La 16 ani vrea sa traverseze inot Canalul Manecii: Mama imi spune mereu ca sangele de roman e foarte puternic Interviu

Vineri, 26 Iunie 2015, ora 07:42
8529 citiri
La 16 ani vrea sa traverseze inot Canalul Manecii: Mama imi spune mereu ca sangele de roman e foarte puternic Interviu
Foto: Dan Canta

In timp ce multi adolescenti de 16 ani viseaza la smartphone-uri cat mai performante si la alte astfel de gadgeturi, Dan Canta se pregateste sa traverseze inot Canalul Manecii.

Dan s-a nascut in Marea Britanie, iar inotul l-a inceput la trei ani in Bucuresti. Cand el avea cinci ani, parintii sai au luat drumul Australiei si de atunci adolescentul roman a pornit aventura vietii sale. Acum, il are antrenor pe John Van Wisse, foarte cunoscut pentru performantele sale sportive si care a doborat cateva recorduri mondiale.

Cum se pregateste pentru reusita care il poate aduce in postura de a fi primul si singurul roman care reuseste aceasta performanta ne-a povestit Dan Canta intr-un interviu acordat Ziare.com.

Abia ai implinit 16 ani, dar te pregatesti sa faci un lucru care ii face pe multi sa tremure. Cum ti-a venit aceasta idee?

Mama mea este cea mai mare inspiratie din viata mea. Totul a inceput cand ea a decis, fara sa stie sa inoate, sa faca parte din cel mai "nebun" grup de inotatori din Melbourne numit "Brighton Icebergers". Acest grup inoata 365 de zile in ocean deschis inclusiv iarna, fara costum de neopren, numai in slip. La varsta de 12 ani a incercat sa ma convinga sa ma alatur, dar dupa cinci minute am vazut o pisica de mare si am iesit imediat! Dupa un an, am incercat din nou si din clipa aceea am stiut ca oceanul va fi cea mai mare dragoste a vietii mele.

Trebuie mentionat ca in acest grup de inotatori nu sunt minori, in afara de mine si fratele meu David in varsta de numai 11 ani!

Inotam dimineata devreme cand lumea inca doarme inainte de scoala. Iarna, temperatura apei oceanului poate sa scada pana la 6-8 grade si temperatura aerului pana la zero. Prima data cand mi-a venit ideea cu Canalul Manecii a fost cand, alaturi de mama mea, am inotat 7 km in jurul Insulei Palmaria din Italia, la varsta de 13 ani.

Unde te antrenezi?

Ma antrenez de 12 ori pe saptamana, daca nu particip la o competitie duminica imi place sa am o zi libera pentru recuperare. Cele mai multe antrenamente sunt in ocean si celelalte la bazin cu antrenorul meu privat sau in grup.

Cate ore pe zi?

Nu calculez in ore, ci in distanta... De un an de zile de cand am decis sa inot in Canalul Englez, ma antrenez 30-40 km pe saptamana, inclusiv competitii in ocean.

Care este cea mai mare performanta a ta din acest punct de vedere?

Am batut cateva recorduri de care sunt mandru. Cel mai periculos a fost cand am facut o traversare dubla, la 15 ani, a zonei dintre Point Nepean si Point Losdale, 9,5 km Australia, iarna, fara costum de neopren (niciodata nu il folosesc!), fara protectie de rechini.

Este considerata una dintre cele mai periculoase portiuni de ape din lume, cunoscuta pentru rechini si curentii puternici. Multi oameni si-au pierdut viata si multe vapoare s-au scufundat din cauza curentilor. Numai sase oameni din lume au realizat aceasta performanta si nu iarna! Luna trecuta am inotat 8 ore in ocean, 15 grade temperatura apei, 24 de km, fara costum de neopren, bineinteles. Este una dintre cerintele in calificarea pentru a inota in Canalul Englez.

De cat timp practici inotul?

Am inceput lectiile de inot la varsta de 3 ani in Romania, la Clubul Floreasca din Bucuresti, si am continuat pana la 12 ani in Melbourne.

Antrenorul tau este John Van Wisse. Cum ai ajuns sa colaborezi cu el?

John Van Wisse... In Australia il numim "The Great Man"! El este mai mult decat antrenorul meu...mentor si prieten. M-a facut sa cred ca in viata orice e posibil sa faci, daca vrei si depui efort. L-am cunoscut prin mama. Face parte din acelasi Club de Icebergers. Anul trecut a batut recordul mondial la Enduroman "Arch to Arc" si anul viitor va bate propriul sau record. Mama este parte din echipa lui pentru aceasta competitie. Este o mare inspiratie pentru cine e norocos sa il stie!

Foto: Dan Canta

Care este cea mai importanta lectie pe care ai invatat-o de la antrenorul tau?

Cea mai mare lectie este cea mentala. Canalul Manecii este mai mult decat un efort fizic, este un efort mental. Stiu oameni care nu sunt atleti, care nu stiau sa inoate prea bine si care au trecut Canalul Manecii pentru ca mental sunt foarte puternici.

De cati ani locuiesti in Australia?

Locuiesc de la varsta de 5 ani in Melbourne, Australia, dar m-am nascut in Marea Britanie.

Cat de des ajungi in Romania?

Incercam sa mergem cel putin o data la doi ani. In ultimii patru ani, am fost in fiecare an. Am fost anul trecut dupa ce am participat in UK, Maidenhead, la o competitie in lac de 10 km. Am castigat la juniori si am fost singurul din toata competitia fara costum de neopren. De asemenea, am vizitat Dover si m-am antrenat cateva zile acolo. Sunt fericit sa imi revad familia cand ajung in Romania.

Traind de atatia ani in Australia, ce stii tu despre Romania?

Este o tara deosebit de frumoasa cu multa istorie... Australia are o istorie de numai 100 de ani. Imi place sa vizitez castele, manastiri, Marea Neagra - Vama Veche si muntii. Mama imi spune mereu ca sangele de roman este foarte puternic!

Cum arata o zi obisnuita in viata ta?

Fiecare zi este o aventura. Scoala este foarte importanta si sunt mandru ca am reusit la o bursa la un liceu privat celebru din Melbourne, "Brighton Grammar School". In afara de inot, fac sailing alaturi de mama si fratele meu. In ianuarie 2015, am participat la Campionatele Mondiale de Sailing la Busselton WA. Lucrez voluntar o dupa amiaza pe saptamana la primarie si in weekend, cateodata, organizand diferite activitati pentru tineretul din regiune. Am pasiune pentru politica, deja membru activ...Studiez drept si contabilitate.

Mai este un roman care participa la aceeasi competitie cu tine. Il cheama Avram Iancu si este bibliotecar. Ai auzit de el?

Da, am auzit de el anul trecut, am citit despre el. Stiu ca a incercat de doua ori, august si octombrie 2014. Ii doresc mult succes!

Daca el nu va reusi sa traverseze inot Canalul Manecii, dar tu o sa o faci, o sa fii primul si singurul roman care a reusit acest lucru si cel mai tanar australian. Te-ai gandit la urmatorul pas?

O sa pun accent pe studii, anul 11 si 12 sunt foarte importanti pentru viitorul meu academic. Pe lista "to do" am doua importante proiecte: 7 oceane (English Channel, Strait of Gilbratar, Molokai Strait, Catalina Channel, Tsugaru Strait, Cook Strait, North Channel) si Manhattan Island. Am mult timp la dispozitie si vise mari. Primul proiect dupa Canalul Manecii este sa traversez Port Philip Bay in Australia in jur de 47 de km....

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dan Canta Canalul Manecii, #Dan Canta inot, #Dan Canta inotator , #romani strainatate
Comentarii
Poza Alzheimer
Alzheimer
rank 5
"La 16 ani vrea sa traverseze inot Canalul Manecii"