Povestea unui roman care a fugit de Romania si Libia si a ajuns om de afaceri in SUA

Miercuri, 03 August 2011, ora 10:41
5685 citiri
Povestea unui roman care a fugit de Romania si Libia si a ajuns om de afaceri in SUA
Foto: dna.info

Povestea unui roman care a strabatut un drum lung fugind din Romania, in perioada comunismului, si a ajuns om de afaceri in Statele Unite, este relatata pe larg de catre un ziar local din Manhattan.

George Burciu a fugit din Romania in Libia in 1980, pe cand avea 32 de ani. A crezut ca acolo o sa-i fie mai bine, scrie dna.info.

"In Romania, conditia era sa muncesti pentru Guvern, iar Guvernul iti dadea un job, o casa si salariu. Nu aveai voie sa cumperi mai mult de doua sau trei proprietati si era foarte dificil chiar sa iti cumperi o masina", a declarat Burciu.

Despre Romania in perioada comunismului, ziarul american scrie: doua milioane de oameni omorati sau persecutati si o saracie lucie din cauza ca Romania exporta cea mai mare parte a bunurilor agricole sau industriale pentru a-si plati datoriile.

Dupa ce a petrecut 12 luni in Libia, locuind intr-un apartament aglomerat, impreuna cu alti romani, George Burciu a decis ca a venit vremea sa plece. Pasaportul sau era retinut la aeroportul din Tripoli, de catre autoritatile romane, aceasta fiind procedura standard pentru a-i impiedica pe muncitori sa zboare oriunde vor.

Cu bagajul in mana, romanul si-a spus: "Cand imi dau pasaportul, o sa fug". Asa a si facut, numai ca spre norocul lui, nimeni nu l-a urmarit.

Pentru a putea ajunge in Europa, Burciu a mers la toate ambasadele europene din Tripoli, insa se lovea de fiecare data de un refuz, deoarece pentru viza avea nevoie de semnatura angajatorului sau.

A obtinut in final viza iar in iunie 1981 a ajuns in Viena, cu 450 dolari si nestiind nici o limba straina.

A locuit intr-o tabara de refugiati alaturi de romani care apartineau de Biserica Baptista pana cand a fost programat la un interviu la Ambasada Americii pentru a obtine viza.

Dupa trei luni, intervievatorul sau l-a intrebat daca a fost persecutat in Romania, fiind baptist, dupa cum se intampla cu cei mai multi crestini.

George Burciu a raspuns ca nu, iar prietenii pe care si-i facuse in tabara au ras de sinceritatea sa, spunandu-i ca nu are nicio sansa sa obtina viza. Cu toate ca nu a stiut sa minta, la 19 septembrie 1981, Burciu a aterizat singur pe aeroportul John F. Kennedy din New York.

A sunat singura persoana pe care o cunostea in New York, si-a anuntat familia ca a ajuns in America si, desi specialist in masini grele, romanul a inceput sa lucreze in hidroizolare pentru ca nu stia deloc engleza.

Dupa doi ani, Burciu a adus-o in SUA pe Maria, logodnica sa, care in 1983 i-a devenit sotie. Cei doi au impreuna doua fete, iar George a pus bazele unei afaceri, Linden Enterprise Corp., in Long Island City, care se ocupa de hidroizolare, acoperisuri, zidarie si alte lucrari. A obtinut cetatenia americana dupa trei ani iar acum este proprietarul a trei case in Queens.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani america, #om afaceri roman america, #George Burciu Manhattan , #romani strainatate