Elite fara granite - Ei sunt Romania: Un inginer software scolit la Cambridge: Materia cenusie, cea mai bogata resursa a Romaniei

Marti, 31 Decembrie 2013, ora 15:09
4136 citiri
Elite fara granite - Ei sunt Romania: Un inginer software scolit la Cambridge: Materia cenusie, cea mai bogata resursa a Romaniei

Romania are o multime de tineri remarcabili. Auzim insa prea putine despre ei, iar pe multi nici nu ii cunoastem. Este si cazul lui Mihai Cirlanaru, absolvent al unui program de licenta in Germania, la Jacobs University Bremen, si al unui program de masterat in cercetare pe calculatoare la Cambridge, care in prezent este inginer software in Marea Britanie.

Cu Mihai am stat de vorba despre parcursul sau academic, despre experienta de la Cambridge, despre cum vede un roman cu experienta internationala de studii sistemul de invatamant din tara, dar si despre o eventuala intoarcere acasa.

Drumul academic

In Romania, tanarul a avut ocazia de a incepe studiile de licenta la Politehnica, sectia Automatica si Calculatoare, insa doar pentru cateva luni, inainte de a pleca in Germania.

"Din punct de vedere al performantelor, am fost olimpic la Fizica si premiant la numeroase competitii de software in timpul liceului. Educatia obtinuta in Romania a fost cu siguranta esentiala pentru oportunitatile care au venit pe urma, incepand cu ocazia de a studia la Jacobs University Bremen in Germania, si culminand cu masteratul la Cambridge in Marea Britanie", povesteste tanarul.

Inca de la inceputul liceului, marturiseste el, si-a dorit sa studieze in strainatate.

"Acesta dorinta a fost motivata nu neaparat din prisma diferentelor evidente dintre sistemul universitar din Romania si cel din Vest, cat din dorinta de a studia intr-un mediu international, cu studenti de peste tot in lume, care sa imi ofere o libertate deplina in a-mi alege cursurile, indiferent de specializarea aleasa. Jacobs University Bremen ofera toate aceste beneficii, avand si avantajul distantei relativ mici fata de Romania (in comparatie cu universitatile din SUA) ", explica Alexandru Cirlanaru.

In momentul de fata, el lucreaza pentru un startup (State) in Londra ca inginer software.

Romanii in lume

La universitatile din afara la care a avut oportunitatea sa studieze, am fost primit "precum orice alt student".

"Mai mult, procentul mare de studenti internationali, de aproximativ 75% la Jacobs University, a adus de la sine apelativul de 'student strain' pentru o mare parte din studenti. Referitor la discriminari, nu s-a pus niciodata asemenea problema, dimpotriva, romanii erau intotdeauna priviti ca experti in stiinte, in special matematica si calculatoare", subliniaza tanarul.

Ba, mai mult, ar recomanda "cu siguranta" tinerilor din Romania sa studieze la Jacobs si la Cambridge.

"Cu siguranta! Atat la Jacobs, cat si la Cambridge, ca student ai o multime de posibilitati, din toate punctele de vedere. Din punct de vedere academic, ai ocazia sa inveti de la nume sonore in domeniu si ai acces la resurse nelimitate chiar (resurse de laborator, materiale didactice etc.). Din punct de vedere social, vei inalni studenti de peste tot in lume si vei avea ocazia sa descoperi cultura si obiceiurile unor nationalitati de care poate ca nici nu ai auzit", completeaza Alexandru.

Sunt romanii patrioti? "Personal, cred in sentimentul de patriotism si sper ca toti romanii care studiaza sau lucreaza in afara sunt mandri ca sunt romani. La universitatile unde am studiat, impreuna cu grupul de romani de acolo, am avut grija cu fiecare ocazie (la targurile internationale din cadrul campusului de exemplu) sa povestim despre frumusetile Romaniei, atat geografice, cat si culinare. Sunt convins ca am schimbat parerea multor straini, mai ales ca unii dintre ei au vizitat Romania pentru a se convinge de unii singuri, iar pe urma mi-au confirmat personal ca avem o tara deosebita", spune Alexandru Cirlanaru.

In ceea ce priveste tinerii care vor sa isi continue studiile in straintate, el este de parere ca "a studia in strainatate este una din cele mai bune alegeri pe care am facut-o vreodata. Bineinteles ca a fost o decizie grea la inceput si au fost momente cand mi-as fi dorit sa ma intorc acasa, insa oportunitatile pe care universitatile din afara le ofera si nivelul la care se 'face carte' acolo m-au convins. Pe scurt, sfatul meu este: fii convins ca e o alegere buna si bucura-te de mediul respectiv la maxim!".

Planuri de viitor

Alexandru Cirlanaru isi doreste sa ramana, in urmatoarea perioada, in Marea Britanie, insa nu exclude intoarcerea acasa.

"Momentan de abia m-am mutat la Londra pentru job, iar pentru urmatorii cativa ani cred ca voi ramane pe aici. Imi doresc insa, la un moment dat, sa ma intorc in Romania pentru a-mi deschide propria afacere, care sa angajeze tinerele talente pe care tara noastra, din pacate, le pierde an de an. Din punctul meu de vedere, materia cenusie este cea mai importanta si bogata resursa a Romaniei!", incheie tanarul.

In cadrul campaniei "Elite fara granite - Ei sunt Romania", Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, prezinta povesti ale unor tineri romani exceptionali, care au studiat sau inca studiaza in cadrul unora dintre cele mai prestigioase universitati din lume si care acum uimesc prin performante remarcabile in medicina, matematica, stiinte politice, economie, istorie, informatica sau biologie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#Alexandru Cirlanaru elite, #Cambridge Alexandru Cirlanaru , #romani strainatate