Elite fara granite - Ei sunt Romania: Tanarul masterand la Universitatea din Cracovia, care ar vrea sa revina in tara

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 07:15
3931 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Tanarul masterand la Universitatea din Cracovia, care ar vrea sa revina in tara

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Vlad Onetiu, masterand in cadrul Universitatii Jagielloniene din Cracovia.

In Romania, a absolvit liceul Gheorghe Lazar din Bucuresti. Nu a urmat studii superioare in tara, fiind licentiat in Psihologie la Universitatea din Sheffield.

Alegerea universitatii din Sheffield "a fost influentata de nivelul detinut de aceasta institutie in topul mondial al universitatilor. De asemenea, alti factori ce mi-au influentat decizia au fost apartenenta acesteia la grupul Russel (grup ce cuprinde un parteneriat intre cele mai performante universitati din Marea Britanie in domeniul cercetarii) si existenta celei mai bine cotate uniuni a studentilor din Marea Britanie", marturiseste tanarul.

Acum este student in cadrul unui program de masterat cu specializare pe probleme de economie si finantare a sistemelor de sanatate publica, program in cadrul universitatii Jagielloniene din Cracovia. In acest an face parte din programul pan-european EUROPUBHEALTH in cadrul caruia Vlad a mai urmat un curs masteral pe tema sanatatii publice in cadrul universitatii din Sheffield, Marea Britanie.

A ales Universitatea din Cracovia pentru cel de-al doilea an de masterat "datorita contextului socio-politic similar cu cel al Romaniei. Lucrarea mea de diploma se axeaza pe un studiu comparativ intre tari din Europa de Est".

Romanii in lume

Tanarul spune ca nu a avut nicio experienta neplacuta in 4 ani de studii in strainatate (Marea Britanie, Franta si Polonia) cu privire la atitudinea cadrelor didactice sau ale colegilor de facultate. "Dimpotriva, in cadrul studiilor de licenta am fost incurajat impreuna cu un conational de profesorii nostri sa desfasuram programe de cercetare alaturi de ei pe timp de vara, cu finantare din partea universitatii", subliniaza Vlad.

Dificultatile intampinate au fost, de obicei, de ordin birocratic, spre exemplu procesul indelugat de obtinere a permisului de munca, adauga tanarul.

"In mediul profesional si academic in care am activat eu nu cred ca exista inca o parere unitara si bine definita asupra romanilor (in special in Marea Britanie). Am intalnit mai degraba curiozitate si interes cu privire la tara mea (supervizorul lucrarii mele de licenta a fost interesat sa ma sprijine in a-mi desfasura proiectul de cercetare in Romania). Nu am avut parte in mediul academic de atitudini preconcepute si negative fata de tara mea. Consider ca in acest moment studentii si profesionistii romani care traiesc in Marea Britanie au posibilitatea de a isi imprima propria imagine colectiva asupra populatiei native", completeaza Vlad Onetiu.

Sunt romanii patrioti? Din punctul sau de vedere, "societatea romana este una destul de fragmentata".

"Dupa putinul timp petrecut in Polonia am impresia ca, spre exemplu, locuitorii Poloniei au o identitate mai puternic comuna decat cei ai Romaniei. Consider ca exista romani patrioti in sensul cel mai bun al cuvantului, insa, in acelasi timp, observ o oarecare "ieftinire" a acestui cuvant. Unele persoane fie folosesc acest termen pentru a-si legitima anumite tendinte xenofobe, fie asociaza patriotismul cu o cultura indezirabila, demodata sau inchisa fata de era globalizarii", considera tanarul.

In ceea ce priveste planurile sale de viitor, ar dori sa se intoarca si sa lucreze in Romania.

"Intentionez sa aplic in cursul acestui an pentru posturi in tara. Daca insa nu voi putea gasi un post pe masura aptitudinilor pe care le-am dobandit in ultimii ani, nu exclud posibilitatea de a aplica si in strainatate", adauga Vlad.

Sfaturi pentru tinerii care vor sa studieze in strainatate

Tanarul mentioneaza ca, in Marea Britanie, in cadrul universitatii costurile unor servicii precum cazarea la camin sau mancarea pot fi mai mari decat cazarea in cadrul unui apartament privat, sau gatitul mancarii acasa.

"Aceste masuri insa necesita mai mult timp, asadar stabilirea prioritatilor este importanta. I-as incuraja pe toti cei care se gandesc sa studieze in Marea Britanie sa ia legatura cu absolventi si studenti activi ai universitatii respective pentru a afla cat mai multe informatii cu privire la orasul si universitatea dorite.

E util daca cunosti pe cineva care studiaza deja in departamentul tau atunci cand vii in oras pentru prima oara (unele universitati au un program de mentorat pentru care poti aplica inainte de inceperea anului universitar). Odata ajuns (a) acolo, cred ca este bine sa te implici in activitati extrascolare (cat de mult posibil). Societatea engleza pune mult accent pe aceasta latura (inclusiv angajatorii). De asemenea, le-as recomanda tinerilor studenti sa invete sa gateasca - poate fi, printre altele, si o oportunitate de a te face remarcat prietenilor prin seri reusite, organizate in apartamentul tau", incheie Vlad Onetiu.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Vlad Onetiu elite, #campanie elite studenti romani , #romani strainatate