Povestea halucinanta a unui roman inchis pe nedrept in Franta

Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 17:05
2987 citiri
Povestea halucinanta a unui roman inchis pe nedrept in Franta
Foto: La Voix du Nord

Marius Murariu, un tanar de 31 de ani originar din Botosani, a fost eliberat vineri dintr-o inchisoare din orasul francez Lille, dupa ce-a fost condamnat si incarcerat in locul altuia, justitia franceza ajungand la concluzia ca este vorba de furt de identitate.

"Este halucinant. Nimeni n-a fost capabil sa vada ca un om trece drept altul de cinci ori", a declarat avocatul Julien Bensoussan (foto), citat in editia de sambata de cotidianul francez La Voix du Nord.

Potrivit publicatiei, la trei zile dupa ce-a comparut in fata Tribunalului din Lille, romanul inchis pe nedrept in locul altuia in casa de arest Sequedin a fost eliberat joi dupa-amiaza.

Lucrurile n-au trenat, insa, precizeaza La Voix du Nord.

Sesizat in regim de urgenta de catre magistrati, Laboratorul stiintific interregional de politie (LIPS) din Lille a stabilit din nou genotipul lui Marius Murariu. Astfel a aparut dovada ca el nu corespundea deloc cu ADN-ul expediat din Romania catre inchisorile din Lille.

In 2003, aminteste publicatia, o serie impresionanta de sase jafuri asupra unor masini are loc in miez de noapte la Lille si Ronchin. Pe parbrizul uneia dintre masini sunt gasite urme de sange care permit stabilirea unei amprente genetice. Ea apartine lui Marius Murariu, cel putin asa se crede.

In 2004, in absenta sa, Murariu, nascut in Botosani, unde era muncitor agricol, este condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.

Dupa sapte ani, pe 24 mai 2011, Murariu este interpelat in baza unui mandat european de arestare. Dupa cateva zile petrecute in detentie la Bucuresti, romanul este transferat la Lille si plasat dupa gratii.

Eroare, noteaza La Voix du Nord, deoarece, cum s-a mai spus, Marius Murariu n-a pus niciodata piciorul in Franta.

Cel care a deznodat firul acestei intamplari este avocatul sau, Julien Bensoussan, care a declarat: "Citind toate fisele penale, am constatat ca cel care spunea ca se numeste Marius Murariu este un om maruntel de 1,63 m in mod vizibil originar din Africa de Nord".

Or, adevaratul Marius Murariu masoara peste 1,90. Acum, justitia a putut stabili ca barbatul care i-a uzurpat identitatea si, se poate spune, viata, a facut-o de cinci ori pe parcursul itinerariului sau delincvent.

"Este uimitor ca nimeni n-a remarcat niciodata nimic", noteaza Bensoussan, care va sesiza, fireste, Comisia insarcinata cu despagubirea victimelor detentiei abuzive.

Greseala statului? Eroare judiciara?, se intreaba publicatia franceza.

Marius Murariu a iesit joi seara din inchisoare cu cincizeci de euro in buzunar si nimic mai mult.

"Este teribil. Franta l-a condamnat in mod nedrept si Ambasada Romaniei mi-a spus ca n-a anticipat acest scenariu", conchide avocatul Julien Bensoussan.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#roman inchis Franta, #Marius Murariu inchis Franta , #romani strainatate