Emigrarea sau cum se schimba peisajul in satele traditionale romanesti (Galerie foto)

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 09:47
4882 citiri
Emigrarea sau cum se schimba peisajul in satele traditionale romanesti (Galerie foto)

Proiectul "Mandrie si beton", un web-documentar care prezinta viata satenilor din nordul Romaniei si transformarile recente petrecute in satele traditionale a ajuns in presa externa.

Fotograful roman Petrut Calinescu a acordat un interviu pentru Vice, in care vorbeste despre cum emigrarea a schimbat peisajul din satele romanesti.

Mandrie si Beton, o poveste ilustrata despre oameni si case Interviu

"Transilvania de Nord, in care au fost facute fotografiile din proiect, este un loc vizitat de o multime de fotografi in ultimii 15 ani. La inceput, eu am fost fascinat de modul in care o parte din mediul rural isi pastra traditiile si cum agricultura era principala sursa de venit. Dar, incet, oamenii au plecat la munca in strainatate, iar satele au devenit pustii peste noapte.

Frustrarea mea a crescut, pentru ca am vrut sa fac aceste fotografii romantice, care sa prezinte ultimii tarani. Insa vilele moderne si masinile straine, de lux, au stricat pozele mele idilice. Mi-am dat seama atunci ca a existat o poveste in pozele mele - modul in care lumea traditionala si cea moderna coexista, din cauza oamenilor care lucreaza in strainatate si trimit bani acasa", a explicat fotograful.

Acesta a vorbit si despre povestea din spatele proiectului: pe parcursul anului, unele sate din Romania au ramas pustii.

"Sunt complet silentioase, iar singurul sunet este acela al betonierelor, in timp ce batranii satului merg pe jos in jurul santierelor, de parca ar fi inspectorii. Satele revin la viata in luna august, cand toata lumea calatoreste inapoi acasa pentru a participa la nunti. In mod traditional, sunt pana la 60 de nunti in cateva saptamani", a adaugat fotograful roman.

In Romania, a mai spus acesta, nu sunt prea multe oportunitati in agricultura, iar industria este la pamant.

"Toata lumea cauta o cale de a scapa. Cativa tineri pleaca in orasele mari la studiu. Dar studiul nu este foarte popular, pentru ca este o investitie pe termen lung si nu garanteaza un salariu mare, in comparatia cu munca in strainate. (...)

Aproape toti cei care au plecat au in plan sa revina in tara. Pana atunci, ei muncesc din greu pentru a economisi bani pe care sa ii investeasca intr-o casa frumoasa care sa ii astepte la intoarcere", a completat fotograful.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#mandrie beton proiect, #sate romanesti emigrare , #romani strainatate