Expert german: Spuneti tot adevarul despre romani!

Vineri, 29 Martie 2013, ora 16:48
9946 citiri
Expert german: Spuneti tot adevarul despre romani!
Foto: tvrnews.ro

Pe subiectul legat de afluxul imigrantilor saraci din Bulgaria si Romania care vin in Germania s-a iscat o isterie fara motiv, crede politologul german Klaus Bade, expert in probleme de imigrare. Conform lui, Germania are nevoie de oamenii calificati, dar trebuie sa aiba grija si de cei saraci si analfabeti.

"Isteria care a cuprins Germania si Europa din cauza rromilor migranti din Romania si Bulgaria este nepotrivita", crede profesorul. "Asta e cultura noastra legata de ospitalitate?", intreaba el ironic si spune ca in Germania nu exista inca o strategie de rezolvare a problemei, iar statisticile despre imigrantii romani si bulgari sunt denaturate intentionat.

Bade nu este de acord ca afluxul de imigranti dinspre Romania si Bulgaria pune in pericol stabilitatea sociala din Germania. Fenomenul este cunoscut, spune el. "In alte vremuri, pentru germani pericolul venea dinspre gastarbeiteri (n.r. muncitori straini in Germania), apoi dinspre candidatii care cereau azil politic, apoi le-a venit randul musulmanilor. Acum sunt aratati cu degetul romii.", declara politologul, pentru Deutsche Welle.

Tabloul este denaturat

Expertul in probleme de imigrare crede ca, in Europa, rezolvarea acestei probleme poate fi gasita odata cu imbunatatirea conditiilor de trai in tarile sarace, iar Germania trebuie sa ia masuri, in primul rand, in ceea ce priveste calificarea si educatia imigrantilor.

"Noi suntem datori sa-si ajutam pe cei nou-veniti sa invete limba noastra sa-si gaseasca un loc de munca, o casa si locuri in gradinite si scoli pentru copiii lor", crede Bade.

Profesorul ataca dur politicienii care spun ca natiunea germana este pusa in pericol de imigranti. El crede ca ministrul de Interne, Hans Peter Friedrich, a facut o mare gafa atunci cand, in timpul unei emisiuni televizate, s-a adresat imigrantilor cu mesajul: "Daca furi si inseli trebuie sa pleci si niciodata sa nu te mai intorci".

"Astfel de lucruri sunt transmise la tv! E de necrezut!", mai spune Bade.

El scoate in fata cateva date: 80% din imigrantii sositi din Romania si Bulgaria sunt asigurati social si au un loc de munca oficial. Jumatate dintre ei sunt calificati, iar 22 la suta sunt inalt calificati. In Universitatile germane invata 7.000 de bulgari, de pilda.

"De ce, atunci, se vorbeste numai de rromi, cand vine vorba de imigrantii romani si bulgari? De ce este spoit adevarul?", se intreaba Bade.

Este nevoie de o rezolvare prgmatica

"Dupa mine ar fi fost extraordinar daca politicienii ar spune: 'pana in acest moment ne-am descurcat bine, suntem o tara puternica, castigam de pe urma deschiderii granitelor si a UE'. Pentru ca, daca nu era UE, nu ar fi existat nici Germania Unita.

Pana acum, in Germania, au sosit milioane de oameni, iar multi au ramas aici. Asta arata ca suntem o societate libera, capabila sa-i integreze pe imigrantii si sa suporte o supradimensionare a populatiei. Trebuie sa fim mandri de asta", crede Bade.

"Evident, exista si reversul medaliei", recunoaste Bade. "Din inertie, se spune ca integrarea este valabila doar pentru cei calificati, doar pentru cei de care avem nevoie. Dar aici vin si saraci. Ne vom descurca si cu asta. Cu ajutorul unei dezbateri pragmatice vom iesi la liman", mai crede politologul.

Bade mai spune ca, din pacate, Germania pune piedici celor care vor sa se integreze. El crede ca starea de spirit din tara se poate radicaliza, ca ura impotriva strainilor ar putea creste.

"Oamenii inalt calificati din Spania si Grecia, de pilda, nu vin in tara noastra pentru ca le place, ci pentru ca sunt fortati de criza.

Da, in ultimii 10 ani, Germania a reusit sa fac multe in domeniul politicilor de integrare, dar multe dintre reforme au fost aplicate cu intarziere.

Integrarea unei a doua generatii si chiar a unei a treia de imigranti inca nu a luat sfarsit. Este imbucurator ca pentru tinerii germani multiculturalitatea este fireasca. Multi politicieni au de invatat de la ei", incheie Bade.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#romani germania imigranti, #germania locuri munca imigranti, #integrare romani germania , #romani strainatate