Invitatii Ziare.com Marian-Daniel Iordache: Noi, dusmanii

Autor:
Sambata, 27 Septembrie 2014, ora 08:35
4082 citiri
Invitatii Ziare.com Marian-Daniel Iordache: Noi, dusmanii

Ca roman din diaspora, m-am framantat o vreme sa inteleg de ce crede prim-ministrul Romaniei ca ma numar printre cei mai mari dusmani ai Romaniei, care "sunt tot romanii, pana la urma, ca noi mergem si spunem in alte tari ca Romania este o tara rea, o tara de infractori, de hoti."

Mai jos sunt observatiile mele, mai intai despre prieteni si apoi despre dusmani.

Prietenii Romaniei fac legi bune pentru tara. Cateodata, avand de rezolvat chestiuni urgente si presati de timp, emit ordonante de urgenta guvernamentale.

Aceste ordonante de urgenta rezolva probleme mari ale Romaniei, cum ar fi lipsa studiilor doctorale la distanta. Dar si alti cetateni mai netalentati au dreptul la o diploma. Si atunci prietenii Romaniei le permit sa mearga la o noua forma de invatamant numita pompos "invatamant tertiar" (probabil ca urmeaza cel cuaternar si faimosul "cincinal").

In acelasi timp, ne asigura, indignati de rautatea dusmanilor, ca mentionatele studii nu tin loc de facultate, dar uita in mod gratios sa ne explice cum poti sari din anul intai de ne-facultate direct in anul al doilea de facultate, daca reusesti, intre timp, sa promovezi amaratul de examen numit bacalaureat.

Prietenii Romaniei nu lasa universitatile romanesti fara rectori de calitate. Cand rectorii devin ministri intru binele comun, ei lasa in locul lor oameni de incredere. Unii dintre acesti inlocuitori, desi nu au un doctorat, nici macar facut la distanta, ajung si ei, la randul lor, ministri. Universitatea lor, cateodata numita Politehnica din Bucuresti, in schimb, nu e mentionata in topul 800 al universitatilor mondiale. Prietenii Romaniei sunt boicotati, in mod clar, de dusmani din lumea larga.

Prietenii Romaniei sar in ajutorul semenilor lor. Daca e apa pana la genunchi, ei sar in barca si-i ajuta pe oameni. Daca un ministru oarecare, sa zicem ca cel al Finantelor, nu stie sa raspunda la intrebarea "de unde o sa acoperiti o gaura de 10 miliarde?", prietenii Romaniei il linistesc pe interlocutor: "Ne descurcam noi!". Descurcareala este un talent evident al prietenilor Romaniei.

Pentru stimularea starii de bine a poporului, prietenii Romaniei sunt in stare sa cheltuie pana la doua milioane de euro ca sa ii dedice ode in mod organizat celui pe care poporul il iubeste. Din marinimie, pot ierta companii private de datorii de sute de milioane de euro, pentru ca, sub obladuirea lor, Romania este oricum o tara prospera. Mai ales de cand toti primarii au primit vestea imbucuratoare ca ar putea deveni cu totii prieteni, daca votul Parlamentului este onest, adica cum trebuie.

La inceputul lunii septembrie, un roman tanar a murit in Belgia dupa ce caravana in care locuia in timp ce muncea din greu, dar la negru, pentru un patron belgian, a ars aproape in intregime. Dusmanii Romaniei au reusit pana astazi sa adune, din buzunarele lor, aproximativ 700 de euro pentru a-i repatria trupul, dar banii nu sunt nici pe departe suficienti. Familia din Romania, pe care omul incerca s-o intretina din munca lui, nu are bani. Prietenii Romaniei sunt ocupati sa castige alegerile.

Si noi, dusmanii

Dusmanii Romaniei nu sunt in stare sa faca nimic pentru tara. Cand prosperitatea batea la usa, ei s-au impotrivit pana si maretului proiect de la Rosia Montana. Au furat din buzunarul Romaniei, in cardasie cu dusmanii din tara, un profit de vreo patru miliarde de euro in urmatorii 16 ani (250 de milioane de euro pe an, daca n-am uitat aritmetica - vreo 10-30 de kilometri de autostrada la costuri romanesti), desi ei de-abia mai sunt in stare sa trimita banii astia in tara intr-un an.

Pentru ca, din fericire, si pe dusmani i-a lovit criza si s-au dus vremurile cand ardeau aproape 8 miliarde de euro in focul pe care statea duduind caldarea economiei. Dusmanii nici gaze de sist n-au vrut, lasand asadar Romania dependenta energetic de resursele romanesti exploatate de companii straine. Bine macar ca nu e dependenta de Europa, ca tare cicalitori si plictisitori mai sunt vesticii la care dusmanii muncesc ca sa asigure subzistenta familiilor ramase in tara!

Prietenii Romaniei sunt mandri sa anunte ca lipsa manualelor scolare pentru elevi nu e o problema, pentru ca toti micutii au telefoane destepte si Internet. Intre timp, dusmanii Romaniei din Belgia au pus mana de la mana si au trimis unei scoli din Romania cateva mingi si articole sportive, pentru ca scoala nu mai avea nici macar o minge. Copiii din acea scoala se joaca acum cu "rombelu" (comunitatea care a strans donatii se numeste RomBel), nu cu "pontelu", "baselu", "udrelu", "melescanelu", "...lu".

Dusmanii Romaniei infiinteaza asociatii romanesti si promoveaza Romania mai mult decat orice politica guvernamentala. Pacatul lor cel mai mare este ca nu pot sa minta atunci cand strainii ii intreaba: "Am citit ca e multa coruptie in Romania. E adevarat?".

Cei mai multi dintre dusmanii Romaniei muncesc din greu, uneori in conditii discriminatorii, ca sa trimita un banut familiilor din tara care se descurca greu. In strainatate, ii vezi peste tot: si pe campuri, si pe excavatoare, si prin birouri, si prin laboratoare de cercetare. Nu au timp sa stranga "like"-uri pe Facebook publicand poze cu Simona Halep. Nu intind mana catre prieteni sa ceara, si asta ii face dusmani de temut.

Pot si vor sa munceasca, poate ca ar fi fost bine sa fie acasa. Dar, sa vedeti ironie!, nu au loc de prieteni.

Marian-Daniel Iordache este cercetator la Institutul Flamand pentru Cercetare Tehnologica, Belgia. A obtinut titlul de Doctor in Inginerie Electrica si Calculatore la Universitatea Tehnica din Lisabona (2011), beneficiind de o bursa de cercetare Marie Curie in cadrul unui proiect european dedicat imaginilor hiperspectrale. Originar din Puchenii Mari, Prahova, a fost desemnat "Studentul Roman al Anului in Europa 2011" (la nivel post-universitar) de catre Liga Studentilor Romani in Strainatate. In 2012, a fost unul dintre cei 10 bursieri Marie Curie, dintr-un total de peste 14.000, care au fost invitati sa tina un discurs la Conferinta finala a programului de burse, organizata de catre Comisia Europeana in Bruxelles, Belgia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#romani diaspora dusmani, #Ponta romani munca strainatate , #romani strainatate