Opinii: Cu mana intinsa spre Europa

Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 23:32
3329 citiri
Opinii: Cu mana intinsa spre Europa
foto: Razvan Valcaneantu

Celebra filozofie "Mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana", din nu mai putin celebrul film Filantropica, al lui Nae Caranfil, este mai de actualitate ca niciodata.

Cu mult inainte de a putea sa ajung in interzisul Occident, ma hraneam si eu ca multi dintre noi cu povestile "privilegiatilor", care ne zugraveau acest Occident in culorile cele mai inchise posibil. Pe cale orala sau in scris, aflam ca "dincolo" nu umbla cainii cu covrigi in coada.

Occidentul ne era descris in culori sumbre in care puteai intalni pretutindeni marginalizati ai sortii, care apelau la mila publica pe la colturi de strada.

Salutul romanesc, cu mana intinsa: Dati-mi si mie! (Video)

Dupa 1989, multi dintre noi am avut ocaziasa cunoastem nemijlocit ceea ce pe vremuri ne era prezentat ca iadul capitalist.

Cei care au avut ocazia sa viziteze orase importante din vestul Europei au fost probabil frapati de numarul intr-adevar mare de oameni care se bucura de un banut primit de la trecatorii de pe marile artere comerciale ale acestor orase.

La o privire mai atenta, ai fi observat insa ca marea majoritate a acestor oameni - hai sa ii numim necajiti - nu intind mana fara sa faca nimic.

De la muzicieni la artisti plastici, de la dansatori la papusari, mai toti ofera mici spectacole trecatorilor, iar banii primiti rasplatesc pana la urma prestatia lor.

De mentionat ca nu toti acesti artisti de la coltul strazii sunt neaparat niste ratati. Daca te vei plimba prin centrul Vienei, ai sa poti beneficia de adevarate spectacole date de studenti la Conservator, pentru care nu este nicio rusine sa poata castiga un ban, in schimbul talentului pe care si-l dovedesc.

Opinii: In Romania, cersetorul nu tine mana intinsa!

In Germania, de exemplu, unde ordinea este, nu-i asa, la ea acasa,acesti artisti de la coltul strazii isi obtin de la un birou special al primariei aprobarea pentru a se produce. Nimic nu este la voia intamplarii.

Este stabilit locul unde acestia vor sta si este controlat programul pe care acestia il vor prezenta. Exista desigur si exceptii facute mai ales de anumiti conationali de-ai nostri, care in loc de mic program artistic, isi tin in brate vreo odrasla ce a fost "data la export" special pentru acest obicei.

Altii, mai inventivi, au pregatite mici texte scrise in limba tarii respective, din care aflam ca sunt bolnavi, ca si-au pierdut casa intr-un incendiu etc.

Am avut personal ocazia sa vad in Germania, in fata unei biserici, o femeie cersind, care in acelasi timp bolborosea niste cuvinte imposibil de inteles pentru cetatenii de buna credinta germani.

Jeffrey Franks, catre un asa-zis cersetor roman: Get lost!

Eu insa am inteles blestemele si urarile pe care "acea femeie necajita" le adresa celor care o ignorau. Erau spuse in limba romana.

Cu ceva timp in urma, am simtit mai toti pe pielea noastra - in caz ca aceasta a fost suficient de subtire - rusinea de a fi aratati cu degetul intr-o emisiunea televiziunii franceze, pentru mainile intinse la colt de strada.

Desigur, am sarit in sus ca arsi de indignare. Noi stim ca nu toti romanii sunt asa. Nu toti au aflat insa asta.

Poate cate ceva din istorioara asta ar avea de invatat si principalii factori de raspundere din Romania, care nu au invatat sa acceseze fonduri europene decat cu mana intinsa, fara sa aiba si proiecte concrete de atragere a acestora.

Concret, Romania este in situatia de a pierde zeci de miliarde de euro din pusculita europeana, daca pana in 2013 nu isi va "spune povestea" in mod convingator.

The Telegraph: 200 de copii romani, transformati in hoti si cersetori in Marea Britanie

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#romani cersit europa, #imagine romani europa, #romani mana intinsa, #atragere fonduri europene , #romani strainatate