MAE vrea vot pentru minoritatea romanilor, in Parlamentul de la Budapesta

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 07:27
2013 citiri
MAE vrea vot pentru minoritatea romanilor, in Parlamentul de la Budapesta
Foto: Arhiva

Minoritatea romanilor din Ungaria ar putea avea drept de vot in Parlamentul de la Budapesta, in cazul in care cerintele diplomatiei romane vor fi acceptate.

Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu s-a intalnit cu Latorcai Csaba, subsecretar de stat in guvernul ungar si responsabil cu relatiile cu minoritatile si organizatiile non-guvernamentale, cerendu-i oficialului maghiar si un acces mai larg la educatie si o presa in limba materna "mai robusta", potrivit Evenimentul Zilei.

Reformele din Ungaria trebuie sa aiba drept efect si imbunatatirea in mod real a situatiei romanilor din tara vecina, a fost mesajul diplomatiei romane pentru oficialii de la Budapesta, in ce priveste drepturile romanilor din Ungaria.

Aurescu, care este si copresedinte al partii romane din Comitetul romano-ungar de colaborare in domeniul minoritatilor, a atras atentia asupra unuia dintre efectele modificarilor legislative recente din Ungaria.

Comunitatile reduse numeric, asa cum este cazul celei romanesti, nu vor beneficia de reprezentare parlamentara adecvata, a subliniat oficialul roman. Astfel, este nevoie ca reprezentantul minoritatii romane sa beneficieze si de drept de vot in legislativul de la Budapesta.

In replica, Latorcai Csaba a precizat ca guvernul maghiar inca dezbate competentele pe care le vor avea reprezentantii in Parlament ai acelor minoritati care nu obtin destule voturi pentru a avea un deputat.

In plus, Aurescu a subliniat ca fenomenul ento-business - in cadrul caruia unii cetateni maghiari se declara romani pentru a accesa fondurile pe care comunitatea le primeste de la statul maghiar - trebuie sa dispara.

Comunitatea romaneasca din Ungaria numara in jur de 10.200 de persoane, raspandite pe tot cuprinsul tarii, in special in partea de est, langa granita cu Romania.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#comunitate romani Ungaria, #drepturi romani Ungaria, #vot romani Parlament Budapesta , #romani strainatate