O romanca din Valea Jiului vinde aurul turcilor

Luni, 16 August 2010, ora 17:50
6675 citiri
O romanca din Valea Jiului vinde aurul turcilor
Marius Mitrache/ Marcela Sirbu

O romanca a ajuns cunoscuta in Turcia datorita afacerii cu aur pe care o are in cel mai mare bazar din renumita statiune Kusadasi.

La cei 36 de ani pe care ii are, Marcela Sirbu din Valea Jiului are o poveste de viata impresionanta. Din profesoara de sociologie la un liceu din Petrosani si reprezentant al unei firme care se ocupa cu vanzari directe, a ajuns sa faca afaceri cu aur in Turcia. Si chiar se descurca.

Datorita seriozitatii, magazinul pe care il are chiar in centrul statiunii Kusadasi este unul dintre cele mai cautate, desi aici concurenta pe piata bijuteriilor este una acerba.

Romania a ajuns cunoscuta acolo datorita ei si, daca faci o tura de bazar, turcii, care sunt foarte atenti la limba in care vorbesti, ti se adreseaza in limba romana si te indruma spre magazinul ei. Sunt mandri ca o cunosc si o numesc "servghilim" - draga mea.

Marcela a ajuns acolo, dupa ce ani la rand ea insasi a fost incantata sa cumpere din acest bazar. A fost fascinata de bijuterii si a decis sa devina partener de afaceri cu un turc. Si cum acolo daca strigi Hasan, ori Okan, se intorc toti turcii din bazar, Okan i-a devenit partener. Magazinul lor, Odeon, se afla chiar in port, iar viata lor in timpul sezonului estival se desfasoara intre doua vapoare, de la o zi alta.

Te intampina in fata magazinului, cu amabilitate, si iti vorbesc, pe rand, in engleza, turceste ori romaneste. Senzatia este una minunata cand, ajuns intr-o tara in care nu pricepi mare lucru, oamenii ti se adreseaza in limba natala. Nu vor decat sa le treci pragul si deja esti intr-o alta dimensiune.

"Vin din toata lumea sa cumpere bijuterii. Avem zile in care vindem de mii de euro, dar si zile in care nu avem clienti. Asa este in acest bussines. Poti chiar sa nu vinzi tot sezonul, iar intr-o zi sa intre un grup de turisti care sa cumpere de zeci de mii de euro", afirma Marcela.

Desi sunt foarte multe magazine de bijuterii, rar gasesti acelasi produs in doua locuri. Spre exemplu, in magazinul romancei era un inel cu diamant care isi schimba culoarea in functie de lumina.

Romanca noastra este cautata insa si de cei care vor sa cumpere haine de piele si nu vor sa fie pacaliti. "Am avut romani pe care i-am ajutat sa-si cumpere haine de piele la preturi extrem de avantajoase si de calitate. Aici sunt foarte multe lucruri si trebuie negociat totul. Cer si de trei ori mai mult doar pentru ca sa negocieze", mai spune Marcela.

Magazinele de bijuterii, insa, au un farmec anume si fiecare piatra din monturile de aur are o semnificatie aparte. Sunt oameni care stiu asta si vin aici ca sa se energizeze, pentru ca, spun ei, pietrele - unele dintre ele, daca le tii in sare si apoi le porti, te incarca cu energie.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#romanca aur Turcia, #afaceri bijuterii Valea Jiului , #romani strainatate