O retea romano-italiana vinde in Elvetia produse bio falsificate

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 17:33
2502 citiri
O retea romano-italiana vinde in Elvetia produse bio falsificate

O firma italiana importa cereale obisnuite din Romania, le pune eticheta bio si le vinde in Elvetia, potrivit unui material realizat de televiziunea elvetiana.

In luna decembrie 2011, politia italiana a arestat sapte persoane, dupa ce a descoperit o retea de firme italiene si romanesti care vindea produse obisnuite sub eticheta bio in Italia. Potrivit televiziunii elvetiene, o parte din aceste produse ajung si in Elvetia.

Piata produselor bio din Tara Cantoanelor este o afacere de mai multe miliarde, iar mare parte din materia prima este importanta. Astfel, soia bio folosita pentru furajarea animalelor si pasarilor provine in cea mai mare parte din import. 60% din importuri vin din China. A doua tara ca volum de importuri este Romania, urmata de Italia si Austria.

Conform SF, lantul inselaciunilor incepe in Romania, de unde se exporta in Italia porumb, grau si soia obisnuite. In Italia, aceste materii prime sunt declarate bio, cu ajutorul unei agentii de certificare a produselor bio. Din Italia, aceste produse ajung si in Elvetia.

In centrul scandalului se afla firma Sunny Land, al carei director a fost arestat in decembrie anul trecut de catre autoritatile italiene. In momentul obtinerii certificatului pentru importuri in Elvetia - in iulie 2011 - Sunny Land livra doar hrana bio pentru animale si pasari.

Reporterii televiziunii elvetiene au discutat insa cu mai multe companii din Tara Cantoanelor care sustin ca au cumparat de la firma italiana si materie prima pentru produse de panificatie.

Pe langa importurile de soia, in 2011, Agrokommerz a luat de la Sunny Land si faina de grau pentru paine si alte produse de panificatie. Peter Kretz, unul dintre cei mai mari importatori elvetieni de cereale bio, multe cumparate de la firma italiana, sustine ca vina apartine Bio Suisse (Asociatia elvetiana pentru agricultura organica), care a oferit Sunny Land un certificat ce i-a permis sa exporte in Elvetia produse asa-zis bio.

Care este volumul exact de produse bio falsificate din Elvetia este acum greu de cuantificat, intrucat importatorii au vandut materia prima la fermierii din intreaga tara care cresc animale si pasari respectand criteriile bio.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#produse bio falsificate, #romani infractori Elvetia, #produse bio Elvetia , #romani strainatate