Germania, tara care se bucura de venirea imigrantilor, inclusiv din Romania

Autor: Ana Ilie
Joi, 09 Mai 2013, ora 22:12
4424 citiri
Germania, tara care se bucura de venirea imigrantilor, inclusiv din Romania

Peste un milion de persoane au emigrat in Germania in 2012 si majoritatea acestora sunt din Polonia, Romania si Bulgaria. Autoritatile germane nu sunt speriate de valul de imigranti, ba din contra, sunt bucuroase de mana de lucru tanara si educata.

1,08 milioane de persoane, inclusiv 966.000 de straini, au emigrat in Germania anul trecut, numarul cel mai mare de imigranti din 1995 incoace, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de trouw.nl.

Potrivit Biroului Federal de Statiostica, numarul imigrantilor s-a marit cu 13% fata de 2011. Autoritatile se bucura insa de venirea imigrantilor: "Acest influx ne ofera uriase posibilitati, intrucat acest nou val de imigranti este tanar si educat", a precizat ministrul Muncii, Ursula von der Leyen.

Sunt zeci de mii de locuri de munca, in special in sectorul Sanatatii, care beneficiaza de pe urma acestui fenomen, amplificat de ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru muncitorii din tarile non-membre UE.

Tarile lovite de criza economica din centrul, estul si sudul Europei sunt cele care "livreaza" cea mai multa forta de munca in Germania.

Cotidianul El Pais scria ca "cei mai multi imigranti straini vin din estul Europei. Cea mai mare crestere o constatam printre persoanele din tarile afectate de criza euro, precum Spania (49.933 angajati in 2012), Grecia (34.109) si Portugalia (11.762). (...) Principalele tari de origine ale imigrantilor sunt Polonia (176,000), urmata de Romania (116.000) si Bulgaria (59.000)".

Publicatia italiana Il Manifesto arata ca acest fenomen este avantajos pentru Germania. Populatia imbatranita si tara au nevoie de forta de munca proaspata. Insa pentru tarile din sud asta inseamna o pierdere, intrucat pierd bani pe acesti tineri inalt calificati care pleaca in numar mare.

Motivul succesului Germaniei se datoreaza eficientei birourilor de plasare a fortei de munca. Agentia federala pentru ocuparea fortei de munca publica sute de mii de anunturi de munca pe site-ul sau, in mai multe limbi straine, cauta activ forta de munca pe pietele blocate si organizeaza targuri de munca in strainatate.

Doritorii care vor sa ajunga in Germania trebuie insa, pe langa cunoasterea limbii germane, sa se inarmeze cu multa rabdare si tenacitate, intrucat unele diplome nu sunt recunoscute, procesul de recrutare este indelungat si sunt bariere administratie pana si in fata celor mai prost platite slujbe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#imigranti romani Germania, #Germania imigranti record , #romani strainatate