Povestea tinerei care arata strainilor frumusetile Romaniei - Interviu

Joi, 19 Februarie 2015, ora 20:56
5387 citiri
Povestea tinerei care arata strainilor frumusetile Romaniei - Interviu
Foto: Alecsandra Dragoi

Alecsandra Dragoi, o tanara ieseanca stabilita la Londra, a castigat, recent, competitia Travel Photography Competition 2015, concurs de fotografie organizat de revista National Geographic Traveller.

Alecsandra a impresionat juriul prestigiosului concurs cu o fotografie din Romania, care surprinde traditia dansului ursului de Anul Nou. De altfel, Alecsandra a fost numita in 2013 cel mai bun tanar fotograf Sony World Photography Awards.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Alecsandra spune povestea din spatele fotografiilor castigatoare, care reprezinta pentru ea un indemn de a continua sa promoveze frumusetile Romaniei. Tanara ieseanca vorbeste despre pasiunea ei pentru fotografie, precum si despre secretele unei fotografii reusite.

E vorba de o fotografie realizata in Comanesti. Care e povestea fotografiei?

Imaginea a fost realizata ca o urmare a castigarii concursului Sony Awards, in anul 2013, pentru categoria Tineret. In iarna anului 2013 am pus la cale un proiect mai amplu in documentarea traditiilor de iarna din zona Moldovei. Acesta a fost parte din licenta pentru absolvirea la Universitatea Portsmouth, urmand ca in final imaginile sa faca parte dintr-un album, avand in prim plan costumele de iarna si traditia ursului. Am realizat mii de imagini pe timpul acestei ierni, iar selectia a durat o vreme pana la publicarea albumului.

Imaginea castigatoare a National Geographic Traveller a fost parte din acest album si impactul pe care l-a avut mi-a dat un impuls sa o inscriu in diverse competitii fotografice.

Fotografia castigatoare la Travel Photography Competition 2015

Unele dintre cele mai colorate traditii de anul nou sunt dansatorii mascati, ceremonialurile magice de moarte si renastere, prin diferite reprezentatii, in special de ursii, la fel cum sunt ilustrati in imaginea surprinsa de mine. Fiecare rol are o semnificatie speciala provenita din realitatea culturala din satele romanesti. "Dansul ursului" este unul dintre cele mai spectaculoase dansuri mascate, ursul fiind un animal iconic pentru padurile din Romania.

In trecut, un urs real a fost, de asemenea, inclus in dans. Aceasta traditie este in mare parte pastrata in Bucovina si Moldova. Traditia are drept scop de a purifica si fertiliza solul pentru anul viitor. Cultul ursului este de origine geto-daca, ursul fiind privit ca un animal sacru.

Imaginea mea a fost surprinsa in timpul festivalului de la Comanesti, vestit pentru aceasta traditie.

A fost o fotografie realizata pe moment, nu a fost nimic regizat, si acest fapt m-a facut sa aleg fotografia pentru acest concurs. In acelasi timp am ales acesta fotografie datorita noutatii si unicului. Este o traditie interesanta si captivanta.

Fotografia castigatoare la Sony World Photography Awards

La fel cum s-a intamplat si dupa ce am castigat concursul Sony Awards, si castigarea concursului National Geographic Traveller imi va da forte pentru a exploata si alte traditii romanesti, mai putin cunoscute.

Imaginile tale le vorbesc strainilor despre Romania. In urma cu doi ani, ai castigat Tanarul fotograf al anului la Gala Sony Awards, tot cu o fotografie care prezinta traditii romanesti. Celor din tara le transmiti emotii, unora poate dor. Ce spun insa strainii despre aceste fotografii?

Sunt opinii si opinii. Bune si rele, dar cu siguranta il intriga pe privitorul strain si il fac sa vina in Romania - lucru cheie, de care trebuie sa ne legam in promovarea turismului romanesc. Romania este unica din multe puncte de vedere, dar din pacate nu este promovata cum trebuie. Imi doresc sa ma implic intr-un proiect de promovare, ma intreb daca ar exista cineva care ar investi intr-un proiect pe acesta tema.

Cat de usor te apropii de oameni, ca fotograf, cand ai aparatul la tine? Se simt intimidati sau sunt cat se poate de naturali?

Mi-a luat o perioada de timp pana mi-am facut curaj sa abordez personele pe care urma sa le fotografiez. Fiecare fotograf are un farmec aparte in a crea anumite conexiuni cu modelul pe care trebuie sa il imortalizeze. Este greu sa exprim in cuvinte cum reusesc sa ma leg de personaje, dar reusesc de fiecare data, inspir incredere, fapt ce aduce un plus.

O fotografa din Romania, din nou in finala unui prestigios concurs (Foto)

"Romania, iti promit ca aceasta e doar inceputul in a-ti arata frumusetile" ai scris tu dupa ce ai castigat premiul. Ai planuri in acest sens?

Am planuri mari in a schimba perceptia Romaniei peste hotare. In momentul in care voi avea un buget sau o sustinere voi continua sa descopar traditiile tarii noastre si voi continua sa le promovez cat mai mult posibil.

Iei in considerare sa te intorci, la un moment dat, in Romania?

Da, cu siguranta. In acest moment traiesc o aventura a maturizarii si a cunoasterii. Imi place sa calatoresc, sa adun povesti si in momentul in care voi ajunge la un nivel de cunostinta care ma va ajuta sa aduc ceva nou in Romania, ma voi intoarce. Romania are nevoie de oamenii din diaspora, dar are nevoie ca noi sa aducem noi conceptii si schimbari. Este nevoie de timp, dar suntem pe drumul cel bun, va asigur!

Ce fel de fotografii iti plac cel mai mult, ce cauti sa transmiti atunci cand faci o fotografie?

Imi plac povestile si ineditul. Intotdeauna apreciez artistii care abordeaza diferite forme ale unui subiect, vreau sa vad o conexiune cu fotograful, vreau sa vad fotograful in imagine. Este o tehnica foarte dificila, dar nu este imposibil atunci cand crezi in subiect si in povestea pe care vrei sa o spui mai departe.

Caut esenta lucrurilor pe care le fotografiez. Initial caut sa aiba un impact vizual si in final o poveste ce da viata imaginii. Daca am oportunitatea, imi place sa cunosc subiectul inainte sa il fotografiez, imi place sa il analizez si sa am mai intai o conexiune verbala inainte sa imi scot 'arma'. E foarte important acest lucru si e un secret din spatele celor mai bune imagini. Cred si in imaginile instantanee, avand un exemplu concret prin acest concurs, pentru ca nu intotdeauna este timp. Imi place sa combin aceste genuri cat mai mult posibil.

O romanca a castigat marele premiu la World Photography 2013 (Galerie foto)

Cat conteaza aparatul si cat conteaza omul din spatele obiectivului?

Conteaza cate putin din fiecare, dar cu siguranta omul din spatele obiectivului este cel mai in masura sa simta cadrul perfect. Aparatul si in primul rand obiectivele aduc o finete aparte in construirea unei imagini cat mai apropiata de perfectiune. Pot spune ca ma descurc cu aparatura pe care o am, dar din pacate sunt anumite cadre pe care nu le pot acoperi din cauza aparaturii. Este loc si de mai bine.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#premiu Alecsandra Dragoi, #fotografii Alecsandra Dragoi , #romani strainatate