Reuters: Camatarii din Romania si Bulgaria au bagat in sperieti grecii

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 16:53
5019 citiri
Reuters: Camatarii din Romania si Bulgaria au bagat in sperieti grecii

Un oficial din ministerul elen de Finante sustine ca multi dintre camatarii care baga in sperieti grecii disperati care s-au imprumutat de la ei au legaturi cu retelele de crima organizata din Balcani si Europa, mai precis Bulgaria si Romania.

"Grecii sunt bagati in fata peste tot si este dificil sa ii prindem", spune acesta.

Cand Romania si Bulgaria au aderat la Uniunea Europeana in 2007, retelele lor infractionale au capatat acces usor la Grecia. Oficialul spune ca principalele activitati ale acestor grupari sunt traficul de femei si droguri, si camataria este o afacere secundara. Secundara dar banoasa, intrucat, spune un cercetator, ar fi vorba despre o afacere de 5 miliarde de euro pe an in Grecia, scrie Reuters.

Friedrich Schneider, care urmareste pietele negre ale economiilor europene, in calitate de presedinte al departamentului de economie de la Universitatea austriaca Johannes Kepler, sustine ca fenomenul camatariei in Grecia este o consecinta directa a infractionalitatii originare din Balcani.

Guvernul crede ca este vorba de o suma dubla - 10 miliarde de euro- de patru ori mai mare decat inainte de criza, in 2009. Jumatate din aceasta suma ramane in buzunarele camatarilor, care au dobanzi de 60% pe an.

Intr-un raport din iulie, Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare a relevat ca traficul de persoane contribuie la operatiunile de spalare de bani din Grecia, fara a inainta totusi o cifra.

Autoritatile elene dau vina pe retelele infractionale din Balcani si pentru proliferarea centrelor ilegale de amanet din zona Atena, unde locuieste aproximativ jumatate din populatia Greciei. In ultimii doi ani, numarul acestor centre de amanet ilegale s-a triplat, ajungand la 250. Si asta nu e tot: daca afacerile ilegale incaseaza o dobanda de 3,75% pe luna, cele ilegale cer intre 5 si 20%.

"Camatarii sunt in general ultima solutie pentru cel care incearca sa-si salveze afacerea. Si o data ce ai intrat in legatura cu ei, intri intr-o panza de paianjen", spune oficialul de la Finante.

Omul de afaceri Dimitrios stie prea bine cum sta treaba cu camatarii: a apelat la ei cand nu a mai putut sa-si plateasca angajatii, si a platit cam de 10 ori imprumutul, si probabil ar plati in continuare, dar camatarul sau a facut un infarct si a murit.

"Camatarii nu sunt functionari in banci. Sunt barbati care ridica greutati si poarta arme. O mutlime de oameni de afaceri apeleaza la ei. Crezi ca e o solutie usoara insa mai apoi te trezesti cu gatul taiat", spune acesta.

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#Romania, #Romania Grecia, #camatar, #camatar Romania Grecia , #romani strainatate