Roman de la Agentia Spatiala Franceza: Esti "discriminat" daca faci prostii, nu ca esti roman

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 14:15
11049 citiri
Roman de la Agentia Spatiala Franceza: Esti "discriminat" daca faci prostii, nu ca esti roman

Florin Calin Paun a plecat inca din timpul facultatii in Franta, unde si-a continuat studiile in ingineria de aviatie la Ecole Polytechnique.

Acum, dupa mai bine de doua decenii, romanul este considerat unul dintre cei mai buni "technology scouter" (descoperitori de tehnologie) din Franta. Il regasim pe Florin Calin in ierarhia ONERA (Oficiul National de Studii si Cercetari Aerospatiale al Frantei), unde, in calitatea sa de "Directeur Adjoint Innovation Industrielle", are rolul de a transforma inventiile cercetatorilor in cat mai multe aplicatii de succes.

Florin Calin Paun a povestit, pentru Ziare.com, despre primul lui zbor cu planorul si cum s-a decis sa construiasca avioane, nu sa le piloteze, dar si despre imaginea pe care o au conationalii nostri in lume.

Citeste si Povestea unui cercetator roman la Tokio - Ce se intampla in Romania ne descurajeaza sa ne intoarcem acasa

"Nu exista discriminare pentru ca esti roman"

Aventura franceza a lui Forin Paun pe taram francez a inceput in ianuarie, 1993, cand a plecat la Ecole Politechnique, pentru ultimul semestru de studentie. Dorind sa demonstreze ca nu este o institutie inchisa, asa cum era considerata de mediul academic al vremii, Ecole Politechnique a hotarat sa invite si studenti din alte tari, intr-un schimb de experienta, pentru un semestru. A fost vorba de 15 studenti, care reprezentau noua nationalitati.

"Nu exista discriminare fata de faptul ca esti roman sau nu, exista discriminare fata de faptul ca esti nelalocul tau. Nu a fost nici cea mai mica umbra de discriminare pentru ca am fost romani, mediul era unul destul de international, erau 15 straini reprezentand 9 nationalitati care veneau pentru o experienta multiculturala.

Mi se pare o dezbatere falsa ca suntem discriminati pentru ca suntem romani, suntem discriminati pentru ca ne ocupam de prostii, si asta oriunde, nu doar in Franta", a punctat Florin Paun.

Se simte mandru ca este "le roumain" si nu a simtit niciodata ca ar fi discriminat din cauza tarii din care vine.

Citeste si Succesorul familiei Minovici, despre visul american si coruptia din Romania

"In 20 de ani, nu am suferit niciodata ca sunt roman. Anunt cu mandrie ca sunt roman, pentru ca am un accent care imi tradeaza automat originea. Oamenii care se simt discriminati au probabil ceva sa isi reproseze", a adaugat cercetatorul roman.

De ce construieste avioane si nu le piloteaza?

Alegerea de a construi avioane si nu altceva a facut-o in clasa a XII-a, cand facea parte din lotul olimpic de fizica: "Am vrut sa construiesc avioane pentru ca ingineria ma pasiona si daca tot ma pasiona, voiam sa realizez obiectul care a facut omenirea sa viseze inca de pe vremea legendelor grecesti".

Florin Paun ne-a povestit un episod care a avut loc in anul doi de facultate, cand era student la Aeronave, in Bucuresti.

"Pe vremea aceea se facea ceea ce se numeste practica de zbor, aveam un numar obligatoriu de ore pe care trebuia sa le petrecem la bordul unei aeronave, fie ea chiar si un planor.

Citeste si Povestea scriitorului roman care impresioneaza Italia: Daca unul e bou in sat e bou si in oras

Cand am zburat prima oara cu un planor, am avut sansa sa luam altitudine foarte repede, am prins un curent ascendent, si cum am luat altitudine si ne-am jucat putin cu niste norisori, eram destul de sus pentru ca instructorul sa imi arate ce stie sa faca planorul. Am avut dreptul la o serie de acrobatii si jocuri frumoase pe cer. Am coborat pur si simplu beat de bucurie si fericire si am zis ca renunt la scoala si ma fac pilot.

Si atunci, omul acela a avut o vorba de duh, ca si cum ai lua o palma morala. Mi-a zis 'eu nu ti-am facut chestia asta ca tu sa nu mai construiesti avioane, pentru ca poti zbura in paralel, dar e foarte important sa construiesti asa ceva ca sa poti zbura. Daca ai potentialul sa devii un bun inginer constructor de avioane, ar fi pacat sa il irosesti, pentru ca sa pilotezi poti sa o faci oricand'", a rememorat Florin Paun.

ONERA, un fel de centru de cercetare NASA in Franta

ONERA (Oficiul National de Studii si Cercetari Aerospatiale al Frantei) este echivalentul centrului de cercetare al ceea ce poate fi NASA a francezilor.

"Noi suntem mai putini cunoscuti fata de cei de la NASA pentru ca Franta a facut alegerea istorica sa separe in doua activitatile din aerospatial - este partea de cercetare, reprezentata de ONERA si partea de agentie operationala, reprezentata de Centrul National de Studii Spatiale (CNES). In Franta, echivalentul NASA asadar este impartit in doua - pe de o parte, agentia si operationalii si partea de cercetare, reprezentata de ONERA. Deci ONERA sunt centrele de cercetare a ceea ce ar fi echivalentul NASA la francezi, intr-adevar", explica Florin Paul.

Citeste si Comunismul si experienta emigratiei, prin ochii unei romance stabilite in SUA

ONERA, precizeaza romanul, are misiunea de a dezvolta si de a opera mijloacele de operare si de test pentru tehnologiile dezvoltate, un rol de training si formare la cercetare.

"Avem o misiune foarte importanta de a difuza rezultatele obtinute si de a favoriza valorizarea acestor rezultate de catre industria nationala si europeana", a dezvoltat Florin Paun.

Pana in urma cu sapte ani, cand era cercetator, avea "proiecte pe materiale multifunctionale, care erau materiale destinate sa fie structurale, sa suporte anumite sarcini si in paralel era destinat sa absoarba energii, inclusiv energii acustice":

"Ne jucam cu 1000 de grade Celsius si in acelasi timp reuseam sa absorbim sunet si reuseam sa si tinem forma unei structuri si rezistam la presiuni diferite".

De sapte ani, insa, am devenit director si am o vedere mult mai globala asupra proiectelor pe care ONERA le are. ONERA reprezinta in jur de 1500 de cercetatori, doctoranzi si post-doctoranzi si fiecare este bun in domeniul sau, iar competentele sunt diverse. Toate acestea competente trebuie coordonate si apoi transferate spre industrie sub forma de produse si servicii inovante", ne-a mai spus romanul.

De fapt, a explicat acesta, el trebuia sa vada cum ceea ce ONERA descopera poate fi folosit de societate in domeniul larg. "Bineinteles, incepand cu aero-spatiul, pentru ca aceasta e un mediu care face sa viseze, dar nu ne jucam cu tehnologia, pentru ca daca nu e sigura, nu o punem pe bordul unui avion. Nu suntem degeaba cel mai sigur mijloc de trasport in lume", a subliniat Paul Paun.

Citeste si Povestea pictoritei din Romania care a uimit Italia cu "arta de purtat"

Concret, in urma cu cateva zeci de ani, de la ONERA a venit tefalul, atat de uzitat in prezent la tigai.

"Ce cade din cer nu se cuvine"

Paul Paun se considera, si dupa 20 de ani, roman, pentru ca familia sa si o parte din viata lui se afla in tara. Insista insa asupra faptului ca, in Romania, s-a uitat ca nu se obtine nimic fara munca ci ca nu meritam ceea ce pica din cer.

"Ma doare ceva si as vrea sa insist in particular pe asa ceva. Revin destul de des, am ramas roman si familia si o mare parte din viata imi este in tara. Am uitat in tara, cred, ca nu se obtine nimic fara efort, am uitat ca fiecare dintre noi ar trebui sa ne punem intrebarea, uitandu-ne in oglinda dimineata "Ce putem face pentru societate, ce puteam face pentru a crea ceva si a imbunatati viata noastra si a celorlalti?".

Si nu numai asta - ar trebui sa stim ca nu meritam ceea ce pica din cer. Asa ca nu e bine sa cautam sa ne pice din cer, ci e mai bine sa ne construim noi caramida cu caramida zidul nostru, si de la zidul nostru, casa noastra. Si atunci vorba populara din strabuni vine bine - cine nu a facut niciodata o casa, un put, un copil si nu a sadit un arbore cu mana lui, trece pe langa viata", a incheiat romanul.

Romania are cu ce se mandri in afara granitelor. Nu sunteti curiosi sa aflati cum au reusit conationalii nostri sa razbeasca departe de casa in diverse domenii? Ziare.com va prezinta in serial povesti de succes ale romanilor de peste hotare.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Paul Calin ONERA, #roman ONERA, #poveste roman ONERA , #romani strainatate