Numai in Romania sunt deprimati si fara servici?

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor