Povestea artistului roman care a creat robotii cersetori din Viena (Galerie foto)

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 08:26
7841 citiri
Povestea artistului roman care a creat robotii cersetori din Viena (Galerie foto)
Foto: Arhiva personala a lui Daniel Knorr

Are 44 de ani, s-a nascut in Romania, are un CV impresionant, cu 23 de expozitii individuale si 76 de participari la expozitii de grup si este artistul roman prezent pe strazile Vienei cu proiectul "robotii cersetori".

Daniel Knorr s-a nascut in Romania, "intr-un bloc din Colentina", dar a emigrat in Germania la 14 ani. De atunci, operele sale atipice au ajuns in cele mai importante orase din lume. Absolvent al Academiei de Arte Plastice din Munchen, a inaugurat prima expozitie in 1994.

Artistul a participat la multe astfel de evenimente importante si a reusit sa starneasca un val de indignare la Bienala de la Venetia, in 2005, unde a reprezentat Romania si a prezentat un pavilion gol.

"Lucrarea a fost materializarea unui concept deja prezentat pentru prima data in 2002 intr-o galerie la New York si care am crezut ca se preta la situatia Romaniei in 2005.

(...) Lucrarea se intituleaza 'European Influenza' si este materializarea continua a unei discutii critice asupra ideii care sta la baza UE", a explicat, pentru Ziare.com, Daniel Knorr.

Printre operele sale preferate si de mare succes international se numara "robotii cersetori", dar si "Cocaina" sau "Cioburile aduc noroc".

Cioburile aduc noroc (Foto: Galleria Fonti Napoli)

"Cea mai cunoscuta este European Influenza, si nu am preferinte dar pot sa numar cateva lucrari care imi vin in minte, cum ar fi "robotii cersetori" sau "Cocaina", expusa la Munchen, sau lucrarea "Cioburile aduc noroc", expusa la Kassell, in Germania, in 2008.

Cocaina (Foto: DPA)

Robotii-cersetori care fac valva, in aceste zile, in capitala Austriei nu sunt o noutate, dar "Alpha si Beta" au devenit vedete internationale dupa ce au fost postati pe strazile Vienei. Una dintre creatii este expusa la Muzeul Tehnic din Viena, in timp ce cealalta poate fi gasita pe Mariahilfer Strasse, cel mai aglomerat bulevard al Vienei.

"Prima data am facut un robot cu un caine cersetor in 1999 pentru o expozitie in Berna. Autoritatile interzisesera cersetorii in centru, pentru ca erau 'prea murdari'.

Atunci l-am facut pe Willy cu un caine care latra cand te apropiai si atunci cand il apasai pe nas ridica o labuta si spunea: 'Arati super misto, nu ai un euro pentru mine?'. Daca ii dadeai ceva, zicea: 'Mersi, sa traiesti, o zi buna!'. De atunci am mai facut diferite variante de roboti-cersetori", ne-a spus Daniel Knorr.

In Viena, cei doi roboti cersetori creati de roman urmeaza sa stea pe strazi cel putin un an. "At Your Service - Art and Labour" este expozitia din care acestia fac parte si care dureaza pana in martie 2013.

"La Viena este varianta pentru strada a robotilor cersetori. Alpha si Beta au 1,80 metri inaltime si m-am gandit sa le dau acest nume avand in gand inceputurile electrotehnicii", adauga artistul roman.

Cei doi roboti apartin unei generatii superioare celui expus de Knorr in Berna, iar modul lor de operare este simplu: in momentul in care o persoana se apropie de o astfel de masinarie, ea ii face un compliment.

"Uneori sunt priviti cu drag, alteori cu ura, dar vienezii sunt curiosi sa afle ce reprezinta si de ce sunt acolo. Este o lucrare cu personalitate, care functioneaza cu ajutorul publicului", mai spune Daniel Knorr.

Despre copilarie isi aduce aminte ca si cum ar fi fost ieri.

"M-am nascut la Bucuresti, intr-un bloc din Colentina, in 1968. Am trait fara probleme, alintat de parinti si de bunici.

Am jucat fotbal printre blocuri, am tras cornete cu teava, am facut polo pe apa, de la varsta de sapte ani. Despre arta nu stiam prea multe, doar ce aflam de la prietenul meu Radu, care vroia sa dea la Tonitza.

Lucrarea Rotterdam 2000 (Foto: Peter Paul Klapwijk)

Parintii mei au fugit din tara, ca turisti, in 1982, si dupa noua luni am primit si eu pasaportul, pentru reconstituirea familiei. Am plecat din tara la 14 ani. Am facut liceul si am dat bacalaureatul in Germania, la Weiden, intr-un mic orasel bavarez, aproape de granita cu Cehia.

Am facut Academia de Arte de la Munchen, am avut o bursa DAAD pentru Vermont College din SUA. In perioada 1995-1997 am locuit la New York, iar la sfarsitul lui '97 m-am intors in Germania si m-am instalat la Berlin", ne-a povestit Daniel Knorr.

Desi e stabilit la Berlin si are expozitii in intreaga lume, din China pana in Noua Zeelanda, Italia sau Statele Unite, Daniel Knorr se intoarce cu placere in Romania, de cate ori are ocazia. Din 24 aprilie, va fi prezent la Salonul de Proiecte din Bucuresti, unde va expune impreuna cu Coate Goale.

"Vin cat pot de des in Romania, dar este tot rar. De data aceasta vin pentru o expozitie cu un coleg Coate Goale la Salonul de Proiecte. Se deschide pe 24 aprilie", ne-a spus Daniel Knorr.

L-am intrebat daca s-ar intoarce in Romania si a fost foarte sincer si direct: "E foame mare! Sunt multi caini si prea putine oase. Ce sa facem?"

Daca ar fi sa compare viata unui artist roman si cea a unuia strain, nu vede prea multe diferente. "Vietile artistilor din vest si din est sunt diferite pana la un anumit punct. Probabil ca exista un moment in care ne eliberam de identitatea nationala, nu ramanem inchistati in clisee culturale. Dar nu pot spune daca e mai bine sa fii artist strain sau roman. 'Trebuie sa te descurci' cred ca este deviza fiecarui om".

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Daniel Knorr artist roman, #Daniel Knorr roboti cersetori, #Daniel Knorr expozitie Romania , #romani strainatate