Hotii romani i-au ingrozit pe germani jefuind cimitirele

Joi, 01 August 2013, ora 19:35
9875 citiri
Hotii romani i-au ingrozit pe germani jefuind cimitirele

Infractori fara suflet - asa ii numesc germanii pe hotii care au inceput sa fure fier vechi din cimitire. Astfel de infractiuni au ajuns din ce in ce mai dese, printre faptuitori fiind, in principal, est-europeni, polonezi, romani si bulgari.

Nu doar cablurile de cupru, care asigura functionalitatea cailor ferate, dar si elementele de bronz de pe mormintele cimitirelor au ajuns sa starneasca interesul hotilor de fier vechi. Aceste infractiuni se intampla deja de cativa ani, dar in ultima vreme se observa o crestere a lor, noteaza Deutsche Welle.

"Odata cu cresterea pretului metalelor, cresc si furturile", spun oficiali ai Politiei Federale. De aici nu vin si cifre care sa confirme amploarea fenomenului, insa in Marea Britanie, de exemplu, pagubele aduse de hotii de fier vechi ating impresionanta cifra de 900 de milioane euro anual.

Din 2008 incoace, pretul cuprului, de pilda, a crescut de peste doua ori. In acelasi mod evolueaza si pretul altor metale. Hotii de fier vechi primesc, de obicei, pana la 4 euro pe kilogramul de cupru.

Figurinele de metal de pe mormintele cimitirelor atrag si ele privirea hotilor. "Cimitirele sunt tentante pentru hoti, datorita pozitiei laturalnice ocupate de acestea, riscul de a fi prins fiind minim", spune purtatorul de cuvant al politiei din Wiesbaden.

Hotii de metal sunt impartiti in doua grupuri. De o parte intalnim bande organizate, care s-au specializat in furtul obiectelor de mari dimensiuni, cum ar fi, de pilda, vazele imense de pe morminte, pe care se pot lua si 50 de euro per bucata. Exista, insa, si hoti care fura individual, ce isi vand marfa pe piata neagra sau la samsarii de fier vechi.

Acestia fura inscriptiile de pe morminte, pentru ca nu au posibilitatea sa care cu ei tot monumentul funerar. Ei nu castiga din greutatea obiectului, ci din valoarea de piata a acestuia.

Din datele politiei, printre hotii de fier vechi exista si multi germani, in partea de nord-est a tarii predomina polonezii, in timp ce sudul si estul Germaniei reprezinta teritoriile de actiune ale romanilor si bulgarilor.

"Aproape toti infractorii sunt romani si bulgari", spune purtatorul de cuvant al Politiei din Frankfurt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#hoti fier vechi romani, #romani fura fier cimitire Germania, #hoti Romania Germania , #romani strainatate