Povestea romanului care a plecat in Olanda cu 3 lei in buzunar sa-si implineasca visul

Sambata, 17 Mai 2014, ora 23:51
19220 citiri
Povestea romanului care a plecat in Olanda cu 3 lei in buzunar sa-si implineasca visul

Cezar Habeanu e un tanar caruia ii place sa-si duca la indeplinire visele, asa cum insusi se caracterizeaza. Si-a luat in serios pasiunea pentru muzica si chitara in spate si a plecat mai intai la Amsterdam, apoi in Dublin.

In vreme ce alti artisti viseaza sa concerteze pe scene impozante, tanarul roman este fericit ca aduna zeci de oameni in jurul lui, care canta si danseaza pana ii dor talpile.

Cezar este un muzician roman care canta pe cea mai mare scena a lumii - strada - adaptari acustice ale unor piese celebre, ca si Passenger, Ed Sheeran, Taylor Swift etc.

"Sunt un incapatanat prin definitie si vreau sa cred ca sunt capabil sa vad potentialul in lucruri, motiv pentru care imi tot asum multe riscuri. Imi place sa am tot timpul un obiectiv, pentru ca ma tine conectat la tot ceea ce fac", se prezinta romanul.

Muzica i-a placut de mic, marturiseste Cezar, pentru Ziare.com, insa nu a luat in serios aceasta pasiune. "Apoi, in clasa a 9-a am fost convins de diriginta sa particip la Balul Bobocilor, la traditionalul concurs de miss si mister, unde trebuia sa ma prezint cu ceva la proba speciala. Neavand calitati de dansator, stand up comedian sau altele, am decis sa cant o piesa. Modul in care a reactionat publicul si felul in care m-am simtit cand am primit aplauze m-a facut sa ma gandesc ca poate locul meu ar fi pe scena. M-am apucat de invatat chitara la scurt timp dupa".

A plecat din Romania cand avea 20 de ani si nu vedea cum ar putea trai aici din muzica.

"Asa ca mi-am luat chitara in spate, am imprumutat 100 de euro pentru autocar si directia: Amsterdam. Aveam doar 2 pachete de tigari si 3 lei ramasi in buzunar si mergeam intr-un loc in care nu cunosteam absolut nicio persoana. Am avut tupeul sa cred in mine si in abilitatea mea de a canta pe strada si a trai din asta. Din primii bani am mancat si am platit cazarea la un camping.

M-am adaptat destul de usor in Amsterdam. Vorbesc fluent engleza de mic, iar olandezii o vorbesc ca pe o a doua limba, deci din punct de vedere al comunicarii mi-a fost destul de usor. Mi-a fost mai greu insa pana am reusit sa adun destui bani incat sa imi permit sa platesc depozitul si chiria pentru un apartament. E incredibil de scump Amsterdamul din punctul asta de vedere... A trebuit sa lucrez pe o ricsa pentru a putea face acest prim pas. Caram turisti in regim de taxi/city tour. Dupa acest prim pas insa, am obtinut licenta care imi dadea voie sa cant amplificat in piete si totul a inceput sa curga de acolo", povesteste Cezar.

Nu i-a fost niciodata rusine sa spuna de unde vine, ba chiar a zis-o tot timpul cu mandrie: "Majoritatea compatriotilor pe care ii vedeam pe strada, si crede-ma sunt usor de recunoscut, nu serveau ca si cel mai bun exemplu pentru noi, dar eu ma prezentam la sfarsitul fiecarui show ca fiind Cezar din Romania. Am vrut tot timpul ca publicul sa stie ca aplauda un roman".

A canta pe strada vs. a canta pe scena

Dupa trei ani petrecuti de Olanda, a decis sa se mute in Dublin.

"Aici, calitatea muzicienilor in general este mult mai ridicata si, implicit, exigenta publicului. Apoi, mai toti artistii irlandezi, printre care si Damien Rice, Glen Hansard sau chiar Bono, au cantat pe strada la inceput. E un mod in care poti trai facand ceea ce-ti place, dar neavand un sef sau vreo obligatie. Castigi bani doar pe baza muncii tale si a calitatii de executie, deci trebuie sa fii mereu cu mintea acolo.

Cred ca a canta pe strada e mai greu si mai onest decat intr-un bar sau pe o scena. Nu este nimeni sa te plateasca inainte sau sa-ti garanteze vreo suma de bani pentru munca depusa in acea zi. Totul depinde de tine. Felul in care publicul e atras este mult mai inocent. Nu exista alcool sau vreo anumita predispozitie catre muzica live. Oamenii sunt atrasi doar de calitatea muzicii pe care o faci fara a te cunoaste in prealabil. In asta consta magia muzicii de strada...", dezvaluie artistul roman.

A fi muzician in Irlanda, spune Cezar, este o profesie destul de comuna si respectata. In general acea parte a Europei apreciaza foarte mult muzica live.

"Mai toate barurile din Dublin au macar o seara de muzica live, ba am cantat si in cluburi de noapte unde lumea dansa si canta de parca era un Dj care punea muzica. Eram insa doar eu si chitara... Castig undeva peste media salariala din Irlanda, deci nu ma pot plange. Se poate insa si mai bine. Problema reala e ca nu am beneficii sociale din cantat pe strada, nefiind nevoie sa platesc impozit pe ceea ce fac. Sper sa rezolv cumva si problema aceasta...", adauga artistul roman.

L-am intrebat si ce inseamna a fi "un bun muzician" si cum se masoara acest lucru. "Multi iti vor spune ca a fi un bun muzician se masoara in teoria si tehnica muzicala pe care o stapanesti. Eu cred insa ca publicul decide asta. Am vazut oameni care, tehnic vorbind, erau extraordinari. Le lipsea insa carisma si nebunia. A fi entertainer, deci a sta singur in fata unui grup de necunoscuti si a avea aroganta de a te da in spectacol cu modul in care intepretezi necesita o oarecare doza de nebunie. Nu poti fi un muzician bun fara a fi egocentric intr-o anumita masura, sau cel putin asa vad eu lucrurile".

In ceea ce priveste reactiile oamenilor, acestea sunt tot timpul diferite, in special in Dublin: "Aici nu sunt piete, deci cant pe o strada pietonala, iar lumea trece. De obicei astept sa vina seara, cand oamenii se mai linistesc, cand au si timp sa asculte muzica.

Primesc un feedback foarte bun pentru ceea ce fac si de aceea o fac cu placere. Lumea canta, unii danseaza, se creeaza o atmosfera minunata uneori, iar eu sunt cel mai fericit cand oamenii pleaca cu zambetul pe buze".

Trecatorilor le-a cantat "Dragostea din Tei" atunci cand avea un coleg la percutie: "Era incredibil pentru ei sa auda o piesa pe care o cunosteau, dar nu au avut posibilitatea de a o asculta live, dat fiind faptul ca e cantata in romana".

Emotii, recunoaste Cezar, a avut la inceput. I se intampla destul de rar acum, dar se mai intampla. "Am cantat in fata lui Huidu, Ady Despot sau Catalin Maruta si m-au cuprins atunci, dat fiind faptul ca i-am recunoscut din public. In general insa incerc sa ma concentrez pe modul in care prestez, deci sunt concentrat la ceea ce fac. Devine tot mai usor pe masura ce canti mai des cu public, iar eu o fac 5 zile pe saptamana".

Pe viitor, planuieste sa scoata un album. Momentan compune cand are timp si, foarte curand, va incepe sa inregistreze.

"Sper sa scot macar un EP decent pana la sfarsitul anului. Pe viitor as vrea sa-mi cant piesele proprii. Probabil ca voi urma modelul Passenger, care si-a inregistrat albumul, apoi a pornit prin toata Europa ca sa si-l promoveze, cantand pe strada. Asa a devenit el celebru, acum, cine stie... poate ca asta va fi reteta succesului si pentru mine!", incheie Cezar.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Cezar muzician strazi Dublin, #Cezar muzica strada, #artist roman Irlanda, #muzica strada Irlanda , #romani strainatate