Exclusiv Protectia Copilului din Norvegia ne raspunde: Copiii sunt luati din familii daca sunt maltratati sau abuzati

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 18:03
25044 citiri
Exclusiv Protectia Copilului din Norvegia ne raspunde: Copiii sunt luati din familii daca sunt maltratati sau abuzati
Foto: Tv2.no

Cazul familiei Bodnariu din Norvegia, despartita de cei cinci copii la finalul anului trecut, a starnit ample dezbateri in spatiul public si a declansat un val de reactii in societatea romaneasca si nu numai.

Directoratul pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia, institutie in cadrul careia functioneaza Serviciul de protectie a Copilului, dar cu o autonomie totala, nu poate comenta un caz particular. In Norvegia, prevederile legale (Norwegian Children's Act) interzic comunicarea publica a detaliilor in timpul unei anchete.

Intr-o pozitie oficiala transmisa in exclusivitate la solicitarea Ziare.com, insa, oficialii norvegieni explica modul in care se desfasoara o ancheta, cand si in ce situatii incepe procedura de adoptie internationala, dar si ce risca parintii care isi abuzeaza copiii pe teritoriul norvegian.

Ce inseamna abuz asupra copilului din perspectiva legislatiei norvegiene? Cat de serios ar trebui sa fie acest abuz pentru ca un copil sa fie luat in grija de autoritati?

Legislatia norvegiana se bazeaza pe interesul copilului. Conventia pentru Drepturile Copilului este cel mai raspandit tratat pentru drepturile omului ratificat din istorie, si Norvegia a ratificat Conventia in 1991.

Exclusiv Prima reactie oficiala a Barnevernet: Cazul Bodnariu si legile din Norvegia

Cazurile de protectie a copilului trebuie rezolvate in concordanta cu legislatia norvegiana. Norvegia are incorporata in legile sale Conventia ONU privind Drepturile Copilului. Conventia ONU subliniaza ca statul in care se afla copilul are datoria de a proteja copilul in concordanta cu legislatia nationala. Actul norvegian pentru protectia copilului (CWA) subliniaza aceasta responsabilitate.

CWA se aplica tuturor copiilor din Norvegia, indiferent de statutul lor rezidential, de istoric, nationalitate sau de cetatenie.

Toti copiii din Norvegia ar trebui sa creasca intr-un mediu sigur. Serviciul de protectie a copilului va asigura ca toti copiii care traiesc in conditii care sunt daunatoare pentru sanatatea si dezvoltarea lor sa primeasca asistenta necesara si ingrijire la momentul potrivit. Principiul fundamental al Serviciului de protectie a copilului din Norvegia este de a asigura interesele copilului.

Un ordin de plasament este emis doar daca exista deficiente serioase in ingrijirea de zi cu zi sau daca copilul este maltratat sau supus acasa altor violente grave, abuzuri sau neglijare.

Totodata, o conditie privind emiterea unui ordin de plasament este ca acesta sa fie necesar pentru situatia copilului si in interesul lui. Un ordin de plasament nu poate fi transmis daca sunt luate masuri voluntare ce pot oferi conditii satisfacatoare pentru copil.

Prima reactie a ambasadei Norvegiei in cazul Bodnariu: Ministerul nu are autoritate in cazuri individuale

O decizie de transmitere a unui ordin de plasament poate fi luata doar de catre Consiliul regional de Protectie Sociala sau de catre Tribunalul Districtual, nu de Serviciul de Protectie a Copilului. Parintii au parghii juridice importante, inclusiv dreptul la un proces echitabil, un avocat din oficiu si dreptul la apel.

Ca o regula generala, copiii peste 15 ani constituie si ei parti ale cazului, dar toti copiii au dreptul de a fi audiati. Consiliul poate numi un purtator de cuvant pentru copil, in cazul in care copilul doreste asta. Purtatorul de cuvant poate transmite apoi punctul de vedere al copilului in sedinta de consiliu.

Conform legilor din tara dvs, ar putea indoctrinarea religioasa sa constitutie un motiv pentru a fi emis un ordin de plasament?

Nu exista prevederi in legislatia norvegiana (Norwegian Children's Act) care sa permita ingrijirea alternativa (luarea copiilor in plasament - n.red.) pe motive religioase.

Va rugam sa explicati, procedural, ce se intampla cand exista suspiciuni ca un copil ar putea fi abuzat: este demarata o ancheta, dar ce implica aceasta investigatie?

Un caz de protectie a copilului incepe cand cineva preocupat de copil face o sesizare catre Serviciu. Persoana poate fi un vecin, prieten al copilului, bunicul copilului sau alta ruda. Cele mai multe sesizari pe care le primeste Serviciul sunt de la parinti care cauta ajutor. Autoritati publice, cum ar fi profesorii, personalul medical sau ofiterii de politie, pot informa serviciile de protectie a copilului daca au motive de ingrjirorare privind un copil.

Serviciul de protectie a copilului va examina in cel mai scurt timp si in termen de cel mult o saptamana fiecare sesizare primita si va evalua daca fiecare sesizare individuala va fi urmata de o investigatie.

Legislatia norvegiana prevede:

Sectiunea 4-3. Dreptul si datoria serviciului de protectie a copilului de a demara investigatii.

Daca exista motive rezonabile pentru a presupune ca exista o baza pentru a lua masuri in cadrul acestui capitol, serviciul de protectie a copilului va investiga chestiunea cat de curand posibil, potrivit limitelor de timp expuse in sectiunea 6-9.

Investigatia va fi efectuata in asa maniera incat sa minimalizeze raul produs celor afectati si nu va avea un scop mai amplu decat cel justificat de tinta sa. Se va acorda importanta prevenirii raspandirii ne-necesare de informatii cu privire la ancheta. Parintii sau persoana cu care traieste copilul sa nu se opuna unei anchete, precum cea mentionata in primul paragraf, efectuata sub forma unei vizite la domiciliu.

Serviciul de protectia copilului poate angaja experti. Inainte de folosirea raportului expertului drept baza pentru o decizie de implementare a unei masuri conform capitolului 4 al Legii Protectiei Copilului, va fi examinat de Comisia de Experti privind Copiii, conform sectiunii 2-5. Aceasta nu se aplica ordinelor interimare in caz de urgenta, conform sectiunilor 4-6, 4-9 si 4-25.

Raportul expertului va fi evaluat de comisie inainte de a fi folosit ca baza pentru o decizie a Serviciului de protectia copilului pentru a renunta la un caz.

Serviciul de protectia copilului si expertii pe care ii numeste pot solicita sa vorbeasca cu copilul singur intr-o camera separata. Daca exista suspiciuni ca copilul este maltratat sau supus acasa altor abuzuri grave, conform sectiunii 4-12, primul paragraf (c), serviciul de protectia copilului poate ordona ca acest copil sa fie dus la spital sau in alta parte pentru examinare.

Daca exista suspiciunea ca un singur copil din familie e abuzat, sunt preluati toti copiii familiei?

Asta depinde daca ceilalti copii din familie sunt maltratati sau supusi altor violente grave, abuz sau neglijare la domiciliu.

Ce se intampla cu copiii in aceasta perioada? Sunt plasati in institutii ale statului ori in alte familii?

Majoritatea copiilor care nu mai pot locui cu parintii lor sunt plasati intr-o familie de plasament.

Miscarea Penticostala din Norvegia, prima reactie in cazul Bodnariu: Nu suntem persecutati de autoritati

Protectia copilului norvegiana recunoaste importanta legaturilor de familie. In cazul in care un ordin de plasament este emis de catre Consiliul regional de Protectie Sociala sau de catre Tribunalul Districtual, serviciul de protectie a copilului va alege o casa de plasament bazata pe personalitatea copilului si nevoile individuale. Interesul copilului este prioritar atunci cand se alege o familie de plasament. Se tine cont de durata probabila a plasamentului, si daca este posibil si oportun pentru copil, de posibilitatea ca acesta sa fie vizitat ori sa aiba contacte cu parintii. De asemenea, se va tine seama in mod corespunzator de continuitate in cresterea copilului, precum si de originea etnica, religioasa, culturala si lingvistica a copilului.

Gasirea unui centru de plasament cu acelasi istoric ca al copilului poate reprezenta o provocare pentru Serviciul de protectie a copilului, in cazul in care copilul face parte dintr-o minoritate. Reprezentantii Directoratului pentru Copii, Tineri si Familie din Norvegia incearca sa recruteze parinti surogat care provin din medii cat mai diferite.

Cand incepe procedura de adoptie? Poate incepe inainte de finalizarea anchetei?

Demararea procedurilor de adoptie, ca urmare a unei anchete a Protectiei Copilului, este rar intalnita in Norvegia. O decizie in acest sens poate fi luata doar de Consiliul regional de Protectie Sociala, nu de serviciul de protectie a copilului.

Parintii au dreptul la un proces echitabil, inclusiv un avocat platit de catre Guvern, dreptul de a fi audiati si de a contesta decizia Consiliului la Tribunalul Districtual.

Temeiul legal in baza caruia se poate demara procedura de adoptie fara vointa parintilor este foarte strict. O astfel de decizie va fi luata doar dupa o analiza in ansamblu a cazului. Exista posibilitatea ca parintii sa nu fie in masura sa aiba grija de copil in mod corespunzator. Ori exista posibilitatea ca o eventuala mutare a copilului din mediul in care a trait sa aiba o consecinta negativa asupra lui. Interesul superior al copilului primeaza atunci cand se ia in considerare adoptia.

Sunt copiii evaluati dupa o perioada in care au fost separati de parintii lor? Cine stabileste daca lor le este mai bine departe de familie sau, dimpotriva, suferintele lor sunt mai mari?

Serviciul de protectie a copilului are responsabilitatea de a urmari in permanenta si cu intelegere atat dezvoltarea copiilor aflati in plasament, cat si a parintilor.

La scurt timp dupa ce un copil a fost plasat in ingrijire, serviciul va contacta parintii, pentru a le oferi indrumare. Serviciul poate, in cazul in care parintii doresc, sa faciliteze contactul cu alte agentii care acorda asistenta. Indrumarile pe care le primeste familia depind de circumstantele fiecarui caz.

Care sunt pedepsele in Norvegia pentru parintii care isi abuzeaza copiii?

In cazul in care parintilor li se imputa fapte penale, acuzatiile sunt facute de politie, nu de Serviciul de protectie a copilului. Dar in Norvegia este interzis prin lege sa se aplice pedepse fizice, chiar si in scop educativ. Oamenii care isi expun copiii la violenta risca pedeapse cu inchisoare.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Norvegia caz Bodnariu, #interviu protectia copilului Norvegia , #romani Norvegia