Elite fara granite - Ei sunt Romania: Povestea tanarului analist bancar care s-a intors in tara

Joi, 19 Decembrie 2013, ora 09:00
9736 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Povestea tanarului analist bancar care s-a intors in tara

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Daniel Farmache.

El si-a obtinut diploma de licenta la ICMA Centre, University of Reading, unde a absolvit cu First Class Honours programul BSc Finance and Investment Banking. In timpul facultatii, Daniel Farmache a avut o experienta in domeniul asigurarilor si una la o banca de top din Londra.

Acum, fiul lui Stere Farmache, fost presedinte la BVB si fost vice-presedinte al Alpha Bank, este asociat pentru intreprinderi mari in cadrul Citibank.

Parcursul academic

Daniel si-a inceput studiile universitare la ASE, unde, dupa primul an, a obtinut o bursa Erasmus pentru a petrece un an la University of Reading, din Marea Britanie. Acolo, povesteste tanarul, a studiat Finance and Investment Banking in cadrul ICMA Centre, o facultate specializata in pietele financiare si fondata in colaborare cu Asociatia Internationala a Pietelor de Capital (International Capital Markets Association) - o adevarata pepiniera pentru sectorul financiar londonez.

"La sfarsitul acestui an, universitatea, multumita fiind de calitatea bursierilor romani, ne-a dat sansa sa continuam si finalizam studiile acolo, ceea ce am facut bucurosi", mentioneaza Daniel Farmache.

Student roman in Marea Britanie

Avand in vedere ca presa din Marea Britanie a pornit o adevarata campanie de denigrare a imigrantilor romani, l-am intrebat pe Daniel cum a fost primit ca student strain ori daca a intampinat dificultati pentru ca este din Romania.

"Am fost primit foarte bine si inteleg substratul intrebarii, care contine temerea ca studentii romani ar putea fi dezavantajati de imaginea uneori proasta a Romaniei peste hotare. Insa, cel putin in Marea Britanie, aceste impedimente apar rar in mediul universitar si in profesiile white collar. Am avut colegi din zeci de tari, unele la fel de exotice pentru britanici precum Romania.

Intr-o asemenea comunitate diversa si, totodata, foarte riguroasa din punct de vedere profesional, colegii si profesorii nu confunda studentii cu vectorii de imagine negativa ai Romaniei. Dimpotriva, Romania le apare mai degraba ca un spatiu gol pe harta, pe care noi, studentii si tinerii profesionisti, avem sansa sa il umplem cu lucruri bune despre tara noastra", ne-a raspuns Daniel.

Cele mai mari provocari au fost, pentru el, departarea de casa si mediul cultural diferit.

"Am incercat insa sa le intorc in avantajul meu. Am descoperit ca un mediu cultural diferit nu inseamna neaparat un mediu cultural advers. Dimpotriva, toate culturile au puncte comune si, o data ce reusim sa 'traducem' cutumele fiecareia, atunci putem sa ne imbogatim cu diversitatea pe care o ofera. Apoi, departarea de casa a fost cea care m-a motivat sa dau ce era mai bun din mine. Totodata, ea m-a ajutat sa fiu atent la lucrurile bune pe care le-as putea aduce cu mine in Romania", marturiseste tanarul.

Ce rol a avut in evolutia sa experienta internationala de studiu? In primul rand, puncteaza Daniel, i-a dat o formare academica solida si l-a inspirat profesional.

"Am avut sansa sa studiez in Marea Britanie chiar in mijlocul crizei financiare globale, intr-un mediu foarte conectat cu sectorul financiar londonez - o experienta marcanta, in care am 'disecat' principiile economice. Totodata, am invatat sa privesc Romania mai obiectiv si sa discern mai limpede bunele si relele tarilor dezvoltate.

Ca romani, avem tendinta sa adoptam tarile occidentale ca model absolut si sa ne dorim sa emigram in masa, proclamandu-ne dezgustul fata de Romania. In realitate, am descoperit ca si tarile dezvoltate au problemele lor grave si la fel de suparatoare pentru cetatenii lor. Am realizat ca este firesc ca, in evolutia sa, si Romania sa intampine provocari si ca nu trebuie sa ne supere pasii naturali ai dezvoltarii. Dimpotriva, este un proces unic, la care avem sansa sa contribuim", a adaugat Daniel Farmache.

Revenirea in tara

De ce s-a intors in Romania? "De multe ori, cand primesc aceasta intrebare, ea este insotita de argumentul ca Romania nu are viitor si, ca atare, trebuie sa ne salvam cat mai putem, emigrand. Este drept sa spun ca familia si tot ceea ce ma leaga de casa erau ele insele suficiente pentru a reveni in tara. Insa ceea ce m-a animat in intoarcerea in Romania a fost tocmai dorinta de a o transforma intr-o tara in care intrebarea 'De ce te-ai mai intors din strainatate?' sa nu mai aiba sens. Totodata, imi doresc sa imi pun in practica pasiunea pentru finante intr-un loc unde as avea impactul cel mai mare si cel mai aproape de sufletul meu. Romania este locul perfect pentru asta.

Cel mai mult ma bucura ca, fie ca se intorc, fie ca nu, tinerii romani incep sa simta ca responsabilitatea le apartine si vor sa contribuie la dezvoltarea tarii, de oriunde s-ar afla. Cel mai usor pot vedea aceasta ca voluntar in Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS). LSRS, impreuna cu al sau C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani din Strainatate) sunt probabil exemplul cel mai bun de coagulare a tinerilor din diaspora in jurul unor deziderate comune pentru Romania", ne-a mai spus Daniel.

De exemplu, mentioneaza el, in aceasta vara, LSRS a organizat SMART Internships - primul program de internship-uri in ministerele Romaniei, cu stagiari provenind de la cele mai mari universitati din lume. CAESAR tocmai a organizat Colocviul "Antreprenoriat Cultural Romanesc in Tara si in Diaspora", care a reunit tineri artisti de valoare, antreprenori si factori de decizie din mediul guvernamental si mediul privat.

Sectorul financiar, pregatit sa recompenseze corect performanta

In prezent, Daniel Farmache este Analyst/Relationship Manager in cadrul Citibank Romania: "In aceasta pozitie am sansa sa lucrez cu companii si institutii de prim rang, in cadrul tranzactiilor cele mai importante din tara si, nu in ultimul rand, sa invat foarte multe despre mediul economic de la noi.

Pentru a ajunge aici, au fost importante atat facultatea, cat si Programul CFA (Chartered Financial Analyst), al carui ultim nivel l-am promovat in aceasta vara. Sectorul financiar din Romania, precum multe alte industrii, are nevoie de oameni calificati si este pregatit sa recompenseze corect performanta".

Sistemul de invatamant din Romania, din perspectiva unui tanar cu experienta internationala de studii

Daniel Farmache este de parere ca, cu unele exceptii, sistemul de invatamant din tara nu reuseste sa isi atinga scopul principal: furnizarea de absolventi care sa raspunda nevoilor angajatorilor.

"Avand sansa sa studiez atat in tara, cat si in strainatate, gasesc ca in Romania teoria nu este legata de practica. In Marea Britanie, de exemplu, la cursuri aveam Financial Times pe masa si discutam exemple concrete. In acelasi timp, in Romania, goana studentilor dupa diplome si goana facultatilor dupa studenti au condus la scaderea calitatii invatamantului si a valorii diplomelor. Astfel, angajatorii nu mai au in universitati un reper de incredere; unii au ajuns sa considere liceul un indicator mai bun al calitatii tinerilor.

Insa lucrurile pot fi imbunatatite. Cresterea preocuparii pentru rigurozitatea lucrarilor academice si bacalaureatul mai bine organizat sunt exemple pozitive din ultimii ani. Alte bune practici ar fi: cursuri mai eficiente si cu vaste exemple practice; cooptarea de profesionisti ca profesori-vizitatori; respectul si co-responsabilitatea dintre universitati si studenti. Nu in ultimul rand, Educatia are nevoie de un buget de 6% din PIB, asemenea tarilor dezvoltate, cu care incercam sa ne comparam. Este cea mai buna investitie pe care statul o poate face", adauga Daniel Farmache.

Sfaturi pentru elevii/studentii din Romania care se gandesc sa isi continue studiile in strainatate

In primul rand, ii indeamna Daniel, sa inceapa cercetarea din timp: aceasta le va da limpezime in luarea deciziilor si siguranta pe parcursul procesului de admitere.

"Studiul in strainatate nu este o misiune imposibila, insa cere putina disciplina si efort. Totodata, probabil cele mai pretioase informatii se gasesc in experientele celorlalti. O excelenta resursa o reprezinta Liga Studentilor Romani din Strainatate, cu ale sale Mentorat LSRS si Caravana LSRS. In cel dintai proiect, tinerii pot intra in legatura cu studenti si absolventi care sa ii indrume pe parcursul procesului de admitere; in cel de-al doilea, LSRS calatoreste in toata tara, organizand seminarii in care elevii pot afla informatii despre studiul in strainatate", incheie Daniel Farmache.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#elite analist Daniel Faramche, #studenti elite Daniel Farmache, #campanie elite hotare , #romani strainatate