Invitatii Ziare.com Pasapoartele cu fata-n sus si doi cate doi

Vineri, 03 Ianuarie 2014, ora 11:17
6992 citiri
Invitatii Ziare.com Pasapoartele cu fata-n sus si doi cate doi

Am observat, de zece ani incoace, ca noi romanii, in aeroporturi internationale, tinem pasaportul cu fata-n jos. Poate parea ceva banal sau lipsit de importanta, dar nu este.

Totul tine de un complex pe care il avem fata de ceilalti calatori/persoane ce se afla in aeroport. Nu este un complex fata de o calitate/un defect catre propria persoana ci este, as numi-o, "rusine de rusinea ta".

"Rusine de rusinea ta", vrea sa spuna ca lui X ii este rusine sa fie asociat cu cei care nu arata imaginea corecta a sa sau a locului din care vine X si care nu respecta pe cei din jurul sau. Ii este rusine sa spuna ca este "la fel" atunci cand cel care nu se comporta adecvat si tipa, suficient cat sa auda tot terminalul, "fa tin'-o pa asta mica ca ma baga-n boala..." (asta sunt din frazele light; celelalte fraze, evident, nu cuvin sa fie reproduse).

Un complex care se mareste atunci cand cetateanul X, rusinatul de rusinea altora, se asaza, la el acasa, in fata televizorului si isi incepe momentul de relaxare. "Acum da", se gandeste, "imi intind picioarele si beau o cafeluta". Da drumul la televizor si la stiri aude "un roman a facut a, b, c etc.". Se duce dracului de relaxare. Nici la el in casa X nu scapa de conationalii/pungasii/prost-educatii care nu fac altceva decat sa ii pateze imaginea, si nu cu cafea ci cu rusine.

Am reflectat si am ajuns la concluzia ca cetateanul X, din cauza celor de mai sus, a decis sa isi ascunda pasaportul (il tine cu fata in jos). Il arata doar cand este nevoie. Asta pentru ca nu vrea sa fie pus in aceeasi oala cu cei care "trudesc" pentru a-i calca in picioare imaginea.

Dar este gresit sa tinem pasaportul cu fata in jos. Este o reactie tipic de victima. Asta se intampla atunci cand o persoana femeie/copil/barbat este abuzata/batuta la ea in famile. Incearca sa ascunda vanataia ca sa nu se faca de ras. Asta este gresit. De ras se face nenorocitul/pungasul care a creat vanataia- unicul responsabil. Trebuie victima, in acest caz domnul X a carei imagine este plina de "vanatai morale", sa dea un pas in fata si sa isi tina pasaportul la vedere cu fata-n sus. Acesta ar fi primul pas. Ca domnul X ar trebui sa facem si tu, si eu, Y, Z, A, noi toti. Hai sa tinem pasapoartele la vedere. Hai sa spunem ca suntem romani si sa spunem adevaruri frumoase despre locul in care ne-am nascut si unde am primit educatie. Hai sa fim critici cu cei care ne stirbesc imaginea in fata altora. Si doar astfel vom putea face ceva pentru a ne imbunatati imaginea noastra.

Este frecvent sa spunem: "autoritatiile din tara nu fac nimic ca sa imbunatateasca imaginea noastra in strainatate". Este foarte probabil sa fie asa. Ii si inteleg pe politicieni de ce nu fac nimic; multi/multe sunt mai ocupati/ocupate sa apara la evenimente mondene si sa socializeze decat sa rezolve probleme. Au problemele lor. Nu le vor si pe ale voastre. Dar hai sa nu mai fim pasivi. Trebuie sa fim proactivi si sa dam noi pasul: PASAPOARTELE CU FATA-N SUS.

Aeroportul, o vitrina in care o societate se expune

Al doilea pas, trebuie dat tot in aeroport. Nu lucrez in aeroport si nici nu am o fixatie cu aceste locuri. Dar vad aeroportul ca o vitrina in care o societate se expune. Aici incepe al doilea pas: COADA. In orice aeroport vezi unde este coada spre o tara din Europa de Est. Dar acum ma refer la a mea: Romania. Daca te uiti la coada ai zice ca s-au intalnit echipele de rugby din Africa de Sud si Noua Zeelanda si au facut o gramada organizata in fata portii de imbarcare. Totul este absolut haotic. Ceea ce ne spunea invatatoarea: "Doi cate doi, de mana, va rog" s-a uitat... Nu mai exista notiunea de "doi cate doi".

Nici macar 3 sau 4. Sunt cate 10-12 in acelasi rand, se imping, se enerveaza, tipa dupa odraslele lor: "Fa mama hai ca ma enervezi. Sa te ia moartea!!" (asta am auzit-o in seara de 23-24 decembrie in aeroport. Mama efectiv i-a spus asta copilului pentru ca varsase lapte pe el. Dupa care, ca si cum ar fi suferit de sindromul bipolar, cu un ton mieros, i-a zis copilului "daca nu intelegi de vorba buna ma mamica ma.." si in secunda urmatoare ZAP - o palma pe obrazul surorii sale, care tinea copilul, impreuna cu "ce te razi si tu, fir-ai a dracu'... e numai vina ta"). La toate astea nimeni un zice nimic. Este o pasivitate totala... toti ne purtam de parca am fi fost inchisi intr-o celula si de parca nu doream sa vina "sefu" sa se ia de noi... Luam acea imagine ca pe ceva notoriu, banal, normal la "coada" de imbarcare spre Bucuresti... trist, foarte trist.

De aceea, va rog, sa ne amintim de fraza "doi cate doi" si sa o punem in aplicare. Acesta este un pas crucial. Veti vedea cum suntem majoritate. Astfel ii vom obliga si pe cei care nu au primit educatia necesara, sau primind-o au renegat-o, sa se comporte altfel. Nu uitati "doi cate doi". Avem obligatia asta pentru ca "noblesse oblige". Daca noi facem asta, de fiecare data vom fi mai multi, si mai multi si mai multi pana vom fi toti.

Daca vedem ca este imposibil sa ii convingem, fara sa ridicam tonul si vorbind in tot momentul cu deplin respect si fara trufie, hai sa ne dam cativa pasi in spate, sa ii lasam pe cei care nu inteleg acest concept - care se vor simti stingeriti pentru ca vor fi o mana de oameni si nu vor mai avea la cine sa dea coate si sa tipe-, si dupa ce isi termina ei ritualul, noi sa ne asezam "doi cate doi".

O profesoara a mea de chimie, care ma ajuta in timpul liceului sa ma pregatesc pentru medicina (sunt avocat, da, stiu), imi spunea: "cand vezi ca cineva arunca o hartie pe jos opreste-l si spune-i ca i-a cazut un document. Se va simti stingherit si se va apleca sa o ridice. In acelasi timp, pentru o buna bucata de vreme, nu va mai arunca gunoi pe jos". Hai sa le spunem celor care "arunca gunoi" pe imaginea noastra sa isi ridice "documentele" si cu siguranta se vor schimba. Dar asta trebuie sa o facem cu respect si cu un ton, in tot momentul, politicos si lipsit de aroganta.

Pasapoartele cu fata-n sus si doi cate doi. Numai bine va doresc!

Alexandru Lazar este avocat licentiat in Drept la Universitatea Granada Spania, Magna cum laudae la 13 materii. Master in Avocatie Internationala in cadrul ISDE Barcelona, Magna cum Laudae. Master in Drept International, Comert Exterior si Relatii Internationale in cadrul ISDE Barcelona (2011-2012). Din martie 2009 si pana in septembrie 2013 a fost Associate Lawyer la biroul international de avocatura Baker & McKenzie de unde a plecat, ca Senior Associate Lawyer, pentru a se incorpora unui nou proiect in cadrul prestigiosului birou spaniol de avocatura Ramon y Cajal Abogados.

In mai 2010, la Editia II a Premiul in Avocatie Internationala ISDE-IABA (Inter-American Bar Association), a primit premiul I la categoria Drept Fiscal, fiind cel mai tanar premiat (25 de ani). La Editia IV a Premiul in Avocatie Internationala ISDE-IABA (Inter-American Bar Association), a fost printre cei trei finalisti la categoria Drept International Privat. A publicat articole in reviste de specialitate din Romania ("Revista de Drept Comercial") si din Spania (Revista Iuris, Aranzadi, Mond Juridic ICAB).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#pasapoarte rusine romani, #romani strainatate pasaport , #romani strainatate