Povestea de succes a unei romance in Africa de Sud: Ma sperie perspectiva de a imbatrani in Romania

Joi, 11 Iulie 2013, ora 14:44
23797 citiri
Povestea de succes a unei romance in Africa de Sud: Ma sperie perspectiva de a imbatrani in Romania

Alina Marian Beyer a plecat din Romania la scurt timp dupa Revolutie. Acum, ea lucreaza ca medic pediatru, avocat si asistent universitar in Africa de Sud.

In Cape Town, sunt multi sud-africani care nu au auzit de Romania, lucru care ar putea fi si o "binecuvantare ascunsa", pentru ca "aici nu suntem asimilati cu stereotipul romanului cersetor si hot, despre care am auzit ca circula prin Europa", a povestit Alina Marian Bayer, pentru Ziare.com.

Experienta emigratiei

Ca multi romani, pe timpul dictaturii ceausiste voia sa evadeze din tara. Dupa Revolutie, timp de vreo sase luni, a sperat ca lucrurile se schimba si renuntase la planurile de emigrare.

"Venirea minerilor in Bucuresti, ura dintre oameni si sentimentul ca din nou sunt o minoritate social-politica, fara pile, fara tupeu si deci fara perspective, m-au facut sa ma razgandesc. Am ajuns in Africa de Sud pentru ca acolo auzise sotul meu de la diverse cunostiinte ca emigrarea e mai usoara", ne-a marturisit romanca.

Citeste si Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

Pana sa isi dea examenele de echivalare a diplomei de medic stomatolog, sotul sau s-a angajat ca tehnician dentar la Facultatea de Stomatologie din Pretoria, iar ei i-a gasit un post de medic stagiar la spitalul universitatii din Pretoria.

"Initial, intr-adevar, am avut un soc cultural, mai ales ca pe vremea aceea, in 1991, era inca apartheid, in sensul ca nu exista amestec intre rase nici in trenuri, nici in autobuze, nici in spital. (...)

Nu pricepeam de ce menajera mea nu poate, de exemplu, sa doarma in apartamentul pe care ni l-a inchiriat spitalul pe motiv ca nu este alba. Insa colegii de la spital si in general sud-africanii din Pretoria au fost foarte saritori, ne-au ajutat sa ne integram destul de repede si a fost usor sa ne adaptam la stilul lor de viata. Iar menajera a ramas cu noi in apartament pana ne-am mutat la casa noastra, in ciuda strambatului din nas al unor vecini", a rememorat Alina Marian Beyer.

La Cape Town s-a mutat in 1992. "Paradoxal, desi Cape Town este mult mai cosmopolit, in acelasi timp este si mai reticent cu strainii care isi cauta de munca acolo, mai ales cu cei din 'Blocul de Est'. Nici acum nu prea se face aici diferenta intre rusi, polonezi, bulgari sau romani. De Romania inca nu au auzit multi sud-africani, desi asta ar putea fi si o 'binecuvantare ascunsa' (a blessing in disguise) pentru ca aici nu suntem asimilati cu stereotipul romanului cersetor si hot care am auzit ca circula prin Europa", a punctat romanca.

Pediatru, avocat si asistent universitar

Alina spune ca, desi a te specializa in domenii distincte implica un efort considerabil, a reusit sa gaseasca un echilibru intre cele trei meserii si spera sa nu fie pusa in situatia in care sa aleaga unul dintre ele.

"Am absolvit in Romania Facultatea de Pediatrie, deci am incercat sa raman in domeniul respectiv, desi o perioada am lucrat in urgente si apoi in Imunologie si Alergologie. In 2001 am primit o oferta de studii post-doctorale in Memphis, Statele Unite, si am lucrat acolo pana in 2003, cand m-am hotarat sa studiez dreptul si am revenit in Cape Town.

Initial nu am fost prea sigura de sansele mele de succes - parea totul mai mult o aventura - deci m-am inscris la o facultate de invatamant la distanta, University of South Africa. Ulterior m-am transferat la University of Cape Town, unde am absolvit licenta si masteratul cu specializarea in drept commercial si dizertatia in domeniul proprietatii intelectuale si concurentei. Am fost intai 'advocate', adica membra a baroului avocatilor pledanti care lucreaza pe langa Inalta Curte. Acum doi ani am devenit 'attorney' - un avocat care poate sa lucreze pentru firme independente - si 'conveyancer' - echivalentul unui notar specializat in tranzactii imobiliare. Initial am lucrat pentru o firma de avocati, dar de aproximativ sase luni mi-am deschis propria firma cu profil de drept medical, comercial, al familiei si al proprietatii imobiliare.

In tot acest timp am continuat sa lucrez ca medic si ca asistent universitar la University of Cape Town, Facultatea de Medicina, in disciplinele Medicina Familiei si Neonatologie. Din cand in cand mai am cate o garda in Pediatrie, in special urgente si terapie intensiva, la Red Cross Memorial Children's Hospital, unde am si un proiect de cercetare in acest domeniu. Cred ca acum am ajuns la un echilibru intre cele trei cariere si sper sa nu trebuiasca sa aleg intre ele - ar fi ca si cum ar trebui sa aleg intre cei trei copii ai mei", subliniaza romanca.

Nu ar fi reusit insa fara sprijinul sotului sau si al parintilor: "Din pacate parintii mei nu mai sunt in viata si singurul meu regret este ca nu am putut sa ii conving sa se mute la noi aici, unde ar fi avut ingrijire medicala mai buna si ar fi fost tratati cu mult mai mult respect, ca pensionari, decat in Romania. Insa, datorita lor, copiii nostri au invatat romaneste si au vizitat des Romania, unde au mers o perioada la scoala primara si gradinita. Fata cea mare a terminat medicina la UMF Carol Davila din Bucuresti si lucreaza acum in Statele Unite, ca asistent universitar. Baiatul nostru a terminat dreptul la University of Cape Town si acum face masteratul in drept european la Utrecht. Iar fetita cea mica este la scoala in Cape Town in clasa a sasea".

Citeste si Succesorul familiei Minovici, despre visul american si coruptia din Romania

Alina nu isi poate imagina cum ar fi evoluat cariera sa daca ramanea in tara, precizand ca "in Romania este greu sa te afirmi intr-o anumita cariera doar pe baza meritului profesional. Iar din punct de vedere financiar, mai ales ca medic, ar fi trebuit poate sa fac, in ceea ce priveste etica profesionala, niste compromisuri - dupa mine, inacceptabile - pentru a avea suficiente resurse care sa ne permita un stil de viata similar cu al unor medici sud-africani cu familie numeroasa, ca a noastra".

Sunt romanii patrioti?

Din pacate, atrage atentia romanca, multi confunda patriotismul cu festivismul si nationalismul.

"Eu nu cred ca este suficient sa mentii legatura cu traditiile culturale - mancarurile, portul national, folclorul, si sa crezi ca tot ce e romanesc e superior. A fi patriot inseamna a face ceva concret pentru tara ta sau cel putin a nu o face de rusine. Pentru emigranti, a fi patrioti inseamna sa aiba un nume bun in viata personala si cea profesionala, pentru ca ei sunt oglinda Romaniei in tarile lor adoptive. Candva, traditiile romanesti erau cinstea, harnicia, creativitatea. Daca romanii ar fi cu adevarati patrioti, ar reinvia aceste traditii", subliniaza Alina.

In ceea ce priveste discriminarea, Alina Marian Beyer mentioneaza ca, la inceput, a avut parte de multe ironii si chiar discriminare pe fata din cauza faptului ca a facut Medicina in Romania. "Dar asta nu m-a impiedicat pana la urma sa am o cariera in domeniu pe baza pregatirii pe care am avut-o in tara unde m-am nascut. Pana nu de mult eram singurul medic absolvent al unei universitati straine care a fost vreodata angajat la Red Cross Children's Hospital - si asta de cand lucrez eu acolo, adica de prin 1995. Deci nu cred ca discriminarea tine de o anumita nationalitate, ci de politica fata de straini a tarii respective, in general".

Citeste si Dramaturg roman de succes in NY: Patriotismul nu inseamna dragostea de mici, sarmale si palinca

"Cand am calatorit prin Europa, Australia, Mexico, sau prin alte parti nu cred ca pe oameni i-a interesat ca sunt romanca. Cel putin asta a fost experienta mea. In Statele Unite chiar faptul ca sunt romanca m-a salvat de la o amenda pentru depasirea vitezei, pentru ca politistul era fan al Nadiei Comaneci", ne-a dezvaluit Alina.

In ceea ce priveste planurile sale de viitor, deocamdata vrea sa continue ce a inceput in Africa de Sud.

"La anul as dori sa imi fac doctoratul, probabil in Marea Britanie. Si intr-adevar am vrea sa ne intoarcem in Romania, dar ne cam sperie perspectiva de a imbatrani acolo. Din experienta parintilor mei, in tara oamenii nu respecta batranii si asistenta medicala este pur paliativa dupa o anumita varsta. Sper ca in 10-15 ani, insa, sa se mai schimbe lucrurile", incheie Alina.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Alina Marian Africa Sud, #romani succes Africa Sud, #pediatru Africa Sud , #romani strainatate