Elite fara granite - Ei sunt Romania: Strategul militar de la Washington care i-a intalnit pe Obama si Bush

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 09:37
8179 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Strategul militar de la Washington care i-a intalnit pe Obama si Bush
Foto: Arhiva personala a lui Dan Nechita

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Dan Nechita, doctorand in strategie militara la Universitatea "George Washington" si asistent profesor la aceeasi prestigioasa institutie.

Dan Nechita a lucrat alaturi de specialisti la Brookings Institution, la Institutul de Securitate Globala din Washington, si la Institutul de Razboi si Pace "Arnold A. Saltzman", dar a facut si un stadiu de practica in jurnalism, la cunoscutul ABC News.

Ziare.com a stat de vorba cu tanarul clujean despre parcursul sau academic, despre diferentele dintre mediul universitar romanesc si cel american, despre experienta sa de strateg militar la Washington, dar si despre cum se vede situatia din tara noastra peste Ocean.

Parcursul academic

Dan Nechita si-a inceput studiile in SUA intr-un colegiu de stat, unde a fost nominalizat pentru o bursa de merit nationala, oferita de Fundatia Jack Kent Cooke, pe care a si castigat-o.

"Bursa Jack Kent Cooke este extrem de generoasa (30.000 dolari/an pentru facultate si 50.000 dolari pentru studii post-universitare) si una dintre cele mai competitive burse la nivel mondial. Cu aceasta bursa am fost admis la mai multe universitati de top din SUA; am ales Columbia University pentru ca este printre primele din lume in domeniul meu - relatii internationale.

Acolo, am avut ocazia sa imi scriu teza 'honors' cu doi giganti ai relatiilor internationale - Kenneth Waltz si Robert Jervis. Ei au fost cei care m-au ghidat, mai departe, catre studii doctorale la George Washington University", ne-a povestit Dan Nechita.

A pleca intr-o tara straina, spune el, nu este nici intr-un caz o evadare: "Cand am plecat din Romania am plecat cu greu, dintr-un loc drag unde am copilarit, am crescut si m-am format. Studiile in strainatate sunt o oportunitate de a studia la cel mai inalt nivel, in cele mai bune universitati din lume - oriunde s-ar afla ele - insa aceasta oportunitate nu trebuie sa duca la o rupere de Romania.

Studiul in strainatate este o oportunitate academica, si sunt extrem de mandru ca foarte multi romani ne reprezinta exceptional de bine in cele mai inalte cercuri academice din lume. Dar experienta acumulata in afara trebuie redirectionata catre Romania - fie prin reintoarcerea acasa, fie printr-o implicare activa de acolo de unde suntem. Nu se poate pune problema de 'evadare' atata vreme cat rezultatele din strainatate au la baza educatia (de multe ori parinteasca) si experienta din Romania".

Studiul in strainatate, subliniaza Dan Nechita, i-a oferit sansa de a studia intr-una dintre cele mai prestigioase universitati din lume, "cu profesori care testeaza azi marginile cunoasterii in domeniile de maine".

"Mi-a oferit, desigur, si oportunitati profesionale deosebite. Insa, mai mult decat atat, experienta internationala mi-a oferit, paradoxal, si o noua perspectiva asupra Romaniei si ce inseamna sa iti iubesti tara. Pe de o parte, am invatat democratie participativa direct de la sursa - pe treptele bibliotecii universitare de la Columbia si pe treptele Capitolului, in birouri de campanie electorala din Washington si in adaposturile pentru oamenii saraci din acelasi oras.

Am invatat sa apreciez democratia care inca se naste in Romania si sa inteleg, printr-o prisma comparativa, cat de multe se mai pot inca schimba pentru noi. Pe de alta parte, distanta si imersia intr-o cultura diferita m-au apropiat de Romania si m-au ajutat sa ii vad la adevarata valoare toate partile bune: cultura, istoria si traditia, oamenii calzi si primitori, bogatiile naturale cu adevarat deosebite, si mai ales rezervorul imens de talent si potential uman", adauga tanarul.

Mediul universitar - SUA vs. Romania

L-am intrebat pe clujeanul care este, in prezent, asistent profesor la "Universitatea George Washington", si care sunt diferentele dintre mediul universitar romanesc si cel american.

"Din pacate, sistemul educational romanesc este in momentul de fata extrem de deficitar - si din exterior asta se vede in modul cel mai dureros. In primul rand, plagiatul, in orice forma, este o plaga intelectuala a sistemului nostru educational. In afara ca este un furt care permite impostorilor sa isi asume titluri nemeritate, plagiatul este si o alternativa usoara care poate innabusi dezvoltarea academica si intelectuala a unor tineri cu adevarat talentati.

Practicat la scara larga - de pe bancile gimnaziului pana la cercurile universitare - plagiatul distruge nivelul de educatie al Romaniei pe termen lung. In Statele Unite, plagiatul in orice forma este pur si simplu o infractiune academica si este sanctionat ca atare.

Oarecum adiacent, sistemul american este si foarte flexibil; accentul este pe gandire critica, pe munca si rezultate proprii, si pe o specializare flexibila, in functie de preferintele studentului. Ca un mic exemplu, un student poate intra in universitate ca student de literatura clasica si, fara prea mare efort, poate absolvi cu o diploma in astrofizica sau biologie", puncteaza Dan Nechita.

Un strateg militar in capitala americana

Tanarul a lucrat la Institutul de Securitate Globala din Washington, la Brookings Institution si la Institutul de Razboi si Pace "Arnold A. Saltztman".

"Experienta de care sunt cel mai atasat este cea din cadrul Institutului de Razboi si Pace Arnold A. Saltzman, unde am lucrat timp de doi ani ca cercetator asistent. Pe langa intalnirile ocazionate de prestigiul institutului - vizite din partea unor personaje precum Henry Kissinger, Madeleine Albright sau Zbigniev Brzezinski - am avut ocazia sa lucrez pentru profesori cu renume international.

Timp de un an, am lucrat in principal ca asistent pentru profesorul Kenneth Waltz, unul dintre varfurile incontestabile ale relatiilor internationale si un om deosebit, de moda veche in cel mai bun sens - principiat, vertical, preocupat doar de cunoastere si de viata academica. El mi-a fost si mentor in aceasta perioada si a fost cel ce mi-a indrumat pasii catre studii post-universitare in domeniu.

Desigur, am invatat mult si in think tankuri - institutii care in SUA sunt respectate si contribuie activ la dezvoltarea de politici publice si externe. In cadrul Brookings Isntitution am organizat seminarii de pregatire pentru angajati ai guvernului american, si la World Security Institute, initiativa Global Zero, am facut parte din echipa de organizare a unui summit global pentru dezarmare nucleara la Paris care a reunit aproximativ 200 de fosti presedinti, generali, ambasadori, si ministri din intreaga lume.

Experienta in mediul de cercetare si de think tank din SUA m-au ajutat mult la infiintarea CAESAR - un think tank romanesc sub umbrela LSRS care creaza o punte de legatura intre expertiza romaneasca de peste hotare si cea de acasa", completeaza Dan Nechita.

Practica la ABC News

El a facut si un stagiu de practica in jurnalism, la postul de televiziune ABC News. Cum a fost aceasta experienta?

"ABC News a fost o experienta unica. Timp de 6 luni am facut parte din echipa de analiza politica a intregii televiziuni si am scris, zilnic, pentru 'The Note' - ziarul caracterizat ca 'the insider's insider's guide to Washington'. Aveam un program extrem de solicitant - eram in birou la 6:30 dimineata si de multe ori plecam doar seara tarziu -, insa avantajele erau pe masura.

Lucram intr-o echipa mica, de 5 oameni, sub conducerea directa a directorului politic ABC News si faceam munca unui reporter si analist politic veteran. Pentru un student, oportunitatea de a face parte din echipa 'The Note' era senzationala. Dupa ce petreceam dimineata scriind pentru un ziar citit aproape exclusiv de factorii de decizie din Washington - analisti politici, manageri de campanii electorale, lobbyisti si oficiali americani -, dupa-masa participam ca reporter la evenimentele potentialilor candidati prezidentiali si ale sustinatorilor lor pentru alegerile din 2008.

In 6 luni i-am intalnit in aceasta postura pe Barack Obama, Hillary Clinton, John McCain, John Edwards, Jeb Bush, Bill Clinton si George W. Bush - printre multi altii. La ABC News am invatat dimensiunea electorala a unei democratii mature si functionale - din interior", ne-a povestit Dan Nechita.

Cum se vede situatia din tara noastra peste Ocean?

In Statele Unite, spune tanarul clujean, Romania "are o imagine buna la nivelul cetateanului de rand si o imagine excelenta in mediile academice si profesionale".

"La nivel de factori de decizie si in mediul business, Romania este un aliat fidel dar relativ minor - si cu mici inconveniente care sunt destul de des subliniate de catre oficialii americani in interactiunile bliaterale. Derapajele din justitie, coruptia, insatabilitatea politica, si excesele de putere ale clasei politice din Romania au un efect negativ asupra perceptiei americane asupra Romaniei, si acest efect negativ se resimte in cooperarea pe dimeniunile economice, educationale, si culturale.

Pe post de exemplu, desi in plan militar Romania este unul dintre cei mai stabili aliati ai SUA din zona, cetatenii romani nu pot calatori in SUA fara viza prin programul Visa Waiver, cum o pot face, de exemplu, cetatenii Ungariei, Letoniei sau Estoniei. De peste Ocean imaginea este destul de clara: Romania este o tara cu potential inca nerealizat pe scena europeana si globala; pentru ca acest potential sa fie valorificat, Romania are nevoie de un agajament ferm - un pact cu ea insasi - pe drumul democratiei autentice", explica Dan Nechita.

Relatia cu Romania

In SUA, tanarului roman ii lipsesc familia si prietenii - si, in general, oamenii - insa pozitia pe care o are in cadrul LSRS si CAESAR il aduce des acasa.

"Incerc sa petrec cat mai mult timp in Romania si pentru baiatul meu, Vlad, care este extrem de atasat de bunici, familie, si de tot ce inseamna Romania. Dar o legatura principala cu Romania este desigur Liga. Romania are nevoie de aceasta resursa strategica care o reprezinta membrii LSRS - tinerii educati peste hotare.

Astfel, in aproape 5 ani de zile, am desfasurat prin Liga sute de proiecte in sprijinul acestor tineri, promovand atat o educatie de calitate la nivel inalt cat si reorientarea lor catre Romania. Am o relatie pe care eu o consider privilegiata cu Romania, contribuind, alaturi de colegii mei si in masura capacitatii mele, la dezvoltarea tarii pe baza valorilor meritocratice invatate peste hotare", marturiseste Dan Nechita.

De altfel, el a lucrat la un studiu interesant, legat de dorinta tinerilor romani cu studii in straintate de a se intoarce in Romania. Care a fost concluzia acestuia?

"Ca Secretar General al Ligii Studentilor Romani din Strainatate am deseori ocazia sa ajung sa cunosc indeaproape nevoile si aspiratiile celor peste 8.000 de membri ai Ligii. Unul din multele mecanisme prin care ajungem sa ne cunoastem membrii este si un sondaj despre reintoarcerea acasa. Ultimul sondaj, desfasurat in 2012, a avut 1.061 de respondenti; rezultatele sondajului au dus la crearea strategiei LSRS de atragere a tinerilor catre Romania (SMART Diaspora) si la doua editii de succes ale proiectului 'Hai Acasa'.

Rezultatele sunt suprinzatoare prin faptul ca aproape 60% din respondenti ar putea fi atrasi sa revina in Romania (28% cu certitudine, si 31% indecisi) in cazul in care conditiile ar fi favorabile - si, tot suprinzator, factorul financiar nu este principalul motiv care ii tine peste granite. Peste 60% din cei sondati ar reveni acasa pentru salarii cuprinse intre 600 si 1.000 de euro - expectative inalte, dar nici intr-un caz deconectate de expectativele salariale din Romania pentru acelasi nivel de educatie.

Principalele dorinte ale tinerilor din afara sunt ca recrutarile sa fie transparente si meritocratice, ca promovarile sa fie bazate pe rezultate si competenta si ca locul de munca sa le ofere oportunitati de dezvoltare profesionala si personala. Pe scurt, Romania poate sa isi atraga acasa talentele fara costuri exorbitante, dar cu angajamentul ferm ca acesti tineri vor fi valorificati la adevaratul lor potential", ne-a explicat Dan Nechita.

In ceea ce priveste planurile sale de viitor, tanarul e hotarat sa revina acasa.

"Desigur; sunt hotarat sa revin in Romania. In masura capacitatilor mele, imi doresc sa continui sa contribui la dezvoltarea tarii, din orice pozitie. Experienta acumulata in strainatate este - atat pentru mine, cat si pentru mii de alti tineri care studiaza in afara - experienta romaneasca, care poate fi valorificata in Romania si in folosul Romaniei. In prezent, pun bazele unei mici companii de consultanta economica pe relatia Romania-SUA - o oportunitate de a fi mai aproape de casa - si, pe viitor, planuiesc sa revin acasa permanent", incheie Dan Nechita.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dan Nechita Washington, #Dan Nechita strateg militar, #romani elite Dan Nechita , #romani strainatate